Koalice Spolu zahájila horkou část kampaně. Garantuje západní orientaci Česka i konec zadlužování

Zahájení horké fáze kampaně koalice SPOLU (zdroj: ČT24)

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) zahájila v pražském Slovanském domě horkou část kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny. Uskupení chce zastavit zadlužování bez zvyšování daní, garantovat prozápadní orientaci Česka, digitalizovat státní správu či vyřešit rychlou výstavbou krizi na trhu s byty. Lídr koalice Petr Fiala zkritizoval nynější vládu i premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle něj splnil jen žalostně málo ze svých slibů. Varoval také před zapojením extremistů do vlády.

Koalice Spolu je podle Fialy připravená uspořit okamžitě až sto miliard korun ve výdajích státu bez toho, aby se to jakkoliv dotklo občanů. „Dotkne se to velkých firem, které přijdou o nesmyslné dotace,“ řekl a zmínil dotace určené pro firmy holdingu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Babiše.

Fiala také zdůraznil, že občanští demokraté, lidovci i TOP 09 jsou garanti demokratické a prozápadní orientace České republiky. Směřování země na Západ je jednou z pěti hlavních priorit koalice Spolu. 

Digitalizace státní správy a stavba desítek tisíc bytů

Strany v koalici Spolu chtějí rovněž „digitalizovat ve státní správě všechno, co půjde“, doplnil Fiala. Povinnosti mají podle koalice v předpisech ubývat, zavedení každé nové má doprovodit zrušení dvou stávajících.

Výstavbou až čtyřiceti tisíc bytů každý rok chce koalice Spolu řešit situaci na trhu s byty. „Nevěříme, že trh rozhýbe nová regulace či zdanění,“ vysvětlil lídr kandidátky. Posledním klíčovým bodem vládnutí Spolu má být modernizace vzdělávání.

Podle Fialy Babiš za osm let ve vládě nasliboval spoustu věcí ale splnil jich „žalostně málo“. Kritizoval například pomalou výstavbu dálnic, hospodaření státu, ale i chování vlády loni při pandemii covidu-19. Babiš přijal plnou odpovědnost za řešení pandemie, připomněl Fiala. „Všichni víme, jak to dopadlo,“ řekl. Velká část z více než 30 tisíc lidí, kteří podle statistik zemřeli s covidem-19, zemřela podle Fialy zbytečně.

Fialův projev sledovalo několik stovek členů a příznivců koalice. Drželi transparenty „Máme šanci odstartovat změnu“ či „Teď jde o všechno“. Fiala uvedl, že nemají propadat skeptickým náladám a mají pomoci Spolu využít šanci. „Věřím, že se země může znovu nadechnout, máme šanci změnit Českou republiku k lepšímu,“ řekl. Varoval před pokračováním současné vlády či spojení ANO s extremisty, což podle něj může mít důsledky daleko přesahující jedno volební období.

V průzkumech na druhém místě

Koalice Spolu zahájila kampaň pod heslem Dáme Česko dohromady v polovině května na Moravském náměstí v Brně. V září pak kampaň doplnila billboardová část nazvaná Změna. Vedle prezentace programových priorit se v ní koalice vyhranila proti ANO a jeho možnému spojení se stranami, které koalice považuje za nedemokratické. Na billboardech jsou představitelé komunistů a SPD.

Poslední volební průzkumy koalici Spolu přisuzují druhé místo za ANO a zisk 20 až 22 procent hlasů voličů.