V pondělí se v Česku čeká silný vítr, do čtvrtka hrozí na horách sněhové jazyky

Ve vyšších polohách Česka hrozí od pondělí do čtvrtka tvorba sněhových jazyků, někde i závějí. V pondělí a v úterý ráno pak bude na většině území foukat silný vítr. V nárazech může dosáhnout až 70 kilometrů v hodině, na horách i více. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Varování před silným větrem platí od pondělních 06:00 do úterních 08:00 pro téměř celé území Česka s výjimkou části severovýchodních Čech a jižní a východní Moravy. Na horách mohou být nárazy až 110 kilometrů v hodině.

„Vítr se bude postupně stáčet na severozápadní a během úterního dopoledne bude přechodně slábnout,“ uvedli meteorologové. Upozornili, že i od úterního do čtvrtečního večera mohou být nárazy větru opět silnější, výstrahu případně vydají v dalších dnech.

„Chladnější a vlhčí severozápadní proudění přinese zejména na hory novou sněhovou pokrývku, v kombinaci s čerstvým větrem se tak budou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky,“ uvedl ČHMÚ. Výstraha před nimi platí pro polohy od 600 metrů nad mořem od pondělního poledne.

„V Jizerských horách a Krkonoších, kde očekáváme nejvíce sněhu, se budou v polohách nad 800 metrů tvořit i závěje,“ dodali meteorologové. Výstraha před závějemi je s vysokým stupněm nebezpečí.

Opatrní by měli být řidiči, některé vozovky mohou být kvůli sněhu nesjízdné. Na horách hrozí komplikace se zásobováním či zdravotnickými službami. Je potřeba dodržovat pokyny horské služby.