Výzva Daniela Landy k zahlcení hygien nebyla podle žalobce trestným činem, informují Seznam Zprávy

Iniciativa Zlatý špendlík organizovaná zpěvákem Danielem Landou, která loni v listopadu vyzývala k zahlcení krajských hygienických stanic žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím, se podle žalobce nedopustila trestného činu. Státní zástupce uvedl, že výzva sice nabádala k obstrukčnímu chování, ale nešlo o sabotáž, tedy ani o trestný čin. Informoval o tom server Seznam Zprávy.

„Předmětnou výzvu iniciativy Zlatý špendlík a s ní spojeného Daniela Landy lze bez dalšího posoudit jako výzvu k obstrukčnímu jednání, které ve svém výsledku v žádném případě nesměřovalo k naplnění jakéhokoliv chvályhodného jednání, přesto však výzva byla legální,“ zdůvodnil rozhodnutí státní zástupce Martin Bílý.

Podle Landy ho policie nevyzvala k podání vysvětlení. Pro Seznam Zprávy řekl, že výzva byla naprosto legální a legitimní, protože šlo o obranu občanů proti šikaně a prokázanému politickému zneužívání hygienických stanic. 

Trestní oznámení na Landovu iniciativu Zlatý špendlík podala vzdělávácí organizace Scio. „Původně jsme trestní oznámení podávali za šíření nakažlivé nemoci, ale tu nám obvodní státní zastupitelství překvalifikovalo na sabotáž a posunulo na vrchní státní zastupitelství,“ uvedl právník organizace Jan Kaczor, podle kterého se hnutí dopustilo několika trestných činů, včetně sabotáže nebo obecného ohrožení. 

V době vrcholící podzimní vlny epidemie koronaviru, v listopadu 2021, vyzvala iniciativa Zlatý špendlík lidi, aby posílali na hygieny žádosti o informace o probíhajících kontrolách, a zahltili tak jejich provoz.

Landa tvrdil, že občané se jen dožadují informací, které stát nezveřejňuje nebo s nimi manipuluje. Například na pražskou hygienu přišlo po této výzvě přes šestnáct set žádostí o informace.

E-mailové schránky hygien byly poté často zahlcené a nefungovaly, a nebylo proto možné s hygieniky několik dní komunikovat jinak než telefonicky nebo zdlouhavě přes podatelnu a datovou schránku. Postup iniciativy kritizovali politici i zdravotníci a trestní oznámení kvůli podezření ze sabotáže původně chtělo podat i ministerstvo zdravotnictví.

Nešlo o sabotáž, tvrdí vrchní státní zastupitelství

Vrchní státní zastupitelství tvrdí, že i přes oprávněnou kritiku takového postupu nelze hovořit o sabotáži.

„Ani dočasné ztížení výkonu státní správy nelze považovat za trestný čin sabotáže, když předmětem jednání je vyžadování informací, které je žadatel oprávněn po státu požadovat, jakkoliv lze souhlasit, že motivací nebylo získání informací držených státem, nýbrž obstrukční jednání,“ vysvětlil svoje stanovisko státní zástupce Bílý s tím, že do budoucna by se měl stát podobnému jednání bránit novelou zákona. 

Krajské hygienické stanice jsou od předloňského března kvůli pandemii nemoci covid-19 maximálně vytížené. K běžné agendě, například kontrolám stravovacích zařízení nebo bezpečnosti práce, se věnují trasování kontaktů nakažených nebo kontrolám dodržování protiepidemických opatření.