První české předsednictví v EU také poznamenaly problémy s Ruskem a další krize

Události: První české předsednictví poznamenaly krize (zdroj: ČT24)

Česko zažilo evropské předsednictví zatím jednou, a to před třinácti lety. I tehdy čelila Evropská unie ekonomické krizi a problémům s dodávkami ruského plynu. V polovině předsednictví sněmovna navíc vyslovila nedůvěru vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS), kterého vystřídal úřednický premiér Jan Fischer.

Hned po prvním týdnu českého předsednictví Rusko na pokyn tehdejšího premiéra Vladimira Putina uzavřelo plynovody přes Ukrajinu, a to kvůli údajným krádežím. Tehdejší premiér a předseda ODS Mirek Topolánek odletěl do Moskvy a s Putinem dojednal obnovu dodávek. Většinu návrhů na řešení energetické závislosti ale v Evropě neprosadil.

„Když nás – vlastně takovou tu úderku, která chtěla daleko tvrdší postup proti Rusku – smázli Sarkozy a Merkelová na tři doby, tak jsem říkal, děláme velkou chybu, další na řadě je Krym,“ vzpomíná dnes Topolánek. 

Právě s Francií a prezidentem Sarkozym mělo Česko největší spory, třeba na prvním vrcholném summitu o dopadech ekonomické krize. Ty další už Topolánek řídil jako premiér v demisi, když jeho vláda ztratila většinu ve sněmovně. 

Řízení převzala úřednická vláda

V Praze ještě Topolánek hostil summit unijních lídrů s americkým prezidentem Barackem Obamou. Na poslední dva měsíce převzala řízení evropských schůzek vláda Jana Fischera. Ten dojednal třeba kompromis umožňující definitivní schválení Lisabonské smlouvy.

„Pokud jde o Česko, je opravdu dobře, co se stalo, pán, který přišel z Českého statistického úřadu, odvedl práci, která na mě opravdu udělala dojem. České předsednictví skončilo dobře,“ glosoval situaci tehdy Nicolas Sarkozy. 

Prorocká Entropa

Bruselští europoslanci a novináři hodnotili poté české předsednictví velmi rozdílně, někteří tvrdili, že bylo poněkud chaotické, jiní ho označili za promarněnou příležitost, anebo pro ně bylo „nekonečně zajímavé“. 

České předsednictví v Bruselu symbolizovala umělecká instalace Entropa, zobrazující v karikatuře, jak se na jednotlivé země dívají ostatní Evropané. Dílo předznamenalo i budoucí brexit – místo pro Velkou Británii nechal výtvarník David Černý prázdné.

Štafetu v předsednictví po Česku poté přebíralo Švédsko, stejně jako tomu bude opět na začátku roku 2023.