Případů svrabu přibývá. Za únor jich bylo meziročně téměř o osmdesát procent více

V únoru letošního roku zaznamenal Státní zdravotní ústav (SZÚ) rekordní čísla nákazy svrabem. Eviduje celkem 815 nakažených osob. V loňském únoru jich bylo jen 457, jedná se tedy o meziroční nárůst o více než 78 procent. Podle epidemioložky Kateřiny Fabiánové patří mezi možné příčiny zvýšeného výskytu kožního onemocnění celkový pokles imunity populace kvůli vysokým hygienickým standardům a větší migrace a turismus.

Zvýšený výskyt nákazy je patrný již od konce loňského roku, v listopadu a prosinci 2022 bylo nakažených přes sedm set, v lednu letošního roku pak 671. K přenosu svrabu dochází přímým kontaktem s infikovanou kůží, ale i nepřímo například prostřednictvím kontaminovaného oblečení či ložního prádla. Kateřina Fabiánová z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí uvedla, že svrab představuje riziko pro všechny věkové kategorie.

Děti do čtrnácti let však patří k nejcitlivější skupině, jelikož u nich dochází k rychlému šíření nákazy. U starších osob je pak šíření onemocnění spojeno s častějším pobytem v lůžkových zařízeních typu nemocnic, léčeben či ubytoven, jelikož se v nich často a rychle střídá velké množství lidí.

Letošní nárůst svrabu nemá podle epidemioložky Kateřiny Fabiánové jednoznačné vysvětlení. Mezi možné příčiny patří vliv masivní migrace obyvatelstva a s tím spojená zhoršená sociální a hygienická úroveň, dále zvýšený turismus a pokles imunity populace.

  • 2013 – 3960
  • 2014 – 4202
  • 2015 – 4277
  • 2016 – 4590
  • 2017 – 3711
  • 2018 – 3483
  • 2019 – 3570
  • 2020 – 2382
  • 2021 – 3306
  • 2022 – 5276

Kolektivní přecitlivělost vůči svrabu

„K poklesu imunity dochází, protože nejsme v kontaktu s původcem onemocnění, tedy zákožkou svrabovou. Je to kvůli léta existujícím hygienickým opatřením a standardům vyspělé společnosti,“ vysvětlila Fabiánová. „Kolektivní přecitlivělost se objevuje cyklicky po určitém období, zhruba jednou za dvacet až třicet let, v závislosti na míře hygienických standardů a způsobech chování,“ dodává.

Svrab je kožní, parazitární onemocnění. Jeho původce, zákožka svrabová, žije ve svrchních vrstvách kůže svého hostitele, je nejaktivnější v teple a kromě krku a hlavy napadá postupně celé tělo. Infekce se projevuje v podobě červených skvrn a svědění. Šíří se z osoby na osobu, ale i předměty, na kterých roztoč přežije i několik dní.

Svrab automaticky neznamená nedostatek hygieny, mohou jím trpět i čistotní lidé. „Pro zamezení šíření svrabu je velmi důležité včasné vyšetření a léčba nemocných se svědivou dermatózou odborným lékařem,“ dodává Kateřina Fabiánová. Svrab patří v Česku mezi nejčastější příčiny nemocí z povolání. Jako profesionální nákaza se nejčastěji vyskytuje u osob pracujících ve zdravotnictví a sociálních službách.