Sníh ochromil dopravu. Kamiony blokovaly D1 ve směru na Brno, vlaky nabíraly zpoždění

Sněžení od rána komplikovalo dopravu na řadě míst republiky, zejména na východě země. Provoz na silnicích především na Vysočině a Moravě brzdily ráno nehody a kamiony uvázlé v kopcích. Dálnice D1 spojující Prahu a Brno byla na několika místech zablokovaná, tvořily se tam mnohakilometrové kolony. Hromadná doprava se potýkala s problémy v Brně, Ostravě či okolí Prahy. Některé vlaky zastavily pády stromů, a to včetně hlavního železničního koridoru na Slovensko mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou.

V půl osmé večer se podařilo zprůjezdnit poslední uzavřený dálniční úsek – D1 u Hladkých Životic. Představuje to tečku za náročným dnem, který poznamenalo sněžení a právě D1 na to doplatila z dálnic zdaleka nejvíce. Již před pátou ráno ji musela policie poprvé uzavřít po nehodě kamionu u Všechrom, v ranní špičce blokovala dopravu mimo jiné havárie dalšího kamionu u Velké Bíteše. Z opakovaných uzavírek dálnice vyplývá, že se na ní celý den tvořily dlouhé kolony.

Někde k tomu ani nebyla potřeba nehoda. Na 178. kilometru ve směru na Brno zůstaly dopoledne stát kamiony v kopci. Za místem se tvořila až třicetikilometrová kolona vozidel. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl uvedl, že silničáři měli velké problémy dostat se k místu, protože řidiči v koloně nevytvořili záchranářskou uličku.    

Události: Komplikace kvůli sněžení (zdroj: ČT24)

Problémy byly hlavně na východě země

Husté sněžení komplikovalo dopravu i mimo dálnice. Na Vysočině měly kamiony potíže vyjet kopce na Žďársku, u Kostelce na Jihlavsku, u obce Rybné nebo v Kralicích nad Oslavou. V Jihomoravském kraji je pro nákladní vozy těžší než 12 tun uzavřena silnice II/379 mezi Drnovicemi a Podomím. V obci Vranov na Brněnsku varují silničáři před náledím, místní komunikace je podle nich nesjízdná.

Do ulic Brna vyjely již v noci na pátek posypové vozy Brněnských komunikací, podle provozního ředitele firmy Jana Klištince do rána chemicky ošetřily 1340 kilometrů komunikací a spotřebovaly 218 tun posypové soli. „S ohledem na zimní charakter počasí upozorňujeme řidiče na nutnost opatrné jízdy,“ uvedl ráno Klištinec.

V Brně měly problémy především trolejbusy a autobusy, zdržení bylo až hodinové. I večer ale dopravní podnik upozorňoval na potíže. Kvůli problému se sjízdností u zastávky Semilasso na severu města nabíraly zpoždění tramvaje na linkách 1 a 6.

Na hlavních silnicích ve vyšších polohách i nížinách Olomouckého kraje komplikovala dopravu vrstva rozbředlého sněhu. Dohlednost byla kvůli sněžení snížena. Policie v souvislosti se špatnou sjízdností řešila několik dopravních nehod. Zhruba na hodinu musela být zastavena doprava kvůli nesjízdnosti přes Mohelnický kopec.

Páteční ráno v Olomouci
Zdroj: ČT24/Marek Vrlák

Řidiči na sociálních sítích informovali o tom, že obtížně sjízdná byla ráno silnice z Dolan na Jívovou na Olomoucku, která vede do prudkého kopce. Na silnici ze Šternberka na Lipinu na Olomoucku ráno kvůli sněhu zůstalo stát několik kamionů.

U Opatovic na Přerovsku sjel kolem šesté ráno autobus ze silnice. Na silnici poblíž Náměště na Hané na Olomoucku havarovalo osobní vozidlo. Další nehodu řešili policisté na nájezdu na dálnici D35 u Nasobůrek na Olomoucku, kde automobil najel do svodidel.

U řady komunikací v Moravskoslezském kraji silničáři varují před novou vrstvou sněhu, někde na nich po chemickém ošetření leží rozbředlý sníh. Že by mohly být na vozovce zbytky sněhu – zejména v levém pruhu – varují silničáři i na dálnicích D48 a D56. Přes den museli hasiči pomáhat dvěma desítkám kamionů, které uvázaly na silnicích I/57 směr Vrchy a I/46 směr Moravský Beroun. 

Mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák řekl, že hasiči kvůli sněhu vyjížděli ke kamionům, které nemohly dál, a také k autobusům po celém kraji. „Je to všechno bez zranění, zatím není nikde ani žádná výrazná škoda. Také nás zaměstnávají spadlé stromy, které neunesly tíhu sněhu. Je toho víc, ale je to relativně jednoduché,“ řekl. Například v Dolních Marklovicích, části Petrovic u Karviné, uvázl autobus s 34 dětmi. Hasiči jim pomáhali ven a do náhradního autobusu.

Sníh komplikuje dopravní situaci na dálnicích i silnicích (zdroj: ČT24)

Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem zůstává uzavřená silnice I/56 v úseku Ostravice–Bílá, silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Silničáři a policisté tento úsek uzavřeli z preventivních důvodů. Silnice se nesmí solit, protože vede v blízkosti přehrady s pitnou vodou. 

