Babiš nemá problém s kandidátem na šéfa diplomacie Kulhánkem. Podle opozice je dění na resortu nedůstojné

UDÁLOSTI: Novým ministrem zahraničí by se měl stát Jakub Kulhánek (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) nemá problém s kandidátem sociální demokracie na ministra zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Řekl to ve středu Rádiu Z. Spolupráce by podle předsedy vlády mohla být ještě lepší než s jeho předchůdcem v čele české diplomacie Tomášem Petříčkem (ČSSD). Kulhánek pro ČT uvedl, že svou nominaci zatím nebude komentovat. Ve čtvrtek ho přijme v Lánech prezident Miloš Zeman. Podle opozice svědčí rychlé změny v čele resortu o rozkladu vlády a ČSSD, ale také o personální vyprázdněnosti sociální demokracie.

O tom, že sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Kulhánka na pozici šéfa diplomacie, rozhodlo v úterý večer grémium strany. Lubomír Zaorálek (ČSSD), který dostal nabídku jako první, zůstane ministrem kultury.

„Je to pracovitý úředník, který zastával více postů a my s ním máme dobrou zkušenost. Považujeme ho za člověka slušného a pracovitého,“ řekl Babiš. Hamáček, který je dočasně pověřen řízením resortu zahraničí, mu návrh sdělil v úterý. Kromě Babiš se má s Kulhánkem setkat i prezident Miloš Zeman a kandidát na ministra do té doby nechce veřejně hovořit. „Vážím si důvěry kolegů z ČSSD, ale svou nominaci do funkce ministra zahraničních věcí nebudu komentovat do schůzky s panem prezidentem,“ uvedl.

Prezident Miloš Zeman přijme Kulhánka ve čtvrtek na zámku v Lánech. Na Twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Schůzka se uskuteční ve 13:00. Jednání Kulhánka s premiérem bude návštěvě Lán předcházet.

Zahraniční politika České republiky je podle premiéra jasná. „Jsme zakotvení v NATO, v Evropské unii, to je hlavně moje agenda, Evropská rada,“ řekl. „Myslím, že se nic zásadního nezmění. Myslím, že spolupráce bude ještě lepší mezi mnou a panem novým ministrem než s předcházejícím,“ dodal.

Hamáček na Twitteru uvedl, že Kulhánek bude dobrým ministrem. Zmínil, že je držitelem prověrky Národního bezpečnostního úřadu na stupeň přísně tajné. „Na rozdíl od celé řady těch, kteří do něj teď kopou,“ uvedl.

Kulhánek je dlouhodobým Hamáčkovým spolupracovníkem. Zastával také pozici náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální na ministerstvu zahraničí v době, kdy úřadu šéfoval další sociální demokrat Lubomír Zaorálek. Náměstkem byl také na resortu obrany.

Dění na resortu svědčí o rozkladu vlády a ČSSD, zní z opozice

Podle opozičních politiků je aktuální dění kolem ministerstva zahraničí nedůstojné a snižuje důvěryhodnost celého resortu. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že změna nominace do 24 hodin svědčí o rozkladu vlády a současném stavu ČSSD. „Je to ale také neuvěřitelný hazard s českou zahraniční politikou. Prosazování zájmů České republiky takovéto tahání kandidátů na ministra z klobouku určitě neslouží,“ konstatoval. Doplnil, že Kulhánka nezná, ale zaznamenal některé otazníky kolem jeho osoby v médiích.

Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe. ODS kvůli tomu na Twitteru napsala, že Kulhánek není pro Česko dobrou volbou. „Také budí pochybnosti jeho zkouška z ruštiny v Kyjevě, když působil na ministerstvu jako náměstek,“ uvedla strana.

Také pirátský poslanec Jan Lipavský sdělil, že Kulhánka za vhodného kandidáta nepovažuje. „Skrze jeho minulost, která zahrnuje spolupráci s čínskou CEFC či spekulace o důvěryhodnosti jazykové zkoušky z ruského jazyka,“ uvedl.

Šéf SPD Tomio Okamura uvedl, že „šaráda ČSSD“ kolem výběru nového ministra svědčí o mimořádné personální krizi a rozhádanosti ČSSD. Strana podle něj postrádá adekvátního kandidáta. „Na takto významný post ministra, který má vůči zahraničí reprezentovat celou republiku, nelze přece jmenovat člověka, jehož názory nikdo nezná a nikdy jsme ho ani neviděli,“ uvedl. Kritizuje i to, že premiér k situaci mlčí, místo aby návrh odmítl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip očekával jinou nominaci. „Ale počkám, zda bude návrh předseda vlády a prezident republiky akceptovat,“ uvedl. Babiš Rádiu Z řekl, že s Kulhánkem „nemá problém“.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nynější „nedůstojná rošáda“ přispívá pouze ke snížení důvěryhodnosti resortu. „Hájení zájmů Číny, komunistické totalitní země, je zřejmě hlavní kvalifikace, na niž dnešní sociální demokracie pod vedením Jana Hamáčka slyší,“ uvedla. Připomněla Hamáčkovo vysvětlení pro odvolání Petříčka, že ČSSD musí mluvit jedním hlasem. „Asi abychom jí rozuměli, musíme se naučit čínsky,“ uvedla. Příchylnost k nedemokratickým východním zemím podle ní nabírá na obrátkách a příští vláda to bude muset okamžitě napravit.

Předseda STAN Vít Rakušan míní, že nejen ANO, ale i ČSSD je personálně vyprázdněná. „Odvolat dobrého ministra a nominovat úředníka bez zkušeností jen dokazuje, že tato vláda je u konce s dechem,“ uvedl. Ministerstvo zahraničí je přitom klíčovým resortem, který by měl být obsazen ne jen lidmi se zkušenostmi, ale především výraznou osobností s autoritou, dodal. „Musí umět odolat tlakům ze všech stran a udržet naši důstojnou zahraniční pozici bez poklonkování k autoritářským mocnostem,“ vysvětlil.

Politickým náměstkem se stal Jaroš

Resort ve středu informoval také o novém politickém náměstkovi. Stal se jím sociální demokrat Pavel Jaroš. Podle informací úřadu bude mít za úkol zejména interní chod diplomatické služby a ekonomickou diplomacii, včetně koordinace proexportní zahraniční politiky. O tom, že by měl na ministerstvo nastoupit, tento týden informovaly servery Seznam Zprávy a Deník N.

Jaroš už na ministerstvu zahraničí pracoval. Za éry ministra Jana Kavana nahradil ve funkci tajemníka Karla Srbu, který musel skončit kvůli skandálu s nevýhodným pronájmem Českého domu v Moskvě. Spolu se Srbou byl Jaroš obžalovaný kvůli předraženým rekonstrukcím českých ambasád, kvůli nedostatku důkazů ale byli oba zproštěni, uvedly Seznam Zprávy.

Jaroš je v médiích označován za šedou eminenci sociální demokracie nejen v hlavním městě. Byl místostarostou Prahy 13 i členem dozorčí rady Českých drah, před několika lety chtěl kandidovat na šéfa pražské ČSSD, působil ve státní agentuře CzechInvest nebo řídil městský podnik 4-Energetická. V době, kdy byl Zaorálek ministrem zahraničí, působil jako jeho ekonomický poradce, poznamenaly Seznam Zprávy.

Politickým náměstkem se měl původně od pondělí stát místopředseda Rady vlády pro lidská práva a předseda ČSSD v Praze 10 Miroslav Dvořák. Petříčkovou politickou náměstkyní byla od podzimu 2019 také bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD), která zatím na webu resortu mezi náměstky člena vlády zůstala.