V mrazech na ulici zůstat nemusí. Noclehárny pro lidi bez domova mají zatím dostatek míst

Noclehárny v českých a moravských městech hlásí zatím dostatek volných lůžek pro lidi bez domova. Naplněné jsou většinou zhruba z poloviny. V Ostravě otevřeli v souvislosti s nízkými zimními teplotami krizovou zimní noclehárnu, Mladá Boleslav zahájila provoz vyhřívaného stanu. Při nedostatku lůžek jsou někde připraveni nechat přes noc otevřená i denní centra.

V Ostravě začala pro lidi bez domova v souvislosti se současnými mrazy fungovat krizová zimní noclehárna pro lidi bez domova už na konci minulého týdne. „Zimní centrum otevíráme vždy, když jsou mrazy. V provozu bude, dokud budou tepoty takto nízké,“ řekl Daniel Kraut z Charity Ostrava, která zařízení provozuje společně s Armádou spásy a městem. V noclehárně může útočiště před mrazem najít až 44 mužů a 12 žen. „Kapacita je dostatečná. Odpovídá poptávce z minulých let,“ doplnil.

Volná místa jsou podle něj i v celoroční noclehárně, kterou charita provozuje v Domě svatého Františka. „Z třiceti míst pro muže tam bylo dnes obsazeno 25,“ uvedl v úterý s tím, že charita spravuje i azylový dům s kapacitou 42 míst pro muže a 24 míst pro ženy a děti.

Podle loňského sčítání lidí bez přístřeší žije v Ostravě bez domova zhruba 800 lidí. Polovina z nich bydlí v sociálních zařízeních, druhá polovina se zdržuje na ulici. V současné době je pro ně v Ostravě 741 stálých míst.

I pražské noclehárny, nabízející přespání lidem bez domova, mají stále volná místa. V případě potřeby by se v tomto mrazivém týdnu mohla pro noční využití otevřít i denní centra. „Kapacity jsme dimenzovali tak, aby byly adekvátní pro potřeby lidí bez domova při mrazivém počasí. Celková kapacita je 529 lůžek,“ uvedl Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha (CSSP), které je hlavním koordinátorem zimních služeb v hlavním městě.

Dostatek míst k přespání určených pro bezdomovce je v Praze letos i podle Hany Šimkové z neziskové organizace Naděje, která provozuje v zimě noclehárnu na Smíchově a celoročně dvě noclehárny v Praze 2 a na Žižkově.

Na lodi Hermes, která je největší noclehárnou zřizovanou CSSP, v těchto dnech podle Šimáčka přespává asi 90 lidí bez domova. Kapacita lodi je přitom nyní dvojnásobná a po úpravách může být v lodi až 229 lůžek. Ke změnám dispozic však nyní CSSP neplánuje přistupovat, mimo jiné proto, že lůžka obsazená asi jen z 80 procent hlásí i noclehárna Michle s kapacitou 96 osob a noclehárna Smíchov. Ta má místa celkem pro 60 osob. Méně vytížené jsou i celoroční noclehárny Naděje, ovšem podle Šimkové se kvůli mrazům v brzké době očekává jejich vyšší naplnění.

Posloužit může i chodba

Mrazivé počasí začalo naplňovat kapacitu nočního centra střediska Samaritán olomoucké charity. Podle jeho vedoucího Alexandra Dvořáka je volných ještě několik míst, lidi bez domova však charita i po naplnění v těchto mrazech na ulici nenechá. „V případě potřeby jim vyčlení místa například na chodbách,“ řekl Dvořák.

Přečkat nadcházející velmi mrazivé dny v Hradci Králové mohou lidé bez domova v noclehárně Domu Matky Terezy Oblastní charity Hradec Králové. Kapacita zařízení je 90 míst a při mrazivé noci na úterý byla obsazena zhruba 50 nocležníky. „Na příchod mrazů jsme připraveni. Kapacita noclehárny je dostatečná. Ani v minulosti jsme nikoho nemuseli odmítnout,“ řekla vedoucí Domu Matky Terezy Dana Pechová.

Samotný Dům Matky Terezy v hradecké čtvrti Pouchov aktuálně disponuje v noclehárně celkem 60 místy. Z nich 30 tvoří lůžka pro muže. Pro ženy je 30 míst, z nichž deset lůžek je trvalých a dalších deset lůžek a deset židlí se přidává v zimě. Pro muže charita na zimu otevírá noclehárnu v areálu hradeckého letiště, která disponuje 20 lůžky a deseti židlemi.

„Kapacity máme rozšířené do nejvyšší možné míry a stačí nám. Pro lidi, kteří chtějí zůstat venku, jsme udělali sbírku dek a spacích pytlů a máme jich dostatečnou zásobu,“ řekla Pechová. Ne každý člověk bez domova využívá možnosti strávit noc v noclehárně a raději zůstane venku. „Jako každý rok počítáme s tím, že někdo na pár dnů, když mrazy klesnou, přijde a pak zase odejde,“ řekla.

Pardubice mohou při mrazech poskytnout nocleh asi 50 lidem bez domova. „Běžně jsou lůžka v noclehárně a při mrazivém počasí se otevírá také nízkoprahové centrum,“ řekl mluvčí radnice Radim Jelínek. V noclehárně pro ženy je devět lůžek, v noclehárně pro muže 12 lůžek. Pokud budou celodenní mrazy, zahájí provoz nízkoprahové denní centrum v ulici Jana Palacha. Otevřené bude ve všední den od 9:00 do 15:00. V noci pak bude k dispozici přes noc od 19:00. Má místa pro 25 lidí. Klienti jsou na židlích, postele tam nejsou.

