Navzdory očekávání polární záři lidé z Česka neuvidí ani v noci na pondělí

Polární záře z území Česka v noci na neděli pozorovatelná nebyla. Ačkoliv odborníci připouštěli, že by mohl úkaz nastat aspoň z neděle na pondělí, Česká astronomická společnost (ČAS) v podvečer na Facebooku uvedla, že ho od nás nakonec lidé nespatří. Experti předpovídali možnost jejího pozorování v důsledku čtvrteční silné erupce na Slunci. Záře jsou důsledkem interakce hustého oblaku nabitých částic se zemskou atmosférou.

„Jenom pro uzavření kauzy polární záře přidáváme obrázek slunečního větru ze sondy ACE. Kýžený oblak hmoty ze Slunce dorazil. Podle Solarham.net asi v 10:15 SEČ. Bohužel rychlost slunečního větru se zvýšila jen na asi 450 kilometrů za sekundu, mnohem méně, než se čekalo. Také aktivita geomagnetického pole byla jen krátkodobě na stupni čtyři, a to se očekával minimálně sedm. Můžeme tedy shrnout, že došlo k nejvíce negativnímu scénáři. Oblak dorazil později, a navíc nenastaly žádné polární záře zajímavé i pro obyvatele Česka. Nicméně nenechme se odradit, příště to může být lepší,“ uvedli zástupci ČAS na sociální síti.

Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v neděli dopoledne sdělil, že polární záře předchozí noc nastala, ale byla vidět jen ze severských zemí a ani tam nebyla příliš silná.

Suchan dále také uvedl, že některé fyzikální hodnoty, podle kterých se posuzuje, kdy a kde bude polární záře vidět, se v noci nepatrně zvýšily. „Vypadá to ale pouze na slabý boční zásah Země oblakem nabitých částic uvolněných ze Slunce o dva dny dříve při silné erupci třídy X1,“ sdělil.  

Astronom: V podmínkách Česka lze záře statisticky pozorovat jednou ročně

Astronom Petr Horálek už dříve sdělil, že v podmínkách Česka lze záře statisticky pozorovat jednou ročně. V některých letech se však neobjeví vůbec, v jiných naopak několikrát do roka.

Vyšší výskyt je v době kolem maxima jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity, které nastane v roce 2025. Poslední výraznou polární záři spatřili lidé z území Česka v březnu 2015.