Maturanti a deváťáci se při čtvrtém stupni rizika vrátí do škol

Události: Plán návratu žáků do škol podle vývoje PES (zdroj: ČT24)

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se závěrečné ročníky základních, středních a vyšších odborných škol vrátí k prezenční výuce ve čtvrtém z pěti stupňů rizika nákazy koronavirem podle protiepidemického systému PES. Do školy budou chodit všichni maturanti či deváťáci, ale ze starších žáků budou jediní. Zbytek žáků druhého stupně základních škol se vrátí k turnusové výuce, která fungovala již několik dnů před úplným uzavřením škol. Ministr zdravotnictví zároveň vyloučil, že by se opakovaně testovali na covid všichni učitelé.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) avizoval v pátek, že v tomto týdnu by se mohl snížit stupeň epidemiologického rizika v novém protiepidemickém systému (PES) z nejvyššího pátého na čtvrtý. To by mělo znamenat především uvolnění restrikcí ve školství. Po snížení rizika na čtvrtý stupeň se do škol k plné výuce vrátí děti z prvního stupně základních škol a také nejvyšších ročníků, ozřejmil nyní ministr školství Plaga. Obnoví se i praktická výuka pro skupiny do 20 lidí.

Turnusová výuka na druhém stupni základních škol a nižším stupni víceletých gymnázií bude fungovat v týdenních cyklech, čili se třídy budou po týdnu střídat ve výuce ve škole a z domova.

Podle ředitelky ZŠ Dolní Břežany Ivy Fišerové je zavedení protiepidemického systému PES vítanou věcí, zároveň ale dodává, že by se nerada dostala do „situace, kdy během dne bude všechno zase jinak“. To podle ní v současném nastavení hrozí. Vadí jí „náhlé změny“.

Ředitel frýdlantské základní školy Petr Kozlovský věří, že PES bude efektivní a že se podle něj příslušné úřady budou řídit. 

Roušky zůstanou na obličejích žáků ještě dlouho

Třídy, které budou ve škole, se nebudou dělit do menších skupin jako na jaře, děti z různých tříd by se ale neměly potkávat. Pod touto podmínkou budou fungovat i družiny. S výjimkou mateřských a speciálních škol bude platit zákaz zpěvu a tělocviku. Mělo by se také často větrat.

Plošná bude také povinnost roušek, a to i při výuce. Podle ministra Plagy budou ve třídách povinné pro všechny s výjimkou mateřských a speciálních škol nejenom při čtvrté, ale i při třetí úrovni rizika a ve většině tříd i na druhé úrovni. Při ní budou moci ochranu dýchacích cest ve třídách sejmout pouze žáci prvního stupně základních škol. Pokud by PES ukázal první úroveň rizika, mohli by roušky ve třídách sejmout všichni žáci, na chodbách by ale zůstaly povinné.

Zmírnění opatření na třetí úroveň by potom umožnilo střídavou výuku i ve středních školách a na vysoké školy by se mohly vrátit první ročníky. Ve dvou nejnižších úrovních nákazy by školy fungovaly normálně s výjimkou univerzit třetího věku.

Individuální výuka na ZUŠ znovu začne. Vysokoškoláci se vrátí jen do laboratoří

Základní umělecké školy budou moci obnovit prezenční výuku „jeden na jednoho“, uvedl ministr školství na tiskové konferenci, kde upřesnil, co školy podle nového protidepidemického systému čeká. Ostatní výuka na uměleckých školách stejně jako na jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky a střediscích volného času ale zůstane nadále plně v distanční podobě. Žáci ale budou moci využít individuální konzultace.

Brífink ministra školství Plagy k návratu dětí do škol (zdroj: ČT24)

Obnovení praktické a laboratorní výuky při čtvrtém stupni rizika se podle Plagy týká i vysokých škol. Zbytek výuky na vysokých školách ale bude pokračovat distančně. Podobně jako v ZUŠ či jazykových školách ale budou moci i vysokoškoláci docházet alespoň na individuální konzultace. Při třetí úrovni rizika podle PES by do škol přišli studenti prvních ročníků vysokých škol a začala by turnusová výuka na středních školách.

