Rakouský prezident jednal se Zemanem i jeho nástupcem. Ocenili vztahy obou zemí

Události: Rakouský prezident v Praze (zdroj: ČT24)

Končící český prezident přijal na Pražském hradě rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena. Po společném jednání oba vyzdvihli dobré vztahy své osobní i svých zemí. Oba vnímají Van der Bellenovu návštěvu Prahy i jako rozloučení se Zemanem, který příští týden v prezidentské funkci končí. Oba prezidenti si při setkání navzájem udělili nejvyšší státní vyznamenání svých zemí. S rakouským prezidentem se setkal i Zemanův nástupce Petr Pavel. Do malostranské restaurace U Glaubiců, kde setkání vzbudilo velký zájem turistů, je doprovodily manželky Eva Pavlová a Doris Schmidauerová.

Alexander Van der Bellen přijel do Prahy již ve středu vlakem s příjezdem v půl osmé večer, ale většinu programu státní návštěvy má naplánovanou až na druhý den. Hlavním jeho bodem je setkání s Milošem Zemanem, kterému prezidentský mandát končí 8. března.

Rakouský prezident s manželkou Doris Schmidauerovou přijeli hodinu před polednem autem před Bránu gigantů, v níž na ně již čekal Zeman. Na III. nádvoří zazněly rakouská a česká hymna a Alexander Van der Bellen pozdravil nastoupené vojáky Hradní stráže. Potom se prezidenti odebrali k jednání do nitra Hradu.

K jednání se usadili v Habsburském salonku ozdobeném portréty císařovny Marie Terezie, jejího syna Josefa II. a dalších příslušníků panovnického rodu Rakouska-Uherska. Van der Bellen se zajímal o to, zda je někde k vidění portrét císaře Karla IV. „Josef II., myslím, není příliš populární,“ poznamenal.

Zeman s Van der Bellenem si také vyměnili nejvyší státní vyznamenání. Dosluhující český prezident tedy obdržel Velkou hvězdu čestné dekorace a rakouský prezident je nositelem Řádu bílého lva.

Vztahy chce Van der Bellen rozvíjet i po nástupu nového českého prezidenta

Po jednání oba ocenili vzájemné dobré vztahy, Zeman poznamenal, že i udělená vyznamenání vnímá „jako výraz těchto přátelských a stabilních vztahů mezi oběma státy“. „Vztahy mezi námi jsou zcela nekonfliktní a přátelské. Pokud nás nějaké téma rozděluje – a vy jistě tušíte, že je to téma jaderné energie – tak si myslím, že přátelé spolu mají diskutovat a z rozdílu názorů nevyvozovat žádný konflikt,“ uvedl také.

Tisková konference po jednání prezidentů České a Rakouské republiky (zdroj: ČT24)

Za překážku dalšího rozvoje považuje hlavně nedokončené dálniční spojení Česka a Rakouska. „Obě strany konstatovaly, že jsme sice ujišťováni, že tyto dvě stavby budou co nejdříve dokončeny, ale realita za tímto ujišťováním zaostává,“ poznamenal Miloš Zeman.

Alexander Van der Bellen upozornil, že je Česko jedním z nejdůležitějších středoevropských obdchodních partnerů jeho země a připomněl, že rakouské firmy v ČR hodně investovaly. „Není to strategie hit & run. V letošním roce řada z nich slaví 30 let své existence,“ zdůraznil. Poznamenal, že se pokusí „excelentní bilaterální vztahy dále opečovávat a rozšiřovat i s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem“.

Zeman: Neutrální Rakousko by mohlo mít ve válce na Ukrajině mediační roli

Prezidenti hovořili také o válce, kterou vede Rusko proti Ukrajině. Van der Bellen ocenil českou pomoc napadenému státu. „Podpora České republiky Ukrajině ve všech oblastech je úctyhodná,“ podotkl.

