Opozice chtěla ve sněmovně diskutovat o cenách potravin, koalice zamítla program. Nekula čelil kritice, že nemluví

Poslanci ve čtvrtek interpelovali premiéra Petra Fialu (ODS) a následně další členy jeho kabinetu. Předseda opozičního ANO Andrej Babiš obvinil vládu, že vede zemi do průšvihu, Fiala však část nynějších problémů označil za dědictví předchozího kabinetu. Po interpelacích začala ještě mimořádná schůze k diskusi o růstu cen potravin, svolaná na podnět opozice. Podle očekávání nebyl schválen program, přesto opoziční lídři díky přednostním právům vystoupili s kritikou vlády.

Na podvečerní mimořádné schůzi chtěli opoziční poslanci od kabinetu slyšet návrhy, jak budou minitři reagovat na růst cen potravin. Nic takového se nestalo. Koalice svojí většinou hlasů nepodpořila program, a tak schůze skončila. Ještě před hlasováním o programu ale promluvili někteří poslanci s přednostním právem – z opozice ho mají předsedové stran, jsou-li poslanci, šéfové poslaneckých klubů a také členové vedení sněmovny.

Jako první vystoupil předseda SPD Tomio Okamura, který v úvodu své řeči obvinil vládu Petra Fialy, že zdražování nijak neřeší. Chtěl by, aby se Česko inspirovalo Polskem či Maďarskem a snížilo DPH na potraviny. V kritice kabinetu po něm pokračovali i místopředseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek – který zastoupil momentálně nepřítomnou předsedkyni Alenu Schillerovou – následně šéf hnutí Andrej Babiš, předseda klubu SPD Radim Fiala a místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Faltýnek ve svém vystoupení uvedl, že předchozí vlády s účastí ANO podle něj zastavily pokles potravinové soběstačnosti České republiky. „Máme strach, že kroky současné vlády mohou pokles (soběstačnosti) opět nastartovat,“ míní Faltýnek. Radim Fiala kritizoval zemědělskou politiku Evropské unie i zahraniční obchodní řetězce. „Obávám se, že bude ještě hůř. Že ceny potravin porostou exponenciálně, a co víc, že nebudou,“ uvedl.

Opoziční strany by kromě snížení DPH na potraviny chtěly také regulovat marže obchodních řetězců, omezit jejich údajné nekalé praktiky, zvýšit potravinové rezervy ve státních hmotných rezervách, Radim Fiala žádal také okamžitou podporu těch zemědělců, kteří jsou schopni navýšit výrobu potravin, a naopak konec podpory do takzvaných extenzivních výrob, které nic nepřinášejí.

Alena Schillerová, která se na úplný závěr do jednacího sálu vrátila, zalitovala, že nebyl program schválen a zároveň – v návaznosti na dopolední část jednání – kritizovala ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), že se k cenám potravin nijak nevyjadřuje.

Interpelace na premiéra

Odpoledne začaly ve sněmovně interpelace na premiéra Petra Fialu a ministry. Poslanci kritizovali zejména to, že vláda údajně nic nedělá, případně dělá málo proti zdražování energií, pohonných hmot či potravin. 

Poslanec hnutí ANO Miloslav Janulík se premiéra ptal, co bude současný kabinet dělat s rostoucí inflací. Zkritizoval také slova Fialy, že za to může bývalá garnitura Andreje Babiše. Prohlásil, že chce vidět konkrétní kroky, jak se vláda s tímto problémem vypořádá.

Fiala řekl, že k příčinám vysoké inflace patří mimo jiné i nehospodárná politika minulé vlády. Uvedl také, že doufá, že Česká národní banka bude dále podnikat kroky, které růstu inflace zabrání. Připomněl i to, že jeho kabinet odmítá dělat plošná opatření, která by podle něj inflaci ještě více zvedala. 

Premiér reagoval také na dotazy předsedy sněmovního ústavně-právního výboru Radka Vondráčka (ANO), které se týkaly právního základu boje s dezinformacemi, zejména blokování soukromých webů. „Pokud chcete být premiérem právního státu, nemůžete tuto situaci promlčet,“ řekl Vondráček, podle něhož v této záležitosti existuje právní vakuum.

Premiér poukázal na akční plán čelení hybridním hrozbám, který přijala ještě Babišova vláda. Jedním z úkolů je podle Fialy příprava změn zákonů pro posílení možností čelit dezinformacím. „Na tom pracujeme. S potěšením konstatuji, že tady navazujeme na kroky předchozí vlády,“ uvedl premiér bez bližších podrobností.

