Antimonopolní úřad potvrdil pokutu pro ministerstvo dopravy za tendr registračních značek

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna potvrdil rozhodnutí ÚOHS o uložení pokuty 200 tisíc korun ministerstvu dopravy za chybu při tendru na dodávku tabulek registračních značek. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě, pokuta je tak pravomocná, ministerstvo ji musí zaplatit.

Důvodem pro pokutu bylo vyloučení společnosti Eltodo z výběrového řízení kvůli tomu, že nezaokrouhlila nabídkovou cenu na celé koruny. Podle rozhodnutí úřadu to bylo nepřiměřené a příliš formalistické rozhodnutí. Ministerstvo se pokutě bránilo podáním rozkladu k předsedovi úřadu.

Mlsna nyní rozhodnutí první instance potvrdil. „Zadavatelé by měli při vylučování dodavatelů reflektovat judikaturu Nejvyššího správního soudu a nepostupovat přehnaně formalisticky,“ uvedl.

Eltodo původně tendr vyhrálo s nejnižší cenou, po jeho vyloučení se vítězem stala druhá společnost v pořadí, Security Paper Mill (SPM) s polským partnerem Utal. Přišla s cenou 55,15 milionu ročně.

Smlouvu s ministerstvem vítězné sdružení podepsalo loni na konci července. SPM už tabulky pro registrační značky dodává od roku 2017, zajistilo si tak zakázku na dalších šest let. Ze soutěže byli vyloučeni i další čtyři účastníci, tři ze stejných důvodů jako Eltodo, jeden kvůli překročení maximální částky.