Sněžení výrazně zkomplikovalo také městskou hromadnou dopravu v Ostravě. Dopravní podnik Ostrava informoval přes den o tom, že jeho spoje nabíraly až hodinová zpoždění. Tramvaje několik hodin nejezdily v Porubě na smyčku Vřesinská, protože tam kvůli množství sněhu nemohly projet.

„I když máme vyhřívané výhybky, nestíhají zpracovat takové množství sněhu. Sedm čet našich lidí jezdí a čistí jednu výhybku za druhou. V terénu máme traktory s radlicemi i sypače,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Tereza Šnoblová. 

Sněhová kalamita komplikuje dopravu na D1 (zdroj: ČT24)

Na silnicích v Krkonoších až deset centimetrů sněhu

Sněžilo také na většině území Královéhradeckého kraje. Řidiči musejí být velmi opatrní. Na hlavních silnicích zůstává rozbředlý sníh. Na nesolených cestách v Krkonoších byla vrstva sněhu silná až deset centimetrů. Ve vyšších polohách Rychnovska hrozí sněhové jazyky. Stala se řada nehod, v Hradci Králové v ulici Milady Horákové se ráno srazil trolejbus s osobním autem. 

Kvůli sněžení a nesjízdné silnici v Polsku byl dopoledne uzavřen pro veškerou dopravu hraniční přechod do Polska v Náchodě-Bělovsi, uvedla mluvčí policie Šárka Pižlová. Zejména řidiči kamionů by podle ní neměli do Náchoda vjíždět. „Zastavit a počkat mohou na krajnici silnice I/33 na příjezdu do Náchoda,“ řekla. Při déletrvající uzávěře přechodu kamiony v minulosti stály i na obchvatu České Skalice. 

Sněžení ale zaměstnalo silničáře i ve středních Čechách. Nasadili do terénu veškerou techniku, na silnice kromě sypačů místy vyrazily i traktory s radlicemi. Problémy měly autobusy, potíže mohou mít i kamiony, vyplynulo z informací cestářů a webu Pražské integrované dopravy

Některé oblasti byly pro autobusy hromadné dopravy zcela neprůjezdné. S komplikacemi museli počítat například cestující v okolí Klecan, Černošic, Berouna, Votic, Sedlčan, Čechtic či Nového Strašecí. I večer jsou některé spoje výrazně zpožděné, například autobus Praha–Sedlčany, který má odjíždět od Smíchovského nádraží v 19:50, vyrazil o dvacet minut později a na cestě se zdržel ještě více. Na některých dalších příměstských linkách kolem Prahy jsou zpoždění kolem deseti minut.   

Problémy na železnici

Sněhová nadílka zkomplikovala i dopravu na železnici. Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda ráno řekl, že největší problémy jsou na Moravě a ve Slezsku. „Největším problémem je zastavený provoz v úseku mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou, a to z toho důvodu, že na Slovensku spadl na trať strom a poškodil trakční vedení,“ popsal. Kolem půl desáté se vlaky opět rozjely. 

Kvůli sněhové kalamitě nevyjely dva osobní vlaky mezi Moravskými Bránicemi a Bohuticemi či Šlapanicemi a brněnským hlavním nádražím. V Olomouckém kraji byl kvůli námraze na trakčním vedení omezený provoz na trati číslo 290 mezi stanicemi Bohuňovice–Šumperk. Vyplývá to z informací Českých drah a Správy železnic. Dopoledne se situace na železnici začala uklidňovat.

I večer ale dojíždělo mnoho spojů s velmi vysokým zpožděním, například dva večerní Valašské expresy na trase ze Slovenska přes Vsetín a Olomouc do Prahy se zdržely kolem hodiny, spoje Metropolitan z Budapešti mířily do Prahy se zpožděním kolem 50 minut, kolem půl hodiny byla zpožděná i večerní pendolina mezi Prahou a Ostravou.

Nejvíc nasněžilo na jihovýchodě

Podle meteoroložky ČT Milady Křížové napadlo nejvíc sněhu na jihovýchodě republiky, místy to bylo až 17 centimetrů. Podle ní ale záleží na jeho kvalitě. „Pokud jde o prachový sníh, tak těch centimetrů může být ještě o něco více. Naopak tam, kde je sníh mokrý, to může být méně,“ dodala. Hodně sněhu napadlo také na Valašsku.

„Intenzivní srážky už ale postupně slábnou a přesouvají se k severovýchodu. Takže aktuálně sněží například na Ostravsku a severní polovině Čech,“ uvedla Křížová krátce po desáté hodine dopoledne. Sněžení bude podle meteoroložky ještě pokračovat, nemělo by však být už tak intenzivní jako v noci a ráno. 

Společnost ČEZ podle mluvčí Soni Holingerové evidovala k 15:00 dvě poruchy na vedení vysokého napětí, jednu v Moravskoslezském kraji a jednu v Olomouckém kraji. Bez proudu tak bylo asi šestnáct set domácností, většina z nich na Opavsku. Podle Holingerové jde o poruchy, které jsou v současném počasí běžné. „Naši pracovníci jsou v terénu a pracují na rychlé obnově,“ dodala mluvčí.