Velká Deštná má novou útulnu. Turistům začne sloužit začátkem prosince

V Orlických horách vyrostla nová útulna. Otevřená bude od začátku prosince (zdroj: ČT24)

Přestavba turistické útulny pod nejvyšším vrcholem Orlických hor Velkou Deštnou byla dokončena. Práce na ní začaly koncem června a veřejnosti začne v prosinci sloužit jako úkryt před špatným počasím nebo zdroj občerstvení. Řekl to Petr Likavec ze spolku Velká Deštná, kterému srub patří. Podle něj přijíždí v posledních dvanácti měsících podstatně více lidí než dříve, a to i kvůli nové rozhledně.

„Předpoklad je, že koncem listopadu by mohla být budova zkolaudována a v první polovině prosince otevřena veřejnosti. Bude také záležet na situaci kolem covidu,“ řekl dříve v listopadu Likavec.

Po otevření by měla být útulna pro turisty přístupná celoročně. Občerstvení bude nabízet hlavně o víkendech a nepravidelně, a to především v zimě, také v pracovních dnech.

Dělníci už dokončují poslední drobnosti, do objektu rovněž zbývá umístit ještě nábytek. Ve srubu přibudou lavičky nebo stoly.

Turisty láká na Velkou Deštnou také rozhledna

Původní objekt, který po třiceti letech vykazoval značné opotřebení, stavbaři odstranili a na stejném místě vybudovali nový, vzhledově podobný, ale za použití nových materiálů.

„Půdorys, objem objektu i sklon střechy byly zachovány. Významnou změnou jsou okna. Dříve tam byla střešní okna, teď jsou svislá,“ řekl Likavec. Půdorys objektu musel být zachován i proto, že pozemek patřící spolku je pouze pod budovou, v okolí pozemky nevlastní. Útulna se totiž nachází v CHKO Orlické hory.

„Stavba útulny byla specifická v tom, že jsme na vrcholu Orlických hor a musí se počítat i s počasím. Na začátku října tady nasněžilo asi dvacet čísel, někteří řemeslníci se sem ani nedostali,“ popisuje průběh stavby srubu jeho zhotovitel Michal Žák.

Rozestavěná turistická útulna pod Velkou Deštnou
Zdroj: David Taneček/ČTK

Útulna stojí jen pár metrů od nové rozhledny, kterou jen za její první rok navštívilo 155 tisíc lidí. Turisty přitom od výstupu na rozhlednu neodradí ani špatné počasí. „Ta návštěvnost je teď opravdu dramaticky zvýšená. Často se stává, že je více úrazů,“ upozornil Likavec.

Vyhlídka získala architektonické ceny

Vedení blízké obce zase leží na srdci ochrana místní přírody, kterou zvýšená návštěvnost může poškodit. „Samozřejmě jsme rádi, ale na druhou stranu bychom byli také rádi, kdyby se turisté chovali k přírodě ohleduplně, což se někdy neděje,“ řekla starostka Deštné v Orlických horách Alena Křížová.

Rozhledna turisty na vrchol láká i díky architektonickým cenám, které už stihla získat. Naposledy tento týden, kdy ji ocenila Agentura ochrany přírody a krajiny.