Český svaz bojovníků za svobodu si za předsedu opět zvolil Vodičku

Události: Vodička v čele ČSBS (zdroj: ČT24)

Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) si na dalších pět let zvolil do čela Jaroslava Vodičku. Kritici současného vedení se sjezdu neúčastnili - namítají, že část z nich by nedostala možnost hlasovat. To protistrana odmítá - stejně jako údajně nevýhodné prodeje majetku nebo netransparentní hospodaření.

Už deset let vede svaz bojovníků za svobodu bývalý pohraničník a agent Veřejné bezpečnosti Jaroslav Vodička. Na konci června říkal: „Svaz bojovníků za svobodu má necelých pět tisíc členů. Věříme, jak jsem dnes již řekl, že tento stav nám nebude již klesat.“

Za pět let ubylo přibližně čtrnáct set členů. Vlastní spolky mimo strukturu svazu si založily třeba buňky v Kladně, ve Valašském Meziříčí a nejnověji skončila i tradiční organizace v Lidicích. Všechny kvůli nesouhlasu s ústředním vedením. Vodička ale uspěl i na letošním sjezdu. Volily ho tři pětiny hlasujících.

Sjezdu v pražském Top Hotelu udělil záštitu prezident Miloš Zeman. A k delegátům promluvili zástupci dvou parlamentních stran - komunistů a SPD. 

Hlas

Naopak nepřijeli nejhlasitější kritici současného předsednictva. „Vodičkovo vedení vymyslelo, že pouze někteří tam budou moci s hlasem rozhodujícím. A my bychom tam mohli většinou s hlasem poradním, tak jsme se rozhodli toho neúčastnit,“ vysvětlil zástupce Platformy Vraťme vážnost ČSBS Vladimír Pelc.

Kritici tvrdí, že na sjezdu nemohli hlasovat delegáti vyslaní svými organizacemi po 18. březnu. V té době ale platila přísná protiepidemická opatření a členské schůze se mohly jen obtížně konat. Benešovská organizace kvůli tomu zvažuje žalobu k soudu.

Vodička v pondělí nezvedal České televizi telefon. Mluvčí svazu Ioannis Sideropulos sdělil: „Nikdy žádný orgán ČSBS před XI. sjezdem nepřijal usnesení o tom, že by se řádný delegát sjezdu měl sjezdu zúčastnit s jiným, než plným hlasovacím právem.“

Odpůrci Vodičkova vedení si také stěžují, že nedostávají odpovědi na své otázky. Například jak byly využity necelé tři miliony z prodeje domu v pražských Běchovicích. Nebo proč většina šestimilionové státní dotace jde na potřeby ústředí. Podle vedení svazu je hospodaření transparentní a popsané ve výročních zprávách.

Projevy

Český svaz bojovníků za svobodu sdružuje účastníky národního boje za osvobození ve druhé světové válce, jakož i jejich rodinné příslušníky a pozůstalé po nich. Vedení svazu bývá ale kritizováno za své postoje, kromě Vodičkova projevu v Terezíně například i za ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování protirežimních demonstrací. Svaz se hájí tím, že Ondráček přispěl na opravu válečných pomníků.

Kritice čelil ČSBS také za vylučování členů, kteří se vymezovali proti jeho vedení. Část samospráv ho odmítá dotovat.