Čech, který se účastnil bojů na Donbasu, dostal dvacet let vězení

Události: Trest za boje na Donbasu (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Plzni vyměřil ve středu sedmadvacetiletému Lukáši Nováčkovi trest dvaceti let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Muž se koncem července 2015 vydal na východní Ukrajinu do míst ovládaných Ruskem podporovanými separatisty. Podle rozsudku se od nich nechal vyškolit a zapojil se po jejich boku do bojů s ukrajinskými jednotkami. Justice ho odsoudila za teroristický útok a za účast v organizované zločinecké skupině.

Lukáš Nováček přiznal cestu na Ukrajinu i pobyt v kasárnách separatistů, odmítl ale, že by se s nimi účastnil bojových operací. Podle svých slov pracoval pouze na výcvikové základně jako civilní zaměstnanec, dělal pomocné práce a pracoval v kuchyni.

U soudu vypověděl, že na východ odjel začít nový život s dívkou Natašou, s níž se seznámil na internetu. Hned v den příjezdu do Doněcka mu prý Natašini známí nabídli místo u armády samozvané „doněcké republiky“, on ale přistoupil jen na práci civilního zaměstnance, aby si vydělal peníze. Být vojákem prý odmítl. Odvezli ho tedy hned ten den do kasáren, kde zůstal, vypověděl v lednu u soudu. Na Ukrajině byl do ledna 2016, kdy přejel do Moskvy, na české ambasádě požádal o vydání pasu a odcestoval zpět do Česka.

V uniformě se prý fotil z „frajeřiny“

Mezi důkazy obžaloby, které Nováčka podle soudu usvědčovaly, jsou mimo jiné fotografie, na kterých byl zachycen v uniformě a se zbraněmi. V jeho telefonu policie nalezla videa z bojů a existuje rovněž videozáznam, na němž Nováček v uniformě a se zbraněmi vypráví ruským novinářům kde, jak a proč v Doněcku a Luhansku bojuje.

Soudu to Nováček ale vysvětloval tím, že mu výstroj půjčili a rozhovor poskytl za slíbené peníze. Dva tisíce rublů za rozhovor byly prý jediné peníze, které si v oblasti za celou dobu vydělal. O fotkách v uniformě řekl, že si výzbroj jen půjčil, z frajeřiny se vyfotil a chtěl „machrovat“. Snímky dal i na sociální sítě a vydával se za vojáka, aby údajně nevypadal jako hlupák, který odjel na východ Ukrajiny škrabat brambory, řekl v lednu u soudu.

Další odsouzení

Tento týden je to už druhý muž, kterého české soudy potrestaly za účast v bojích Moskvou koordinovaných sil na Ukrajině. V úterý soud v Praze odsoudil k dvaceti letům vězení za účast na teroristické skupině a teroristický útok Jiřího Urbánka. Muž byl stíhaný jako uprchlý.

Ze stejných činů byl v červnu zatím nepravomocně na dvacet let odsouzen jako uprchlý Martin Kantor, v červenci Vrchní soud v Praze zpřísnil na jednadvacet let vězení trest Alexeji Fadějevovi, oba se podle obžaloby zapojili do bojů na Ukrajině.