Lobbista Janoušek usiluje o předčasné propuštění z vězení

Janoušek požádal o započítání doby přerušení trestu (zdroj: ČT24)

O předčasné propuštění z vězení usiluje odsouzený lobbista Roman Janoušek. Městský soud v Praze dostal jeho žádost o započítání doby přerušení z důvodu nemoci do výkonu trestu. Informaci České televize potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig.

Janoušek si odpykává 4,5 roku vězení za to, že v roce 2012 srazil autem v opilosti ženu a od nehody ujel. Vážně ji zranil, byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Soud mu výkon trestu na jeho žádost opakovaně přerušoval ze zdravotních důvodů, naposledy loni na jaře. Pokud by soud žádosti vyhověl, mohl by být Janoušek zřejmě propuštěn.

„Bez dalších podrobností mohu sdělit, že soud obdržel žádost odsouzeného o započítání doby přerušení výkonu trestu odnětí svobody do doby jeho výkonu. Po vyžádání potřebných podkladů soud o této žádosti rozhodne,“ sdělil Wenig.

Podle lékařských posudků trpí Janoušek nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit.

V době přerušení trestu ho však sledování nařízené pražským vrchním soudem zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Server Seznam Zprávy letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp. 

Krajský soud v Brně na konci dubna Janouškovi prodloužil přerušení výkonu trestu o další dva roky. Soudkyně Jaroslava Bartošová, která o tom rozhodla, aktuálně čelí kárné žalobě od ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

„K této kárné žalobě se vyjádřím nejdříve v rámci kárného řízení u Nejvyššího správního soudu,“ řekla Bartošová.

Do věžení opětovně poslal Janouška až vrchní soud v Olomouci po stížnosti státního zástupce. Jeho zdravotní stav podle usnesení soudu nebrání tomu, aby mohl pobývat ve výkonu trestu. „Jsou mu schopni poskytnout zdravotní péči takového rázu, kterou potřebuje,“ vysvětlil státní zástupce Ivan Hrazdíra.