Obchod za 19 miliard dolarů - Facebook kupuje WhatsApp

New York – Sociální síť Facebook oznámila, že za 19 miliard dolarů kupuje provozovatele aplikace pro mobilní komunikaci napříč chytrými mobilními telefony WhatsApp. Tu měsíčně aktivně používá 450 milionů lidí, a to především pro psaní textových zpráv.

Pro Facebook představoval WhatsApp jednu z nejagresivnějších konkurenčních služeb na poli smartphonů. Umožňuje mezi mobily nejrůznějších značek zasílat textové zprávy podobné sms bez poplatků. Služba využívá stejný mobilní internetový tarif, jaký se používá k prohlížení e-mailu a surfování na internetu. Navíc umožňuje zprávy posílat i s fotkami, videozáznamy a zvuky. 

Facebook zaplatí za WhatsApp 4 miliardy dolarů v hotovosti, 12 miliard pak v akciích. Další 3 miliardy vyplatí později zakladatelům a zaměstnancům firmy.

Jeden ze zakladatelů WhatsApp Jan Koum dál počítá s tím, že bude ve firmě působit. Stane se členem manažerského týmu Facebooku. „Jsme nadšeni a poctěni, že budeme partnery s Markem (Zuckerbergem) a Facebookem. Chceme dál nabízet náš produkt ještě více lidem po celém světě,“ řekl k obchodu Koum. 

Podle odborníků vyslal Facebook koupí WhatsAppu jasný signál: Chceme být jedničkou na trhu i v mobilních aplikacích. „Hlavním důvodem koupě je, že Whatssap má několik set milionů uživatelů v oblasti, kde Facebook trochu zaostává. Protože jeho takzvaný Facebook messenger, chatovací aplikace až tak výrazně nefunguje. Takže je to svým způsobem koupě konkurenta a pojištění si tržní pozice,“ řekl ČT internetový publicista Daniel Dočekal.

Přes aplikaci WhatsApp se denně pošle 34 miliard zpráv, 600 milionů fotografií a 100 milionů videí. I to může být pro deset let starý Facebook motivací, jak získat další miliardu uživatelů.

Facebook se zbavuje konkurence - kupuje WhatsApp (zdroj: ČT24)