Od středy mohou obchody prodávat až do 21 hodin, omezí se ale počet lidí v nich

V obchodech bude od středy v rámci boje s koronavirem platit omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních, informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Na druhou stranu se ale může prodloužit otevírací doba, která bude sjednocena nově se zakázem vycházení – tedy do 21 hodin. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na brífinku po jednání vlády uvedl, že policisté pozdní nákupy budou tolerovat. Kabinet na jednání také schválil, že svateb, pohřbů a bohoslužeb se smí od středy zúčastnit patnáct osob.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Nařízení, které stanovuje omezení zákazníků v obchodech, je součástí nového protipandemického systému (PES). 

Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování platit od třetího stupně pohotovosti. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

Vláda to vysvětluje tím, že v jeden čas bude znovuotevírat velké množství služeb ve společnosti a do škol se zároveň vrátí studenti. „Na úkor toho, že spouštíme vše zaráz, tak jsme museli v každém segmentu zavést restrikce, abychom pohyb lidí omezili,“ uvedl ministr obchodu a průmyslu Havlíček. Například v restauracích tak budou moci sedět u stolu maximálně čtyři lidé.

„Je to i naše reakce, když jsme dřív byli konfrontováni s fotografiemi plných obchodů. Vím, že to bude složité, ale ve chvíli, kdy pravidla nastavena nejsou, tak se nemůžeme divit, že se lidé podle nich nechovají,“ uvedl ministr zdravotnictví Blatný. Pravidla pro návštěvy obchodů podle něj zůstávají přísná, aby se situace opět nezhoršila a republika byla znovu premiantem v Evropě.

Na svatby, pohřby a bohoslužby smí od středy patnáct osob

Vláda také schválila, že svateb, pohřbů či bohoslužeb se od středy smí účastnit patnáct lidí místo deseti. Kabinet dokument upravil tak, aby odpovídal opatřením podle rizikového skóre protiepidemického systému PES. 

Kabinet do krizového opatření nově zařadil také další výjimku ze zákazu volného pobytu osob přes den. K výjimce pro cestu za účelem pobytu v přírodě či parku doplnil možnost volného pohybu za účelem sportování na venkovních sportovištích. Další výjimky se týkají mimo jiné cest do práce, za rodinou, blízkými či k lékaři.

Brífink po jednání vlády z 16. listopadu (zdroj: ČT24)

Situace se lepší

Šíření epidemie v Česku podle odborníků zejména v posledním týdnu zpomaluje, počty nových pozitivních testů jsou v mezitýdenním srovnání nižší. Současně ale v minulém týdnu ubylo testů. V pondělí a úterý počet testů proti předchozímu týdnu klesl o tisíce, ve zbývajících dnech týdne pak o více než 10 tisíc.

Mezi testovanými je stále přibližně čtvrtina nakažených. Laboratoře v neděli vyhodnotily zhruba 9000 testů, nejméně od 4. října. Pozitivních bylo 21 procent. V sobotu podíl prokázaných nákaz na počtu testů činil 26 procent.

V pondělí do 18. hodiny přibylo v Česku 2004 případů covidu, o 350 méně než minulé pondělí za stejnou dobu. Počet úmrtí s covidem se zvýšil o 162 na 6370. Od začátku listopadu zemřelo přes 2700 lidí s koronavirem. Nejvíce jich bylo v úterý 3. listopadu, kdy počet dosáhl 250. Minulý týden bylo denně obětí od 130 do 200.

Podle posledních dostupných údajů bylo v sobotu v českých nemocnicích hospitalizováno s koronavirem 7200 lidí, u téměř 1100 z nich lékaři hodnotili stav jako vážný.

Nejlepší epidemická situace zůstává v Praze, nejhorší na Vysočině

Nejhorší situace zůstává momentálně na Vysočině, čtyři z jejích pěti okresů jsou nejvíce zasaženými v republice. Na Havlíčkobrodsku hygienici za uplynulých sedm dní zaznamenali 707 nakažených na 100 tisíc obyvatel, na Pelhřimovsku 689. Přes 600 případů na sto tisíc obyvatel má také Žďársko a Jihlavsko.

Naopak relativně nejlépe je na tom Praha a Praha-západ, kde bylo za uplynulý týden kolem 206 případů koronaviru na sto tisíc obyvatel. Pražské laboratoře potvrdily v neděli 135 případů nákazy, což je nejméně za dva měsíce. Naposledy 7. září testy prokázaly stejný počet. V porovnání se sobotou je údaj poloviční a proti předchozí neděli o 65 nižší.

Denní nárůsty pozitivně testovaných se v hlavním městě drží od čtvrtka pod 500. Nejhorší situace byla v metropoli v říjnu, kdy byly denní nárůsty vyšší než tisíc. Nejvíce to bylo 22. října, kdy laboratoře prokázaly 1708 případů.

Ministerstvo zdravotnictví nově zveřejňuje rizikové skóre

Od pondělí začne ministerstvo zdravotnictví každý den na webu o covidu-19 zveřejňovat rizikové skóre, podle kterého se mohou začít uvolňovat protikoronavirová opatření, a to podle v pátek představeného protiepidemického systému (PES).

Pokud zůstane číslo do středy pod hodnotou 75, navrhne ministerstvo zdravotnictví vládě zmírnění opatření z pátého, nejpřísnějšího fialového pásma na čtvrté červené. Platit by pak mohlo od příštího pondělí. V současnosti se opatření v Česku vážou k nejvyššímu, pátému stupni rizika, riziko nákazy odpovídá čtvrtému stupni.

Přesun do čtvrtého pásma by znamenal například otevření základních škol pro všechny děti z prvního stupně, střídavou výuku pro druhý stupeň nebo posunutí zákazu nočního vycházení z 21 na 23 hodin.

Výpočet čísla bude vycházet z reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na sto tisíc obyvatel v obecné a seniorské populaci.

Pokud se vypočítané číslo rizikového skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Poté změnu vyhodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví a navrhne vládě opatření zmírnit nebo zpřísnit. 

Plaga představil podrobnosti pro rozvolňování opatření ve školství

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na pondělní tiskové konferenci představil detaily k fungování protiepidemického systému PES ve školství. Závěrečné ročníky základních, středních a vyšších odborných škol se vrátí k prezenční výuce ve čtvrtém z pěti stupňů rizika nákazy covidem-19.

Na středních a vyšších odborných školách se obnoví praktická výuka pro skupiny do 20 lidí a na druhém stupni základních škol a nižším stupni víceletých gymnázií bude fungovat rotační výuka.

Za specifických podmínek se také při čtvrtém stupni rizika obnoví praktická a laboratorní výuka i individuální konzultace na vysokých školách. O tom, zda se současná opatření zmírní na čtvrtý stupeň by se podle Plagy mělo rozhodnout tento týden.

Vláda schválila uvolnění prostředků na pětitisícový příspěvek důchodcům

Vláda uvolní 15 miliard z rozpočtové rezervy na jednorázový pětitisícový příspěvek důchodcům. Návrh zákona, který znamaná peníze navíc pro seniory a který v pátek odsouhlasil Senát, čeká na podpis prezidenta Miloše Zemana. 

Takzvané rouškovné mají dostat starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí ještě letos. Příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí. Jde o 2,4 milionu starobních důchodců nebo 400 tisíc invalidních důchodců.