Jsme svědky konce Andreje Babiše, komentuje Fiala volby. Kampaň označil za odpornou

Brífink premiéra Fialy k výsledku 2. kola prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) poblahopřál Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem republiky. Volbám podle něj předcházela nejodpornější kampaň v historii, výsledek prý svědčí o konci Andreje Babiše (ANO). Na spolupráci s Pavlem se Fiala těší, nové hlavě státu gratulují i další politici a také neúspěšní prezidentští kandidáti Danuše Nerudová a Pavel Fischer. Prezidenta republiky Miloše Zemana výsledek prezidentských voleb překvapil.

Premiér připomněl, že jde o v pořadí třetí významnou porážku Babiše. „Vypadá to, že jsme svědky začátku konce jeho politické éry v naší zemi. Ale nenechme se mýlit, může to být ještě dlouhé a nepříjemné.“ 

Zmínil, že máme za sebou nejodpornější volební kampaň v naší novodobé historii. „Populismus se zde přímo propojil s extremismem a to je mimořádně nebezpečné.“ 

Populismus považuje za nebezpečný v tom, že nezná hranic. Andrej Babiš podle něj neváhal využít argumentace extrémních politických sil. „To samozřejmě rozjitřuje společnost a způsobuje to škody, se kterými se budeme muset nějakou dobu vyrovnávat.“ 

Fiala také dodal, že jsme byli svědky lží, vyvolávání strachu a zpochybňování našich mezinárodních závazků. „Viděli jsme snahu rozdmýchávat lidské vášně, zneužít obavy lidí. To doprovázely vyhrůžky násilím.“ To vše označil daleko za hranicí toho, co by mělo být standardem v slušné a demokratické zemi. 

Fiala vyzval politiky ke zklidnění situace

Dodal, že „bohužel naše společnost z té kampaně vychází rozdělená“. Obrátil se proto na všechny politiky i veřejně činné osobnosti, včetně novinářů, „abychom společně dělali v následujících měsících všechno pro to, aby se situace co nejdříve zklidnila“.

Fiala zdůraznil, že je dobře, že na Pražském hradě bude prezident, který si vytkl za cíl spojovat různé názory a postoje a zklidňovat konflikty. Těší se na spolupráci s ním. 

Premiér věří, že příští volební kampaně budou rozumnější, věcnější, pravdivější a slušnější. „Jestliže Andrej Babiš nazval tyto volby referendem o sobě, tak výsledek tohoto referenda je jednoznačně silný mandát pro Petra Pavla. Je to jasné potvrzení hodnot, za kterými Petr Pavel v celé kampani stál a kvůli kterým ho naše koalice SPOLU od počátku podporovala.“

Neodepisujme Babiše předčasně, řekl Zeman

Prezidenta Miloše Zemana výsledek prezidentských voleb překvapil. Čekal, že generál ve výslužbě Petr Pavel možná vyhraje nad předsedou ANO Andrejem Babišem, nepředpokládal ale tak výrazné vítězství, řekl na Frekvenci 1. 

Zeman ale odmítl tezi premiéra Fialy, že možná začíná konec Babišovy éry. „Já jednou neuspěl v prezidentské volbě v roce 2003, ať už z jakýchkoliv příčin. Všichni mě tenkrát odepisovali, za deset let jsem se vrátil a dvakrát vyhrál prezidentské volby. Neodepisujme nikoho předčasně,“ poznamenal.

Lídři vládních stran Pavlovi gratulovali

Šéf Senátu Miloš Vystrčil na Twitteru již v předstihu napsal: „Je to doma! Mám radost a gratuluji Petru Pavlovi a voličům.“

Gratulovala také předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s tím, že se těší na spolupráci. „Pravda vítězí,“ dodala. Napsala rovněž, že „Andrej Babiš vyhlásil, že je prezidentská volba referendem o jeho sobě. Stejně jako nedávné senátní volby. V obou utrpěl debakl. Vyvodí odpovědnost?“

„Mám radost, věřím, že tato změna pozitivně posune naši zemi a společnost kupředu,“ zhodnotil průběžný výsledek předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.  

Předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš vyzval Pavlova rivala Babiše k omluvě za lživou kampaň. Podle Bartoše lidé ve volbách znovu ukázali, že jim záleží na tom, co se v zemi děje, kam směřuje, což je pro budoucnost naprosto klíčové. Rekordní účast ale podle něj odráží i to, že je společnost rozdělená a napjatá. „Po špinavé kampani pana Babiše se část jeho voličů opravdu bojí totality či války, kterou hrozil. Proto vyzývám pana Babiše, aby pro jednou udělal správnou věc a omluvil se veřejně za kampaň, za lži, uklidnil veřejnost. Je to v zájmu všech občanů,“ uvedl.

