Chci, abychom byli pohromadě i navzdory rozdílům, řekl Fiala k slavnostní večeři českých premiérů

Premiér Petr Fiala (ODS) se v podvečer v pražské Kramářově vile setkal se svými devíti předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Chci a pokládám za vhodné, abychom v takovýchto slavnostních chvílích byli všichni pohromadě, řekl Fiala na tiskové konferenci po obědě s hlavou státu. Po večeři se současní i bývalí političtí představitelé sešli na koncertě v pražském Rudolfinu, který připravil úřad vlády ve spolupráci s Českou filharmonií.

„Rozhodl jsem se k třicátému výročí samostatné České republiky pozvat na večeři všechny, kteří zastávali od 1. ledna 1993 funkci předsedy vlády České republiky. Chci a pokládám za dobré, abychom navzdory tomu, že mnozí byli nebo jsou navzájem politickými soupeři, že máme rozdílné názory na spoustu věcí, abychom v takovýchto slavnostních chvílích byli všichni pohromadě,“ řekl Fiala. Podle něj není na programu probírání konkrétních témat.

Setkání má podle Fialy vedle oslavy třiceti let od vzniku samostatné České republiky ukázat, že nad politickým soupeřením a spory stojí společný zájem Česka. „Že jsme schopni v takto slavnostní chvíli sednout si k jednomu stolu a povídat si. Myslím, že už v tom je ta hodnota,“ uvedl.

Někdejší úřednický premiér Jiří Rusnok při příchodu podotkl, že své kolegy neviděl většinou velmi dlouho. „Myslím, že přes všechny politické půtky a rozdílnosti nakonec snad všem záleží na naší zemi,“ řekl.

Od svého vzniku na začátku roku 1993 do současnosti měla Česká republika šestnáct kabinetů. Fiala je třináctým premiérem. Z akce se podle úřadu vlády omluvili první úřednický premiér Josef Tošovský a někdejší sociálnědemokratický ministerský předseda Bohuslav Sobotka. Stanislav Gross (ČSSD) před sedmi lety zemřel.

Heger dorazil do Rudolfina

Dalším bodem pondělních oslav byl koncert v pražském Rudolfinu. Novosvětskou symfonii nejhranějšího českého skladatele Antonína Dvořáka si přišel poslechnout kromě Fialy i jeho slovenský protějšek Eduard Heger. „Což myslím, že dobře ukazuje, jak třicet let po rozdělení společného státu máme úzké přátelské a mimořádné vztahy mezi Českou a Slovenskou republikou,“ podotkl už před akcí předseda vlády.

„Společnou prací se slovenskými přáteli se nám podařilo zachovat vše dobré, co ve společném státě fungovalo,“ řekl Fiala v úvodním vystoupení. Ocenil, že Česko a Slovensko si navzájem pomáhají, například v Severoatlantické alianci, a využívají toho, že si vzájemně dobře rozumí. Ke Slovensku podle premiéra cítí mimořádnou blízkost i lidé, kteří někdejší federaci obou nyní samostatných států nezažili. Tento postoj je podle Fialy potřebné rozvíjet i do budoucna.

Česká republika je podle Fialy silnější, bohatší, poučenější a zkušenější než v roce 1993, kdy se společný stát Čechů a Slováků rozpadl. „Máme co slavit, máme být společně na co hrdí,“ dodal.

Za třicet let podle Fialy výrazně vzrostla životní úroveň. „Výrazně se i posílila občanská společnost v České republice, dokázala zvládnout všechny krize a vždy pomoci těm, kteří to potřebovali,“ ocenil Fiala. „Jsme součástí evropské rodiny a jsme plnohodnotným členem společenství západních demokracií, což jsme prokázali i úspěšným předsednictvím v Radě EU,“ doplnil.

Velmi dobře chápeme, že společně jsme silnější, uvedl Heger. Česko a Slovensko si podle něj zachovaly bratrské pouto, mezi oběma zeměmi existuje jazyková a kulturní blízkost i silné rodinné vazby. „Každý z nás se vydal na vlastní cestu. Co mě však nesmírně těší, že to byla společná cesta demokracie, svobody, vzájemného respektu a podpory,“ řekl Heger.

Premiéři Fiala a Heger ke třicátému výročí vzniku samostatné České a Slovenské republiky (zdroj: ČT24)

Koncertu se účastní i čeští ministři. Z bývalých premiérů se v publiku sešli Vladimír Špidla, Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, Jiří Rusnok, Jan Fischer a Andrej Babiš. Mezi posluchači zasedli také představitelé obou parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či bývalá první první dáma Dagmar Havlová. Pozvání přijala rovněž řada velvyslanců. Prezident Miloš Zeman nedorazil.

Česká filharmonie zahrála pod taktovkou svého šéfdirigenta Semjona Byčkova před Dvořákovou devátou symfonií Z Nového světa také skladatelovu předehru Karneval. V úvodu akce zazněly česká a slovenská hymna.

Česká republika vznikla 1. ledna 1993 po rozdělení společného státu Čechů a Slováků. Rozdělení bylo podle Fialy nevyhnutelné. „Situace spěla k tomu, že dva národy půjdou každý svou cestou. To, co se podařilo, na co bychom měli být hrdí a co bychom si měli uvědomit, že není samozřejmost, je, že to rozdělení bylo pokojné, mírové, bez hořkosti. A nakonec že vedlo k tomu, že vztahy mezi oběma našimi zeměmi a společnostmi jsou mimořádné,“ řekl Fiala.