Při pozdějších interpelacích na ministry se šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) ohradil proti tvrzení dalšího poslance SPD Jana Síly, že vláda zavádí cenzuru, jejímž jediným cílem je obrana před „pravdivou takzvanou dezinformací“. „Tohle je přesně ono, tohle je podávání informací bez jakéhokoliv ověření,“ reagoval ministr na tvrzení o zavádění cenzury.

Bývalý premiér Babiš se během interpelací pustil do Fialy kvůli složitému získání příspěvku na bydlení. „Neustále opakujete, že nenecháte nikoho padnout. Byl jste vůbec někdy v životě na úřadu práce? Tušíte vůbec, jak to v reálu funguje? Víte, jak dlouho to trvá, než se běžnému českému občanovi podaří vyřídit příspěvek na bydlení?“ tázal se Babiš. Poukazoval taky na to, že lidé musí k žádosti přikládat mnoho podkladů, navíc ji musejí vyplňovat čtyřikrát ročně.

„Tahle země se řítí do průšvihu. Do chudoby se propadá stále více a více lidí a vy pro ně neděláte vůbec nic. Jen slibujete, vysíláte signály,“ řekl Babiš. Lidé v krizové situaci podle něj potřebují pomoc hned, a ne až za několik měsíců.

„Nejen vím, jak vypadá žádost o příspěvek na bydlení, ale sdílím i nespokojenost s tím, jak je to složité,“ reagoval Fiala. Poukazoval na to, že nynější kabinet způsob administrace převzal, přičemž ji nelze opravit za několik měsíců, po něž je u moci. „Beru to jako sebekritiku bývalé vlády,“ poznamenal. Vlády s účastí ANO měly podle něj na zjednodušení systému osm let. „Na rozdíl od vás to opravdu zjednodušíme,“ dodal.

Fiala se zároveň ohradil proti Babišovu tvrzení, že kabinet lidem v souvislosti se zdražováním nepomáhá, a vyjmenoval některé vládní kroky, mezi nimi zvýšení existenčního minima od dubna o deset procent a plánovaný jednorázový příspěvek na dítě. „My se soustředíme nejen na ty, kteří se dostali do problémů, to je pozdě. Soustředíme se i na střední třídu, která to vždy nese na svých bedrech,“ dodal. 

Novela o významné tržní síle stále nemá za sebou první čtení

Před interpelacemi se poslanci zabývali novelou rozšiřující působnost zákona o významné tržní síle. O ní poprvé začali jednat již na začátku dubna, ale ani nyní první čtení nedokončili. Poslanci opozičního hnutí ANO dál vyjadřovali své výhrady k návrhu a pochybovali o tom, zda novela zákon zlepší. Zákon má především chránit dodavatele potravinářského zboží do velkých obchodních řetězců.

Poslanec ANO Karel Tureček už minule navrhl vrátit zákon vládě k dopracování. Dříve řekl, že pokud novela zákona projde v navrhovaném znění, zhorší postavení firem působících v zemědělském a potravinářském řetězci. Poslanec ANO David Pražák ve čtvrtek řekl, že zákon neřeší mezinárodní obchodní řetězce, kde se podle něj nekalé praktiky vyskytují.

Poslankyně a poslanci ANO také vyzývali ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), aby v rozpravě vystoupil a odpověděl na jejich dotazy. Vyzvala ho k tomu třeba předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. „Mě by hrozně zajímalo, jaký máte hlas,“ řekla a podotkla, že to řekla na odlehčenou. 

„Hlas má příjemný. Proč nemluví, nevím,“ uvedla poslankyně Margita Balaštíková (ANO). „Pokud děláte funkci, na kterou nemáte, tak se té funkce vzdejte,“ doporučila Nekulovi poslankyně ANO Berenika Peštová. Předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) uvedl, že k tomuto tématu svolal pracovní jednání, kam pozval i poslance ANO. Podle něj ale této příležitosti nevyužili.

Vláda navrhovala, aby sněmovna předlohu schválila zrychleně v prvním čtení. Tento postup vetovaly opoziční kluby ANO a SPD. Schillerová to zdůvodnila potřebou podrobné debaty ve výborech. Zatímco ANO navrhlo prodloužit lhůtu pro projednání zákona ve výborech o 20 dnů, zpravodaj a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ji chce naopak o 30 dní zkrátit.