Dodávky vakcín AstraZeneca do Česka se sníží o 40 procent. Příští týden to bude necelých 10 tisíc dávek

Dodávky vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca do Česka budou omezené o 40 procent, na Twitteru to uvedli zástupci Chytré karantény. V sobotu informovali o tom, že pro celou Evropskou unii budou dodávky omezené o 73 procent. Některé evropské země v tomto týdnu očkování vakcínou firmy AstraZeneca zastavily kvůli podezřením na vážné vedlejší účinky, například krevní sraženiny. Společnost ale nenalezla spojitost mezi svou vakcínou a sraženinami.

Výrazně méně vakcíny AstraZeneca přijde v příštích dvou týdnech. „Příští týden přijde 9600 dávek místo 16 800. O týden později dostaneme jen 10 867 vakcín místo slíbených 88 tisíc. Na konci měsíce ale přijde 99 859 dávek,“ napsali zástupci Chytré karantény. 

Česko má podle očkovací strategie objednány od AstraZenecy tři miliony dávek. Už v únoru mělo přijít 200 tisíc, v březnu pak 400 tisíc dávek. Podle otevřených dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo dodáno do očkovacích center do pátku téměř 164 tisíc dávek vakcíny, za březen zhruba 52 tisíc. Podle dat o očkování jí bylo podáno do pátečního večera 121 655 dávek. Tvoří tak asi 11,6 procenta všech podaných vakcín.

Společnost AstraZeneca v neděli oznámila, že zhodnotila údaje o 17 milionech osob z Evropské unie a Británie naočkovaných její vakcínou proti covidu-19 a nenašla žádné důkazy o spojitosti mezi očkovací látkou a zvýšeným rizikem tvorby krevních sraženin.

„Pečlivé zhodnocení veškerých dat o bezpečnosti více než 17 milionů lidí naočkovaných v Evropské unii a v Británii vakcínou proti covidu-19 AstraZeneca neprokázalo zvýšené riziko plicní embolie, hluboké žilní trombózy či sníženého množství krevních destiček v jakékoli věkové skupině, u jakéhokoli pohlaví, jakékoli šarže, či v určité zemi,“ uvedla firma ve vyjádření.

Irsko se stalo zatím poslední zemí, která doporučila dočasně přerušit očkování vakcínou AstraZeneca. Jako důvod uvedlo případy z Norska, kde byli hospitalizováni tři nedávno očkovaní zdravotníci s krvácením, krevními sraženinami a nízkým počtem krevních destiček.

V březnu má přijít přes milion dávek

V Česku se očkuje i vakcínami od Pfizer/BioNTech a od Moderny. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tento týden ve sněmovně uvedl, že v březnu přijde víc než 1,1 milionu dávek, což je asi o 200 tisíc víc než za leden a únor dohromady. V dubnu pak bude dávek více než dva miliony, v květnu přes 2,5 milionu a v červnu přes tři miliony.

U všech dosud aplikovaných vakcín je třeba podat pro navození kompletní ochrany dvě dávky, u vakcíny od firmy Johnson & Johnson bude stačit dávka jediná. Její první dodávka by do Česka mohla dorazit na konci dubna.