S příchodem mrazů se lidé bez domova podle strážníků chodí ohřát do vestibulů budov nebo supermarketů, kde je tepleji. O víkendu z nich hlídka vykazovala tři lidi. „Hlídka takového člověka poučí o možnostech denního i nočního pobytu, který je v Pardubicích pro potřebné osoby zajištěn službami SKP centra,“ uvedl mluvčí městské policie Jiří Sejkora.

Vyhřívaný stan

Mladá Boleslav zahájila provoz vyhřívaného stanu pro lidi bez domova. „Stan je v provozu v případě, kdy teploty několik nocí za sebou poklesnou pod bod mrazu, případně panují výrazně nepříznivé povětrnostní podmínky. O možnosti využít tuto variantu noclehu informuje bezdomovce městská policie,“ řekla mluvčí magistrátu Šárka Charousková.

Pro lidi bez domova, kteří se v mrazivých nocích chtějí uchýlit do tepla, jsou v jihomoravských noclehárnách také stále volné postele. Nabízí je noclehárny v Brně, Znojmě, Hodoníně i Blansku. Zájemci si musí připravit od 40 do 60 korun.

V Brně provozuje noclehárnu Armáda spásy s kapacitou 42 lůžek, městské Centrum sociálních služeb s místem pro 85 lidí nebo Diecézní charita Brno, kde je 34 postelí. Připravená jsou také tři noční krizová centra, která v případě obsazených nocleháren umožní přečkat noc na židli v teplé místnosti. „V noclehárnách denně zůstává volných i 30 až 40 míst. V nočních krizových centrech zůstává volných zhruba 60 míst. V Centru sociálních služeb zůstává poplatek 40 korun za lůžko,“ uvedla Radka Loukotová z brněnského magistrátu.

Znojemská noclehárna nabízí dvě lůžka pro ženy a pěr pro muže. „Obě kapacity jsou dostačující. Mohou tam spát lidé bez domova, kteří zaplatí 40 korun za noc a nesmí být pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. S koronavirovou nákazou jsme se tam zatím nepotýkali,“ uvedla ředitelka Centra sociálních služeb Znojmo Radka Sovjáková. V hodonínské noclehárně, kde klienti zaplatí 60 korun na noc, je nyní obsazená zhruba polovina z dvaceti lůžek.

Noclehárna v Blansku má z 15 postelí zabraných zhruba 10 míst. Určená je mužům, kteří zaplatí 50 korun za noc. Zájem ze strany žen tam nyní nepociťují. Kvůli nouzovému stavu byl prostor na jaře a na podzim otevřený nonstop. Od začátku prosince opět funguje jen přes noc. „Pokud bude potřeba, jsme připraveni na nonstop provoz,“ řekl vedoucí Jiří Papiž. 

Nemocní s covidem a v karanténě

Pro bezdomovce, kteří musí zůstat v karanténě nebo mají covid, vznikla v Brně dvě přechodná ubytovací zařízení. V Železniční ulici mají kapacitu 16 míst a nyní tam nikdo není. V kasárnách v Židenicích je 20 lůžek s možností navýšení kapacit až na 100 lůžek. Aktuálně je tam jeden muž a jedna žena.

Dům Matky Terezy v Hradci Králové se musel také řadou opatření přizpůsobit trvající epidemii covidu-19. Mezi 21. prosincem a 3. lednem bylo zařízení v karanténě, ale poslední týden je provoz bez omezení. Rozšíření nákazy se brání tím, že každý příchozí klient musí podstoupit PCR test na covid. Pracovníci domova ve spolupráci s hygieniky s vyřízením testu lidem bez domova pomohou.

Zaměstnanci i klienti noclehárny v Pardubicích mají v budově roušky, dezinfikují si ruce, dodržují rozestupy. Zhruba od září využívají i antigenní testy.

„Při vstupu do zařízení klientům měříme teplotu. Máme nakoupené antigenní testy, jsme schopní v případě podezření klienty testovat. Testy jsou velká pomoc. Hlavně je využíváme, když nám nastupují noví klienti do azylových domů,“ řekl ředitel SKP centra Jiří Pitaš.

Sociální lůžka pro bezdomovce s nařízenou karanténou nebo prokázanou nemocí covid-19 jsou v Ústeckém kraji připravená v léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) v Mostě. Budou tam zatím mířit lidé bez přístřeší z celého regionu. „Dosud tomuto účelu sloužil zámek v Hliňanech nedaleko Ústí nad Labem, kde byla pro bezdomovce lůžka hrazená krajem. Vedení kraje se zatím rozhoduje, co s objektem bude dál,“ řekl hejtman Jan Schiller (ANO).

Záchranku volají často zbytečně

Výjezdy k lidem bez domova v souvislosti s ochlazením zaznamenali jihomoravští záchranáři. V zimních měsících však někteří volají účelově, ač do nemocnice nepotřebují. „Chtějí do tepla, ale akutní zdravotní potíže většinou nemají. Někdy také volají kolemjdoucí, protože mají pocit, že člověk ležící na zemi či na lavičce potřebuje pomoc. Nikdy nelze vyloučit, že jde o závažný zdravotní problém, ale takových případů není mnoho,“ sdělila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Doporučila, aby kolemjdoucí, kteří volají pomoc, na místě zůstali a zjistili stav vědomí a dýchání pacienta. Pokud je mu zima, není to důvod k výjezdu. Pokud však hůř komunikuje a teplota se pohybuje kolem nuly nebo pod ní, volání na tísňovou linku je na místě.