Rekonstrukci sídla ÚSTR prověřuje kontrola, řekla Schillerová. Podle Žáčka je budova zničená, náprava má stát 470 milionů

Ministerská kontrola prověřuje hospodaření Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), zejména se zabývá využitím peněz na opravu budovy ústavu v Siwiecově ulici na pražském Žižkově. Na opravu budovy se ptal bývalý ředitel ÚSTR Pavel Žáček (ODS), podle kterého špatná příprava projektu vedla k tomu, že je neobyvatelná a zdevastovaná.

Prověrka začala podle Schillerové loni v říjnu. Soustředí se na hospodaření ÚSTR v letech 2018 a 2019 a brzy by mohla být hotová, pokud však kontroloři nerozhodnou o jejím rozšíření na další časová období, uvedla ministryně. Poslance upozornila, že dokud kontrola neskončí, není možné poskytovat žádná veřejná vyjádření.

Podle Schillerové ministerstvo zatím nemá z kontroly žádné podklady k reskonstrukci sídla ústavu, jako je například projektová dokumentace s potvrzením nákladů. Podle Pavla Žáčka stála zatím oprava přes 60 milionů korun a jejím výsledkem byla nevratně zničená budova. Nynější vedení ÚSTR obvinil, že připravuje druhou fázi rekonstrukce, která by měla přijít na více než 470 milionů.

Zatímco se jeho sídlo rekonstruuje, pronajímá si ÚSTR prostory v jiné budově. Za to platí podle údajů z písemné interpelace 2,5 milionu korun ročně. Schillerová uvedla, že ministerstvo nabídlo ústavu několik aktuálně nevyužívaných státních nemovitostí.

Opravou budovy v Siwiecově ulici se zabývala i policie. Trestní oznámení však na konci loňského srpna odložila, protože manipulaci se zakázkou nebo špatné hospodaření neodhalila.