Miloš Zeman hovořil o rakouské neutralitě. Uvedl, že v Rakousku vznikla výzva, aby země opustila politiku neutrality. „Já se nechci vměšovat do vnitřních záležitostí Rakouska, pouze jsem upozornil, že v jistých kontextech, například pokud jde o mediační roli, může být neutralita výhodou,“ řekl. 

Alexander Van der Bellen ujistil, že i jeho země stojí za Ukrajinou. „Nemůže nás to nechat lhostejnými. Rakousko je vojensky neutrální, ale neutralita nerovná se lhostejnost,“ řekl.

Zmínil se také o českém předsednictví v Radě Evropské unie v loňském druhém pololetí. „Gratuloval jsem českému kolegovi ke zorganizování a realizaci českého předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku 2022, tedy v kritické fázi, kdy se podařilo evropskou jednotu, evropskou solidaritu i v čase válečného ohrožení také prokázat,“ řekl rakouský prezident.

Van der Bellen, který byl zvolen v roce 2017, se s Milošem Zemanem v minulosti setkával v Praze i Vídni, českou metropoli oficiálně navštívil před čtyřmi lety. Zeman hovoří o přátelských vztazích mezi nimi a při společných setkáních oslovuje rakouského prezidenta familiárně „Sašo“, zatímco Van der Bellen říká českému prezidentovi „Miloši“. Zeman se ovšem vymezuje proti zelené politice, kterou Van der Bellen reprezentuje. Před rakouskými volbami v roce 2017 otevřeně vstoupil do kampaně a podpořil tehdy Van der Bellenova protikandidáta ze Svobodné strany Rakouska Norberta Hofera.

Van der Bellen se sešel i s Fialou a Pavlem

Kromě Zemana se rakouský prezident setkal i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Fiala přijal Van der Bellena v Kramářově vile. Na Twitteru po schůzce uvedl, že Česko s Rakouskem pojí společná historie. „Máme výborné vzájemné sousedské vztahy, které chceme dále rozvíjet. Mluvili jsme především o ekonomické a kulturní spolupráci. Panu prezidentovi jsem poděkoval za podporu vídeňských Čechů, zejména Školskému spolku Komenský. Bylo to moc milé setkání,“ napsal.

Následně se setkal se Zemanovým nástupcem Petrem Pavlem. Budoucí český prezident, kterého čeká inaugurace za týden, a rakouská hlava státu si k neformální schůzce rezervovali místa v restauraci nedaleko Poslanecké sněmovny. Zde se prezidentské páry zdržely zhruba 45 minut. Na místo dorazili i velvyslanci Bettina Kirnbauerová a Jiří Šitler.

Pavel už v pondělí uvedl, že s Van der Bellenem ho čeká krátká schůzka. „Je to především neformální zdvořilostní návštěva, abychom se poznali a navázali vztahy, žádné zvláštní okruhy otázek pro tyto schůzky připraveny nejsou,“ řekl. Van der Bellen později na svém Twitteru napsal, že společná Evropa začíná tam, kde se lidé setkávají a mluví spolu. „Jsem tedy obzvláště rád, že se setkávám se zvoleným prezidentem,“ napsal. 

Na programu měla rakouská hlava státu i setkání s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Ten později na svém Twitteru uvedl, že hovořili o vztahu k Rusku a jiným autoritářským zemím, přeshraniční spolupráci nebo energetické a obranné politice. 

Alexander Van der Bellen je jednou z posledních státních návštěv, kterou ještě Miloš Zeman jako prezident přijal, nikoli však úplně poslední. V pátek se ještě přijede do Prahy rozloučit maďarská prezidentka Katalina Nováková.

Od začátku roku se končící český prezident setkal v Náchodě s polským prezidentem Andrzejem Dudou, na poslední zahraniční návštěvě byl na Slovensku, kde jednal se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Rozloučil se i se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem v Bělehradě a prostřednictvím videospojení hovořil v pondělí s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a minulý týden ve středu s izraelským prezidentem Isaacem Herzogem. Již v lednu se spojil i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.