Předseda Krajského soudu v Plzni při přidělování kauz pochybil, dostal výtku

Předseda Krajského soudu v Plzni při přidělování kauz pochybil, dostal výtku (zdroj: ČT24)

Předseda Krajského soudu v Plzni Alexandr Krysl dostal výtku kvůli pochybením při přidělování kauz. Trest mu udělil šéf pražského vrchního soudu. Na podezření týkající se toho, že někteří soudci dostávají případy v rozporu s rozvrhem práce, upozornila před několika měsíci Česká televize.

Po roce od jmenování Alexandra Krysla mezi předsedy krajských soudů začal šéf toho vrchního v Praze prošetřovat podnět třech desítek plzeňských soudců. „Závěrem jeho zjištění byly skutečnosti, že se předseda krajského soudu opakovaně dopustil dílčích pochybení při sestavování rozvrhu práce,“ konstatuje mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová.

Krysl podle podnětu podřízených například schválil rozvrh práce, na jehož základě některé případy vydávání obviněných do ciziny dostávají soudci, kteří o tom podle zákona rozhodovat nemohou. „Přes výslovné upozornění předseda odmítl tuto chybu obratem napravit a nechal dál věci přidělovat v rozporu s rozvrhem práce,“ uvedl Miloslav Sedláček z krajského soudu.

Alexandr Krysl si potřásá rukou s ministryní Marií Benešovou při svém jmenování v létě 2020
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Česká televize zaslala Alexandru Kryslovi ve čtvrtek dotazy e-mailem. Ten na ně ale dosud nereagoval. V minulosti však jakákoli pochybení odmítl. Mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Durná uvedla, že v případě vydávání občanů do ciziny bylo rozhodováno vždy v souladu se zákonem a rozvrhem práce. S tím však předseda nadřízeného vrchního soudu Luboš Dörfl nesouhlasí.

„Udělil předsedovi krajského soudu výtku. A tento nejmírnější disciplinární postih udělil z toho důvodu, že dotyčný je ve funkci relativně krátkou dobu,“ dodala mluvčí Vrchního soudu v Praze Kolářová. Dörfl tvrdí, že chce dát Kryslovi šanci zlepšit komunikaci s podřízenými.

Problémy s přidělováním kauz už byly i dříve

Problémy s přidělováním kauz se na soudech v celé zemi dříve objevovaly často. Ministerstvo spravedlnosti proto plánuje zavést automatický generátor kauz. Zatím však podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky funguje pouze pro insolvenční řízení.

Kauza plzeňského krajského soudu ale nekončí. Část soudců totiž považuje výtku za nedostatečnou a chce se obrátit na šéfa nejvyššího soudu, aby zahájil s předsedou soudu v Plzni kárné řízení, kde může být odvolaný z funkce.