Balíků na poště je před Vánoci o dvě stě procent víc, denně kolem 750 tisíc

Události: Doručovací služby jsou zavalené balíky (zdroj: ČT24)

V současné předvánoční špičce se počet balíků na pobočkách České pošty pohybuje kolem 750 tisíc denně. V porovnání se zbytkem roku je to až o dvě stě procent víc. Extrémní počet zpracovaných zásilek hlásí i další doručovací služby. E-shopům zároveň rostou tržby, v tomto týdnu už dvakrát přesáhly miliardu korun.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík uvedl, že nejintenzivnější provoz očekávají pošty během čtvrtka a pátku. Pošty ale letos hlásí o půl milionu zásilek méně oproti loňskému maximu. Lidé se totiž vracejí do kamenných obchodů, a tak je množství nákupů z e-shopů o něco nižší než v loňském lockdownovém roce.

Mluvčí tvrdí, že Česká pošta doručí do Štědrého dne všechny balíky, které převezme do přepravy do 22. prosince. Upozornil ale, že to neznamená termín objednání v e-shopu, protože internetový obchod po objednávce potřebuje čas na zabalení a vyskladnění zásilky a na poštu se pak dostává s časovým posunem.

Pošta stejně jako loni najala letos na podzim zhruba pět tisíc brigádníků, kteří se střídají v předvánočních směnách. Špičku v těchto dnech zažívají i soukromé přepravní společnosti. Například PPL doručuje přes půl milionu balíků denně.

DPD hlásí, že jejich kurýři rozvezou 250 až 300 tisíc balíků za den. Rekordy ale firma zaznamenala spíše loni. „Letošní sezona je taky hodně silná, ale už není tak silná jako ta loňská, kdy byl vlastně úplný lockdown,“ porovnává generální ředitel DPD ČR Miloš Malaník.

Rekordní počet přepravených zásilek hlásí vedoucí ostravského depa společnosti Zásilkovna Alena Gavendová. „Předpokládáme, že přepravíme až o osmdesát procent zásilek více než v minulém roce. Nějakých 73 milionů zásilek.“

Pošta varuje před podvodnými SMS

Česká pošta se letos potýká s podvodnými SMS zprávami s odkazem na vyzvednutí výhry nebo zaplacení za doručení balíku. „Pokud Česká pošta posílá smsku s výzvou, že vám bude doručován balík nebo že ho máte uložený na poště, tak nikde není link, na základě kterého byste měli cokoliv platit,“ upozorňuje Vitík.

Také obchodníci se připravují na náročný předvánoční víkend. Velká část e-shopů garantuje doručení do Vánoc při objednání do konce tohoto týdne.

Obraty internetovým prodejcům rostou už od listopadového Černého pátku. V tomto týdnu už dvakrát přesáhly miliardu korun a tuto hranici pravděpodobně výrazně překonají právě o víkendu.

Odhadované obraty e-shopů v prosinci 2021
Zdroj: ČT24/Shoptet