TÉMA

Marie Koldinská

ÚSTR má novou vědeckou radu, ta minulá rezignovala na protest proti řediteli Kudrnovi

Ekonomka a filozofka Antonie Doležalová, historik a politolog Petr Koura či badatel a bývalý ředitel Rádia Svobodná Evropa Jeffrey Gedmin jsou v nové vědecké radě ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Ladislava Kudrny. Jedenáctičlennou radu, která je poradním orgánem, ve středu schválila Rada ÚSTR, nejvyšší orgán ústavu.
14. 7. 2022|

Po staroměstské exekuci ztratily České země označení rebelů. Podle některých odborníků ovlivnila poprava tuzemskou politiku, ale i postoj k náboženství

Poprava sedmadvaceti pánů zakončila povstání českých stavů. Tím začala i takzvaná doba pobělohorská. Ta se označuje často jako období temna, podle odborníků je toto označení však velmi nepřesné. Symbolická forma trestu v podobě staroměstské exekuce naopak podle historiků mohla zanechat v Českých zemích řadu odkazů – tím je například tendence se nebouřit nebo zasetí myšlenky pro náboženskou vlažnost, kterou vnímáme i dnes.
22. 6. 2021|

Kat Mydlář se vrátí na Staroměstské náměstí. Rekonstrukce připomene čtyři sta let od popravy 27 českých pánů

Jednadvacátého června si Staroměstské náměstí v Praze připomene čtyři sta let od popravy sedmadvaceti českých pánů po Bílé hoře. Spolek Rytíři Koruny České pod záštitou Prahy 1 po několika měsících příprav právě v pondělí odehraje divadlo na počest památky popravených. Zahrne šermíře, jezdce na koních nebo třeba samotného kata Mydláře.
18. 6. 2021|