Nejsme zdrojem problémů, nelegální migraci musí řešit EU společně, shodl se Lipavský se slovenským protějškem

Brífink po jednání ministrů zahraničí Česka a Slovenska (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v pondělí v Praze setkal s novým šéfem slovenské diplomacie Rastislavem Káčerem. Jednali o vzájemných vztazích, situaci na Ukrajině, nelegální migraci či energetické bezpečnosti. Lipavský považuje za důležité pokračovat v opatřeních proti Rusku, o dalším balíku sankcí se podle něj aktuálně v EU debatuje. Co se týče nelegální migrace, ministři se shodli, že problém je nutné řešit na celoevropské úrovni.

Jedním z témat schůzky byly kontroly na hranicích mezi zeměmi, které od čtvrtka zavedla česká strana kvůli zvýšené migraci hlavně syrských občanů. „Jako ministři zahraničí se na to snažíme dívat pozitivně a hledat cestu řešení otázky migrace,“ uvedl Lipavský. „Lidé sem přicházejí z jihu Evropy, musíme to řešit jak z hlediska bezpečnosti, tak na celoevropské úrovni,“ dodal.  

„Ani Češi, ani Slováci nejsou zdrojem problémů. Zdrojem problémů je nelegální migrace přes vnější schengenskou hranici,“ zdůraznil Káčer. Problém je podle něj nutno řešit zejména ve spolupráci se státy, které jsou cílovou destinací migrantů, a také se zeměmi, které jsou na vnější hranici Schengenského prostoru. Mezi možná opatření zařadil sjednocení vízové povinnosti sousedních států či zlepšení efektivity unijní agentury Frontex.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) minulý týden uvedl, že svůj slovenský protějšek opakovaně žádal, aby slovenská strana plnila to, co vyplývá z mezinárodních smluv, tedy readmisní dohodu s ČR. To znamená, že v případě, že je zjištěno, že daná osoba přichází ze Slovenska, aby se tam následně vracela. Podle Rakušana se nedosáhlo v tomto směru úspěchů.

Káčer připustil, že Slovensko v tomto ohledu neplní úplně vzorně své povinnosti, nicméně systém readmisních smluv považuje za zastaralý, neboť se uplatňoval hlavně před vznikem Schengenu. Klíčovým problémem podle Káčera je propustnost vnější schengenské hranice a readmisní systém zevnitř Schengenu ven. Česko podle Lipavského plní readmisní dohodu poctivě vůči Německu, takže se dostalo pod určitý tlak. 

Otevřené otázky ohledně sankcí

Ministři probírali také otázky souvisejí s válkou na Ukrajině. „Jsme v plné shodě. Pogratuloval jsem Slovensku, že se mu podařilo uzavřít velmi zajímavou zbrojní zakázku na podporu Ukrajiny – budou se vyrábět slovenské houfnice Zuzana a bude to financováno ze zdrojů západoevropských států,“ uvedl Lipavský. 

„Co se týče protiruských sankcí, tam je několik otevřených otázek,“ sdělil Lipavský. Jednou z nich podle českého ministra zahraničí je, jakým způsobem bude Evropská komise schopna připravit další sankční balík. „To je něco, o čem aktuálně běží v EU debata. Dokud to nebude celé hotové, nemá to smysl komentovat,“ dodal.

„Česká republika přišla a podpořila myšlenku zřízení mimořádného tribunálu pro zločin agrese,“ poznamenal Lipavský. „Dnes nemáme mechanismus, jak jednoznačně právně určit agresi z hlediska toho, jak ji definuje Charta OSN,“ dodal. Ruské vedení by podle něho mělo za činy vůči Ukrajině nést odpovědnost.

Další zpřísňování sankcí podporuje i Slovensko. Káčer popsal výzvu, kterou přináší útok Ruska na suverénní stát, za obrovskou nejen pro Slovensko, Česko či EU, ale globálně. Vítězství Ukrajiny je podle něj klíčové. „Bez svobodné Ukrajiny bez okupantů nebude v Evropě stabilita,“ dodal bývalý slovenský velvyslanec v ČR.

Ropovod Adrian jako záložní zdroj pro střední Evropu

Ministři také jednali o energetické bezpečnosti. „Shodli jsme se, že je potřeba pracovat na řadě regionálních projektů, které propojí oblast střední Evropy tak, abychom dokázali zásobovat naše země zemním plynem nebo ropou,“ přiblížil Lipavský. Podle něj by vhodný záložní zdroj představoval ropovod Adrian, který vede přes Slovensko.

Česko má také dle Lipavského zájem o výstavbu LNG terminálu na pobřeží Baltského moře. „Na místě, kam vede Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ve kterém jsou momentálně záhadné díry. Kdyby se tam postavil LNG terminál, plyn se může dostávat do prostoru střední Evropy.“

Podle Káčera je hlavní prioritou, aby jednotný trh Evropské unie zůstal otevřený. „Abychom nemuseli přijímat taková národní opatření, která vyvolají kontroverze, a aby jsme si my sami ochránili ceny i dostatek energie,“ ujasnil. 

Odpoledne se Káčer sejde také s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a představiteli Senátu.

Rastislav Káčer ve slovenské vládě nahradil Ivana Korčoka poté, co liberální strana Sloboda a Solidarita opustila koalici kvůli sporům s ministrem financí a šéfem nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igorem Matovičem. V čele slovenské ambasády v Praze jej zastoupila chargé d'affaires Soňa Budayová.