ÚSTR má novou vědeckou radu, ta minulá rezignovala na protest proti řediteli Kudrnovi

Ekonomka a filozofka Antonie Doležalová, historik a politolog Petr Koura či badatel a bývalý ředitel Rádia Svobodná Evropa Jeffrey Gedmin jsou v nové vědecké radě ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Ladislava Kudrny. Jedenáctičlennou radu, která je poradním orgánem, ve středu schválila Rada ÚSTR, nejvyšší orgán ústavu.

Předchozí vědecká rada spjatá s bývalým ředitelem ÚSTR Zdeňkem Hazdrou rezignovala na konci dubna. Členové nesouhlasili s koncepcí nového ředitele a také zpochybňovali, že má Kudrna předpoklady k profesionální práci historika.

V radě zasedne pět tuzemských badatelů a šest expertů ze zahraničí. „Hlavním kritériem při výběru členů vědecké rady byla jejich odbornost. Oslovil jsem celkem třináct kolegů a kolegyň, z nichž dva se omluvili kvůli pracovní vytíženosti, respektive věku,“ řekl k nově schválené radě Kudrna. Poradní orgán tvoří pět expertů z Česka a šest ze zahraničí.

Rada bude multinárodnostní

Kudrnovi bude radit ředitel polského Ústředního vojenského archivu Sławomir Cenckiewicz, švýcarský historik Adrian Portmann, dříve známý jako Adrian von Arburg, který v roce 2014 neúspěšně kandidoval na funkci ředitele ÚSTR a v minulosti působil také ve vědecké radě někdejší ředitelky ústavu Pavly Foglové.

Dalšími radními jsou historik, filozof a publicista Petr Hlaváček, historička a spisovatelka Marie Koldinská, předseda správní rady slovenského Ústavu pamäti národa Jerguš Sivoš, rumunsko-americký politolog a sociolog Vladimir Tismăneanu, izraelský filozof a historik Aviezer Tucker a také filozof a sociolog Jan Váně.

Vědecká rada je poradním orgánem ředitele ÚSTR, přesný počet členů rady zákon nenařizuje, členy navrhuje ředitel a radu schvaluje a odvolává Rada ÚSTR. Vědecká rada by se měla scházet přibližně třikrát ročně. Nemá žádné přímé pravomoci, její členové se ale vyjadřují k výroční zprávě a k ročním plánům badatelské a ediční činnosti. Členství ve vědecké radě je neplacené.

ÚSTR začal fungoval 1. února 2008. Jeho úkolem je podle zákona zkoumání a nestranné hodnocení doby nesvobody (1938 až 1945) a komunistické totalitní moci (1948 až 1989).