Pavel se v Polsku setkal s premiérem Morawieckým. Navštívil i Rzeszów, odkud proudí pomoc na Ukrajinu

Nový český prezident Petr Pavel v pátek zakončil dvoudenní návštěvu Polska. Ráno se setkal s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, později navštívil centrum Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Odpoledne dorazil také do polského a amerického logistického centra na letišti Rzeszów-Jasionka, z nějž proudí na Ukrajinu většina západní pomoci včetně té vojenské.

Pavel si v přísně střežené základně, kam přiletěl kolem 13:30, prohlédl americké centrum, které koordinuje dodávky vojenského materiálu na Ukrajinu. Měl možnost vidět i středisko, které na dálku pomáhá Ukrajincům opravovat západní vojenskou techniku poničenou ve válce. Experti odtud na dálku komunikují s ukrajinskými techniky nebo tamním pracovištím dávají pokyny, jak techniku opravovat. Pavel navštívil rovněž polskou část centra, ze které jsou koordinovány dodávky vojenské pomoci poskytované Polskem.

Petr Pavel zakončil dvoudenní návštěvu Polska (zdroj: ČT24)

„Odpoledne jsem strávil tady v Rzeszówě na americko-polské logistické základně, přes niž putuje zhruba osmdesát procent veškeré vojenské i humanitární pomoci na Ukrajinu. Za poslední necelý rok to bylo více než 1800 letů a statisíce tun materiálu, který tudy prošel na Ukrajinu,“ řekl Pavel novinářům před večerním odletem do Česka.

Do Rzeszówa s Pavlem přiletěla i manželka Eva, do vojenské části se s ním ale nevypravila. Na programu měla návštěvu centra Medevac Hub Jasionka, které je určeno pro pacienty evakuované z Ukrajiny. Podívala se i do centra pomoci běžencům, které zřídil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Oblast logistického centra v Rzeszówě je kvůli bezpečnosti přísně střežena, mimo jiné jsou zde umístěny americké systémy protivzdušné obrany Patriot, chráněna je též proti dronům. Podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského tam nemohou novináři a platí zde velmi přísná opatření. „Dokonce i oficiální fotografové a kameramani, kteří tam přístup mají, tak mají přísné podmínky pro to, kde mohou prezidenta fotit, jaké je za ním pozadí. Také fotografie, které pořídí, musí schválit příslušná místa, než mohou být zveřejněny,“ uvedl zpravodaj. 

David Miřejovský o návštěvě Petra Pavla v Polsku (zdroj: ČT24)

Morawiecki vyzdvihl roli v pomoci Ukrajině

Polský premiér na úvod ranního setkání s českým prezidentem poznamenal, že si není jist, zda během tisícileté historie byly česko-polské vztahy lepší než dnes. Vyzdvihl roli, kterou obě země společně hrají v podpoře Ukrajiny. Řekl také, že stále doufá v oživení Visegrádské skupiny. Tu Pavel v minulosti kritizoval.

Nový český prezident podotkl, že je hrdý, že mohl do Polska přijet v krátké době po své inauguraci a setkat se s hlavními činiteli země. Věří, že střední a východní Evropa jsou nyní v zásadní části své historie. Role regionu podle něj může růst nejen s ohledem na podporu Ukrajiny čelící ruské agresi, ale i kvůli poválečné obnově napadené země.

Pavel s polským premiérem jednal mimo jiné o plynovodu Stork II, dostavbě dálnice D11 v návaznosti na polskou S3, což by vytvořilo důležitou spojnici obou zemí, usnadnilo Čechům návštěvy Baltského moře a pomohlo i obchodu. „Bavili jsme se také o některých věcech, které máme společné, jako například vliv těžby na dole Turów na životní prostředí v České republice, případně platby zvýšených daní firmou Orlen, kde polská strana má zájem na nějakém jednání, což ale není téma pro prezidenta, ale spíše pro premiéra, takže já mu ho potom předám,“ sdělil také prezident před ukončením návštěvy Polska.

Pavel ocenil rozhodnutí o poskytnutí stíhaček Kyjevu

Pavel rovněž ocenil rozhodnutí Varšavy a Bratislavy poskytnout Kyjevu své stíhačky MiG-29. „Určitě (MiGy) něco změní – a není až tak důležitý počet, ale to, že každý prvek přináší změny,“ řekl.

Aniž by přímo vyslovil jméno svého předchůdce v čele státu Miloše Zemana, Pavel v odpovědi na dotaz ohledně proruských postojů maďarského premiéra Viktora Orbána uvedl, že i v Česku býval politik s podobnými názory, který je ale prudce změnil poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. „Viktor Orbán dál brání Putina a jeho záměry. Snaží se nás přesvědčit, že hlavní hrozbou je něco úplně jiného, ale jsem přesvědčen, že Evropa je nyní nejvíce ohrožena z Ruska,“ řekl.

Rusko si podle něj hraje na ochránce hodnot, ale je to naprostý nesmysl: „Každý, kdo se podívá na kvalitu života v Rusku, hned vidí, že to není správný směr rozvoje.“

Když jednal s polským premiérem, tak zaznívala velice konkrétní data. Polsko vítá to, co dnes bylo zveřejněno v Bratislavě 

Pavel dorazil do Polska ve čtvrtek

Region podle něj může a měl by hrát zásadní roli při návratu Ukrajiny do rodiny demokratických evropských národů, a to včetně silné podpory členství Ukrajiny v EU a po splnění podmínek případně i v NATO.

Pavel do Polska přiletěl ve čtvrtek. Jde o jeho druhou zahraniční cestu ve funkci, na první byl začátkem týdne na Slovensku. Ve Varšavě se dosud setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, s předsedy obou komor polského parlamentu nebo s českými krajany.

Ve čtvrtek Pavel řekl českým novinářům, že chce s Morawieckým do větších detailů probrat témata, o kterých již s polskými politiky hovořil na čtvrtečních setkáních; tedy o pomoci Ukrajině a její poválečné obnově, dopravních projektech spojujících Česko a Polsko nebo o zajištění energetické bezpečnosti.

Druhý den návštěvy Petra Pavla v Polsku (zdroj: ČT24)