Předseda Starostů Vít Rakušan uvedl, že si přeje, aby byl Pavel prezidentem všech občanů, aby dokázal přesvědčit voliče svého oponenta, že poražení nejsou oni, ale jen jeho rival Babiš a jeho konfrontační styl politiky. „Těším se na novou etapu našich novodobých dějin, kdy prezident bude znovu tím, kdo vášně zklidňuje, rozpory zahlazuje a zemi spojuje. Jsem připraven se na tom s novým prezidentem podílet,“ doplnil. 

Nerudová: Vrátili jsme srdce na Hrad

„Vrátili jsme srdce na Hrad! Gratuluji Petru Pavlovi k vítězství a ještě jednou upřímně děkuji i těm z vás, kteří jste mou podporu v prvním kole přetavili v podporu Petra Pavla v kole druhém. Bez vás by to nešlo,“ napsala Nerudová na Twitteru. K podpoře Pavla vyzvala po prvním kole voleb, ve kterém skončila třetí.

„Mám radost, že budeme mít slušného prezidenta, za kterého se nebudeme muset stydět! Srdečně gratuluji Petru Pavlovi,“ uvedl Fischer, který skončil v prvním kole čtvrtý a rovněž poté vyslovil podporu Pavlovi.

Další neúspěšný kandidát, odborový předák Josef Středula rovněž Pavlovi gratuloval. „Doufám, že se mu co nejdříve podaří zahladit příkopy, které se v průběhu volební kampaně mezi jednotlivými skupinami voličů vyhloubily,“ uvedl na Twitteru. 

Pohled představitelů sněmovní opozice

Opoziční hnutí ANO podle svého prvního místopředsedy Karla Havlíčka posílilo a je nejsilnější stranou v České republice. Havlíček míní, že vysoká volební účast je dobrá pro vítěze i poraženého. Vítěz má silný mandát, poražený silnou podporu. Podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové získá hnutí v prezidentské volbě „historický počet“ hlasů a bude se je snažit přetavit ve výsledek v příštích parlamentních volbách. 

„Bude to stejně historický počet hlasů pro ANO, který nemůžeme opominout a musíme vnímat jako obrovský závazek. Jsou to hlasy lidí, kteří projevili nespokojenost s vládou a podpořili Andreje Babiše. ANO musí být hlasem těchto občanů… Budeme se snažit podporu přetavit ve výsledek ve volbách v roce 2025,“ uvedla Schillerová. Podle ní bude hnutí pokračovat v kritické politice vůči vládě. Šéfka poslanců zmínila, že sčítání směřuje k vítězství Babišova protikandidáta Petra Pavla. „Bylo by ode mě divné, kdybych to neřekla,“ podotkla Schillerová.

Podle Havlíčka vysoká volební účast pro vítěze znamená silný mandát a poražený může mluvit o vysokém počtu lidí, kteří ho volili. „Jednoznačně hnutí ANO posílilo… Je jednoznačně nejsilnější stranou v ČR,“ řekl Havlíček. Podle něj kampaň byla tvrdá. Dehonestování voličů druhého tábora označil za „hrozně špatné“. Vyzval ke zklidnění situace a k respektu.

Šéf SPD Tomio Okamura v reakci na výsledek hlasování uvedl, že voliči jeho hnutí nehlasovali v prezidentské volbě pro Babiše jako předsedu ANO, ale jako pro toho z kandidátů, který byl pro ně méně nepřijatelný.

Nehrozí podle něj, že by expremiérovo hnutí přebíralo SPD hlasy. Naopak nedávné Babišovo prohlášení, že by ANO neuzavřelo koalici s SPD, podle něj řadu voličů v posledních dnech před hlasováním odradilo. Připomněl, že expremiéra nepodpořili ani někteří politici ANO. 

Rychetský hovoří o vítězství lásky a pravdy

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský poblahopřál Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem. „Slovy bývalého prezidenta Václava Havla považuji tento výsledek za vítězství lásky a pravdy nad lží a nenávistí,“ uvedl Rychetský.

Dál ale situaci nekomentoval s ohledem na to, že může nastat zpochybnění výsledku voleb žalobou k Nejvyššímu správnímu soudu a následně i k Ústavnímu soudu. 

Průmyslníci si přejí, aby Pavel podporoval sociální smír a export

Pro podnikatele je důležité, aby zvolený prezident podporoval sociální smír, rovné podnikatelské prostředí a export. V reakci na výsledek prezidentských voleb to uvedl předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

„Věříme, že prezident Petr Pavel bude ctít demokratické hodnoty a ústavu a svým vystupováním podporovat image České republiky jako moderní, otevřené a spolehlivé země nejen na poli byznysu,“ uvedl Hanák. 

Svaz podle něj očekává, že bude nový prezident svými oficiálními zahraničními návštěvami pomáhat v otevírání nových trhů pro české firmy. „Ekonomickou diplomacii si pan prezident vytyčil jako jednu ze svých priorit již před volbami, a proto věříme, že bude podnikatele na své zahraniční cesty brát a za svaz jsme připraveni na jejich organizaci spolupracovat,“ uvedl Hanák.