Všechny školy s výjimkou mateřských jsou nyní kvůli epidemii zavřené a výuka probíhá distanční formou. Plaga minulý týden oznámil, že od 18. listopadu se do lavic vrátí první a druhé třídy základních škol a všechny ročníky speciálních škol. Naopak úplný návrat žáků druhého stupně základních škol, středoškoláků i vysokoškoláků přijde až poté, co se epidemická situace zlepší natolik, že bude platit nanejvýš druhý stupeň rizika podle PES. Při jakémkoli stupni rizika se ale nebudou scházet studenti univerzit třetího věku.

Plaga se přiklání k testování učitelů

S návratem žáků do škol zároveň ještě víc vyvstává otázka pravidelného testování. Ministr Plaga by nic nenamítal proti testování učitelů na covid-19, souhlasil by zřejmě i s testováním středoškoláků. Rozhodnutí je ale podle něj na ministerstvu zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví Blatný v pondělí vyloučil opakované testování všech 170 tisíc učitelů vzhledem k logistické náročnosti a velké finanční zátěži. Zároveň ale uvedl, že ministerstvo zdravotnictví chystá testování vybraných skupin učitelů a žáků tak, aby jeho výsledek byl reprezentativní. Podle Blatného to ale tento týden, kdy nastoupí do škol žáci prvních a druhých tříd, ještě nebude.

Nejvíce nakažených se vyskytovalo po zahájení školního roku mezi středoškoláky, k jejich testování se Plaga také přiklání. Na prvním stupni základních škol nic takového ale neplánuje. „Neumím si úplně představit pravidelné testování těch nejmenších žáků výtěrem štětičkou,“ prohlásil Plaga, který zároveň doufá, že se v následujícím období objeví další typy testů, jež se dají používat snadněji.

V současnosti by se podle Plagy asi jednalo o antigenní testy, které jsou méně spolehlivé než laboratorní testy PCR, poskytují ale rychlejší výsledek. V současnosti se využívají při testování klientů i zaměstnanců v sociálních pobytových zařízeních. Stejně jako při PCR testech se při nich dělá výtěr.

Letní prázdniny se krátit nebudou

Ministerstvo školství nyní neuvažuje o zkrácení dvouměsíčních letních prázdnin. Plaga uvedl, že místo plošného prodlužování školního roku si umí představit dobrovolné letní kempy pro ty děti, které budou kvůli výjimečným omezením ve školství potřebovat doučování.

„V této chvíli neuvažujeme o tom, že bychom zasahovali do letních prázdnin a prodlužovali školní rok,“ prohlásil Plaga. Nevidí ani důvod, proč zasahovat do jarních prázdnin, které se konají během února a března po týdenních turnusech.

  • Čtvrtý stupeň rizika: pokud se pandemická situace v Česku zlepší a přepne se z pátého na čtvrtý stupeň rizika protiepidemického systému (PES), vrátí se do škol k plné výuce děti z prvního stupně základních škol a také devátých tříd a dále pak závěrečné ročníky středních a vyšších odborných škol. Turnusová výuka na druhém stupni základních škol a nižším stupni víceletých gymnázií bude fungovat v týdenních cyklech, třídy se tak budou po týdnu střídat ve výuce ve škole a z domova. Praktická výuka se obnoví ve středních a vyšších odborných školách pro skupiny do 20 lidí, vysokých škol se to týká jen posledního ročníku. Roušky zůstanou povinné i ve třídách pro všechny s výjimkou mateřských a speciálních škol.
  • Třetí stupeň rizika: pokud se Česko přepne na třetí stupeň PES, umožnilo by to střídavou výuku i na středních školách a na vysoké školy by se mohly vrátit první ročníky. Ve třetí úrovni rizika nákazy budou roušky pořád povinné i ve třídách pro všechny s výjimkou mateřských a speciálních škol.
  • Druhý a první stupeň rizika: ve dvou nejnižších úrovních nákazy by školy fungovaly relativně normálně s výjimkou univerzit třetího věku. Přednášky na vysokých školách by byly ve stupni dva omezené na 50 lidí a ve stupni jedna na 100 lidí. Ve druhé úrovni budou mít v případě nošení roušek ve třídách výjimku kromě mateřských a speciálních škol také první stupně základních škol, v nejmenším riziku budou roušky povinné plošně jen na chodbách.