Oznámení na Rakušana kvůli smlouvám Kolína policie definitivně odložila. Podle spisu byly pro město výhodné

Státní zástupce potvrdil rozhodnutí policie odložit trestní oznámení, které na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) podalo politické hnutí PES (dříve Otevřeme Česko Chcípl PES). Informoval o tom web Aktuálně.cz, který má k dispozici policejní usnesení. Vyplývá z něj, že externí právní služby pro město Kolín (kde býval Rakušan starostou), které byly podle trestního oznámení předražené, vyšly radnici levněji, než kdyby je zajistila vlastními silami.

Někdejší Otevřeme Česko podalo trestní oznámení na Rakušana coby bývalého kolínského starostu a policii předalo několik smluv o právním zastoupení, které město uzavřelo s advokáty a advokátními kancelářemi.

Podle neparlamentního hnutí se jejich předměty překrývaly, proto prohlásilo s odkazem na údajnou rozhodovací praxi Ústavního soudu využívání právních služeb ze strany Kolína v rozsahu přibližně dvou milionů korun bez DPH ročně za neúčelné a nehospodárné. Rakušanovi kritici tvrdili, že si radnice měla zřídit vlastní právní odbor. Ministra pak policisté podezírali ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby v souběhu s porušením povinnosti při správě cizího majetku.

Z usnesení, ze kterého web citoval, však vyplývá, že policie dospěla k opačným závěrům než hnutí PES. „Prověřováním bylo naopak prokázáno, že dlouhodobě nastavený trend v podobě smluvně zajištěných externích advokátů je ekonomičtější oproti existenci vlastního právního oddělení,“ stojí podle Aktuálně v dokumentu. Vyšetřovatelé mimo jiné odkázali na zkušenosti z Prostějova, kde mají vlastní právní oddělení a zároveň využívají externí advokáty. Jejich služby stojí násobně méně než roční provoz právního oddělení. V roce 2019 stáli radnici externí právníci zhruba 400 tisíc oproti 2,8 milionu na platech vlastních právníků.

Údajné překrytí zadání právních služeb podle policie také nenastalo. „Jednotliví advokáti měli striktně rozděleny jednotlivé odbory, čímž fakticky bylo vyloučeno ze strany oznamovatele avizované překrytí právních služeb,“ stojí v usnesení.

Sám Vít Rakušan míní, že uzavřením smluv „pomohl snížit zadlužení města Kolína z miliardy na čtvrtinu a náklady na právní služby města z deseti milionů ročně na zhruba dva“. Místopředseda neparlamentního hnutí Jiří Janeček však již poté, co policie v dubnu navrhla oznámení odložit, řekl, že je dál přesvědčen o tom, že byl porušen zákon. „Budeme pokračovat dál. Myslím si, že spravedlnost je na naší straně. Tak holt bojujeme s ministrem vnitra,“ řekl Janeček.