Česká ekonomika v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o 4,6 procenta

Události: Oživení české ekonomiky v prvním čtvrtletí zrychlilo (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika vzrostla meziročně o 4,6 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta, vyplývá z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Čísla jsou lepší, než odhadovali analytici, podle kterých je výrazný meziroční nárůst ekonomiky dán především srovnávací základnou. Ve stejném období loni ekonomika klesla. Podle analytiků data také ukazují výrazné oživení po pandemii, které ale zastaví ve zbytku roku dopady války na Ukrajině v podobě vysoké inflace i problémů s dodávkami v průmyslu.

„K meziročnímu růstu HDP pozitivně přispěly zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba hrubého kapitálu. Naopak přetrvával negativní vliv zahraniční poptávky,“ komentoval čísla ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí ČSÚ oznámí 31. května.

První odhad HDP podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové ukázal, že stagflace v Česku zatím nenastala, a to ani při inflaci přes jedenáct procent. „Růst byl dokonce trochu vyšší, než v makropredikci čekalo ministerstvo financí (4,3 procenta). I kdyby ekonomika ve zbytku roku stagnovala, celoroční růst by dosáhl minimálně jedno procento,“ uvedla na Twitteru. Stagflace je kombinace vysoké inflace a stagnace ekonomiky. 

Růst díky stavebnictví i obchodu

Meziroční růst hrubé přidané hodnoty nejvíce podpořilo stavebnictví a skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Dařilo se také většině odvětví služeb, uvedl ČSÚ. Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí oznámí 31. května. 

Předběžný výsledek je podle hlavního ekonoma Creditas Petra Dufka dobrým startem do letošního roku. „Zajímavější nicméně budou až upřesněná podrobná čísla, která budou k dispozici později. Ta teprve mohou naznačit, jak se se všemi nahromaděnými problémy daří vyrovnávat firmám, i jak zasahují do života českých domácností,“ uvedl. 

Oživení pomáhají útraty českých domácností, důvodem vyššího tempa je ale i porovnání se začátkem loňského roku, kdy se hospodářství propadlo kvůli covidu.

V závěrečném kvartálu loňského roku česká ekonomika stoupla meziročně o 3,6 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Za celý loňský rok se HDP zvýšil o 3,3 procenta. 

Vliv války na Ukrajině se ještě neprojevil

Dopady ruské agrese se do statistik podle ekonomů zatím příliš nepropsaly. Vliv ale budou mít později, i na další zdražování a nedostupnost materiálů.

„Válka opravdu vstoupila do těchto čísel velmi okrajově. Teprve druhé čtvrtletí ukáže, jak si vlastně česká ekonomika v těch nových podmínkách dokáže vést,“ myslí si Dufek. 

Růst hrubého domácího produktu o víc než čtyři a půl procenta v prvním čtvrtletí může být letošním maximem.

„Bohužel ta situace je natolik těžká, že výraznému zpomalení růstu hrubého domácího produktu se prostě v nejbližších čtvrtletích nevyhneme,“ varuje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. „To první čtvrtletí je velmi dobrý výsledek,“ dodává.