ANO chce vyhradit na svých mítincích místa pro odpůrce. Vondrášek upozornil na protiústavnost

Hnutí ANO na politických mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce, uvedl v aktuálním videu na sociálních sítích předseda strany a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který minulý týden čelil na předvolebních shromážděních hlasitým protestům svých odpůrců. Učiní tak údajně na doporučení policejního prezidenta Martina Vondráška. Ten se ale v pondělí ohradil proti tomu, že by něco takového doporučil. Oddělování odpůrců by podle něj bylo protizákonné a protiústavní. O zákrocích policie v pondělí odpoledne hovořil s Vondráškem ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rakušan po setkání mimo jiné řekl, že pokud bude policie muset zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat její příslušníci v uniformách, ne v civilním oblečení. Kázeňskému řízení už čelí policista, který měl na Babišově shromáždění čepici s logem a heslem hnutí. Za neomluvitelné ministr vnitra považuje, pokud má policista ve službě, byť v civilu, na sobě symbol spojující ho s jakoukoliv politickou stranou či hnutím.

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Odpůrci podle expremiéra začali být vulgárnější a agresivnější, považuje je za organizované skupiny. Uvedl také, že demonstranty často svolávají místní zastupitelé či radní z řad stran vládní koalice. Vyzval předsedy koaličních stran, aby svým voličům poslali vzkaz, aby se na mítincích chovali slušně, nebyli agresivní a nenapadali ostatní účastníky.

Oddělení odpůrců jsem nedoporučil, reagoval na Babiše Vondrášek

Veřejnou kritiku vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově. Babiš v pondělí zmínil, že ho mrzí, jakým způsobem policisté v civilu museli chlapce zadržet, a že nemohli vědět, že se jedná o autistu. Viděli podle něj pouze to, že ukradl reproduktor a byl agresivní.

Zároveň bývalý premiér poznamenal, že on a jeho tým udělají všechno pro to, aby policistům práci co nejvíce usnadnili. „Nově podle doporučení pana policejního prezidenta pokaždé vyhradíme místo pro odpůrce,“ oznámil Babiš.

Vondrášek se proti tomu ale ohradil. Řekl, že vyhrazovat odpůrcům předem sektory by bylo protizákonné a protiústavní a že Babišovi nic takového nedoporučil. „Je naprosto nepřípustné a nezákonné stanovovat preventivně jakékoliv sektory nebo vyhrazená místa v rámci shromáždění v jejich počátku,“ upozornil. Policie podle něj může zasáhnout jen v případě, že někteří lidé narušují účel shromáždění natolik, že znemožňují jeho konání, teprve pak je může oddělit.

„Ve svém vyjádření i navrženém preventivním opatření jsem vycházel z odpovědi policejního generála na páteční tiskové konferenci,“ prohlásil v pondělí večer Babiš.

Vondrášek v pátek reagoval na dotaz, zda bude policie na budoucích Babišových setkáních oddělovat odpůrce od příznivců. „Ty dva tábory má oddělovat pořadatel, když to bude nutné, tak to bude dělat policie. A to je ta subsidiární role. My nemáme na první dobrou přebírat odpovědnost pořadatele. A jen když to pořadatel nezvládne, měl by dokonce požádat policii a policie by měla konat,“ řekl tehdy.

Policejní prezident po pondělní schůzce s Rakušanem také avizoval, že výsledky kontroly kritizovaného zásahu v Českém Krumlově bude mít k dispozici do konce týdne. Zákrok z Borovan řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů, která se zabývá například i prohřešky příslušníků Vězeňské služby.

Rakušan už minulý týden řekl, že bude požadovat prošetření zásahů, kázeňské postihy pro chybující policisty nebo viditelné označení policistů na podobných akcích. Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v pátek požádal Rakušana a ředitele GIBS Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili.

Kritice za své chování na mítincích čelil také Babiš. Lidé na sociálních sítích sdílí video, na kterém hovoří o tom, že odpůrci na místě jeho předvolební akce jsou voliči vládních koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Mluví o nich v té souvislosti jako o „fašistech a nacistech“. Nyní Babiš poznamenal, že je mu líto, že hovořil zkratkovitě o jednom komentáři v deníku Právo.

Vondrášek během pondělka v návaznosti na zásahy na mítincích jednal s krajskými a územními policejními řediteli. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů dostanou školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních. Jednodenní školení začnou tento měsíc a zúčastní se jich zhruba 240 policistů. Na webu to oznámil mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán.

Oddělování si neumím představit, říká právník

K ostře sledovaným zákrokům na mítincích ANO se v pondělí Devadesátce ČT24 obsáhle vyjádřil například Maxim Tomoszek z katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„V situaci, kdy dochází k fyzickému násilí mezi účastníky (shromáždění), tak je zásah nutný a je nutné je oddělit. Když dochází k vyjádření protinázoru, tak k němu však musíme být velmi vstřícní, protože právo shromažďovací náleží všem. To znamená, že na shromáždění může přijít i člověk, který nesouhlasí. Právě proto je veřejné. A ne že si pozvu vybrané lidi, kteří se mnou souhlasí,“ upozornil Tomoszek.

90': Zásahy policie na politických mítincích (zdroj: ČT24)

Když například část účastníků mítinku či protestu reaguje na projev řečníka nesouhlasně v danou chvíli píšťalkami, je to v pořádku. V momentě, kdy je hluk souvislý a velmi silný, už je to podle experta na ústavní právo problém. Preventivní oddělení příznivců a odpůrců tak, jak o něm mluvil Babiš, považuje za ošidné.

„Neumím si představit, v jaké situaci by bylo dopředu jasné, že musím nějaké účastníky oddělit. Jak bude svolavatel identifikovat ty, které bude oddělovat, když nemá právo někoho legitimovat? Může to zkusit na základě transparentů, ale to, že někdo vyjadřuje nesouhlasný názor, je chráněný projev, to na shromáždění patří. A určitě to není důvod k vyčlenění. Mohou se účastníci oddělování pořadateli bránit? Jak na to bude reagovat policie, která může být na místě?“ pokládá Tomoszek hned několik otázek.

K incidentům na mítincích hnutí ANO z minulého týdne se v ČT24 vyjádřil i předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS). „Z toho, co jsem viděl, tak mi připadalo, že si Andrej Babiš stále připadal jako premiér. Úkoloval na místě policisty nebo dělal nátlak na členy antikonfliktního týmu, který to tam měl tlumit,“ domnívá se.

Žáčkův kolega z bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) ale vidí celou věc jinak. „Politizování této kauzy vyvolává spoustu emocí, rozdělení společnosti je obrovské, a zejména pětikoalice se na tom velmi podílí,“ tvrdí Koten. Uznal však, že na každém mítinku by mělo být zajištěno, aby se občané mohli vyjádřit.

Policistů v civilu, kteří ve třech zaklekli školáka, který krátce předtím z Babišova mítinku odnesl reproduktor, se zastal předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič. Odkázal se přitom na videa ze zásahu, která údajně zhlédl. „Chvilkami jsem měl pocit, že to bylo náročné i pro tři zasahující policisty. Pokud chcete někoho zpacifikovat, musíte donucovací prostředky udělat aktivně,“ tvrdí. Upozornil, že z jeho praxe vyplývá, že ani policista v uniformě nemusí být při zásahu nutně úspěšnější než strážce zákona v civilu.