Úchvatná i děsivá – vytištěná 3D pistole střílí pravé náboje

Washington – Moderní technologie nabízejí až neuvěřitelné možnosti. Třeba pětadvacetiletý americký student Cody Wilson vytvořil pistoli s názvem Liberator (Osvoboditel), která se dá vytisknout na 3D tiskárně – tedy alespoň 15 z 16 jejích částí. Soubory potřebné ke zhotovení pistole se už dají stáhnout z internetu. Plastová zbraň přitom střílí standardní náboje pro ruční palné zbraně a díky vyměnitelné hlavni je v ní použitelná munice různého kalibru. Kritici Wilsonovi vyčítají, že svým počínáním hatí smysl zákona o zbraních a rozmazává hranici mezi regulací zbraní a cenzurou informací.

Společnost Defense Distributed, kterou Wilson ke splnění svého záměru založil, soubory k výrobě Liberatoru zveřejnila jen několik dní poté, co existenci zbraně oznámila. V neděli časopis Forbes informoval, že Wilson o víkendu pistoli sám úspěšně vyzkoušel.

Wilson se stal jednou z nejkontroverznějších postav 3D tisku. Loni v říjnu mu dokonce společnost Stratasys zabavila tiskárnu, kterou půjčila jeho neziskové společnosti Defense Distributed, když se dozvěděla, k čemu ji student používá.    

Svoboda především, tvrdí strůjce zbraně

Konstruktér přitom nepopírá, že zbraň může být použita ke spáchání zločinu. Svoboda má ovšem podle něj větší význam. „Uznávám, že tahle pistole může ublížit lidem. Je to taky přece zbraň,“ řekl podle Forbesu tvůrce pistole. „Ale nemyslím si, že je nějaký důvod nedat to tam (na internet). Myslím si, že svoboda je koneckonců vyšší zájem,“ dodal.

„Můžete si vytisknout smrtící zařízení. Trochu to vzbuzuje hrůzu, ale to právě chceme ukázat,“ ospravedlňuje Wilson svůj projekt.

Trojrozměrný tisk je proces, při kterém se z vhodného materiálu vytvářejí trojrozměrné objekty. Tisk se uskutečňuje po vrstvách na základě programové předlohy.