Sankce na dovoz ruské ropy mohou poškodit naše ekonomiky, varoval Radev po setkání se Zemanem

Tisková konference po setkání prezidenta Zemana s bulharským prezidentem Radevem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jednal s bulharským protějškem Rumenem Radevem. Odpoledne se bulharský prezident setká také s představiteli parlamentu a s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle Zemana většinu času ve vzájemné diskusi věnovali ruské agresi na Ukrajině, česká hlava státu vyjádřila jednoznačnou podporu pro vstup Bulharska do schengenského prostoru. Radev ocenil vzájemné vztahy, zároveň vyjádřil obavu o energetickou nezávislost obou zemí a dopad sankcí v podobě embarga na dovoz ruské ropy.

Zamýšlené sankce EU v podobě embarga na dovoz ruské ropy by měly dopad na naše ekonomiky, uvedl bulharský prezident Radev po jednání se Zemanem. „Sankce musí být efektivní, ale neměli bychom připustit, aby škodily našim ekonomickým a sociálním systémům,“ řekl. 

Prezidenti diskutovali také o odložení energetických sankcí pro některé země EU. Odklad se v tuto chvíli týká Maďarska, České republiky a Slovenska. „Ale zdá se, že se mimo jiné připojí také Bulharsko,“ řekl Zeman. 

Zeman odsoudil zastavení dodávek ruského plynu do Bulharska. „Je paradoxní, že Rusové na jedné straně vyhlašují slovanské bratství a na druhé straně zastavili dodávky plynu dvěma slovanským zemím, to jest Polsku a Bulharsku,“ řekl.

NATO se musí transformovat

Oba prezidenti odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu. „Narušila architekturu bezpečnosti v Evropě,“ řekl Radev a dodal, že by reakce NATO měla vést k transformaci Aliance a nové strategické koncepci zaměřené na její východní křídlo. 

Oba prezidenti se během diskuse pozastavili u tématu „přežívajícího islámského radikalismu“ na Balkánském poloostrově, který podle Zemana znesnadňuje integraci těchto zemí do Evropské unie. 

Radev připomenul historickou provázanost Česka a Bulharska díky cyrilometodějské misi, vyzdvihl hlavně ekonomické vazby obou zemí. „Výměna zboží je rekordní, nárůst sledujeme každým rokem,“ uvedl. Poděkoval Zemanovi za jeho podporu při snaze o vstup do schengenského prostoru a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. 

Obavy před rozvojem zelené ekonomiky

Vyjádřil ale obavu před evropskou snahou dosáhnout cílů klimatické neutrality. „Oba jsme toho názoru, že dosažení klimatické neutrality, aniž bychom ztráceli na konkurenceschopnosti, není možné bez podmínek pro rozvoj jaderné energetiky. Nesmíme jít příliš dopředu v oblasti moderních obnovitelných technologií tak, abychom likvidovali naše základní výrobní možnosti,“ obává se Radev.

Podle něj jde například o výrobu energie z uhlí a plynu. Ze Zemanem se údajně shodují, že je napřed třeba vytvořit spolehlivé mechanismy pro ukládání a akumulaci energie.

Diskuse obou prezidentů se týkala také nadcházejícího předsednictví České republiky v Evropské unii. „Česká republika má kapacity, aby vedla Evropu, aby byla vůdčí v těžkých dobách v roli předsedající země,“ věří Radev.

Setkání hlav obou států dopoledne na prvním hradním nádvoří začalo přijetím s vojenskými poctami. Ceremonie se zúčastnily i manželky obou prezidentů. Následovala setkání prezidentských párů, jednání delegací a slavnostní oběd v Rudolfově galerii. 

Odpoledne se Radev setká s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Následně povečeří s premiérem Fialou. Z Česka odletí ve středu.