Strany a hnutí se chystají na sněmovní volby, představují své programy

Události: Programové priority stran před volbami (zdroj: ČT24)

Politické strany se připravují na volby. A postupně zveřejňují, na co budou klást v programech důraz. V úterý se přidali sociální demokraté. Jednou z priorit pro ně bude, aby náklady na pandemii zaplatili ti majetnější. S čím chtějí oslovit voliče, už oznámily volební koalice Pirátů a hnutí STAN, Spolu nebo komunisté.

Spuštění kampaně s lídry kandidátek zatím sociální demokraté nechystají. O prioritách ale mají jasno. Chtějí třeba zdanit stamilionáře, snížit DPH na základní potraviny nebo zkrátit pracovní týden. A věnují se i následkům pandemie koronaviru.

„My jako jediná strana otevřeně říkáme, že je potřeba jasně říci, kdo ty náklady zaplatí, a současně říkáme, že to nemůžou být zaměstnanci, obyčejní lidé, důchodci, že prostě o ty náklady se musí podělit spravedlivě zejména ti nejbohatší,“ uvedl vicepremiér a předseda strany Jan Hamáček. 

Restart ekonomiky po pandemii i snižování schodku rozpočtu – to jsou témata, která budou mít v programu zřejmě všechny strany. I obě volební koalice, které kampaně spustily v polovině května. Piráti a STAN v Praze s heslem Vraťme zemi budoucnost – o den později pak v Brně také koalice Spolu – ta jde do voleb se sloganem Dáme Česko dohromady.

„Důležité jsou konsolidace veřejných financí. Je to skutečně zařídit, aby stát neutrácel zbytečně – skrze transparentnost, skrze digitalizaci státu. A zajišťovat lepší a lepší služby,“ řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Musíme řešit rozvrácené veřejné finance. Je potřeba současně ale ty finance řešit tak, že nebudeme zvyšovat daně. Je potřeba investovat do infrastruktury,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala. 

Diskuse s lidmi a billboardy

Kampaň už oficiálně zahájili i komunisté. Sázejí na své tradiční heslo S lidmi pro lidi. Kandidáti plánují diskuse na náměstích, na billboardy ještě čekají.

„Pro tento rok máme nový program, a máme taky novou naději a nový začátek pro občany České republiky. Program je postaven na pěti P, tedy pěti prioritách. Ať už je to práce, příroda,“ uvedl šéf komunistů Vojtěch Filip. 

V první polovině července chce představit své kandidáty také hnutí SPD. Kampaň povede kontaktní, už teď vedení hnutí jezdí debatovat s občany do různých měst po celé zemi.

„Program hnutí SPD lze charakterizovat jednou větou: slušný člověk a Česká republika na prvním místě,“ dodal předseda SPD Tomio Okamura. 

Mezi posledními oficiálně zahájí kampaň hnutí ANO. Spustit ji chce až na přelomu srpna a září. Jaký bude volební program, říct do té doby nechce. „Vzhledem k tomu, že naše kampaň byla vždy postavena na kontaktní kampani, rádi bychom i letos kontaktní kampaň. Uvidíme, zda nám to situace dovolí,“ upřesnil hlavní manažer hnutí Jan Richter.

Ostrou část kampaně pak všechny strany plánují až na září. To budou už také jasně dané kandidátky. Samotné volby do sněmovny proběhnou 8. a 9. října.