Během pátku jen do večera přibylo v Česku 908 nakažených koronavirem

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku do páteční šesté večerní přibylo 908 lidí nakažených koronavirem. Počet nově potvrzených případů je skoro o dvě stovky vyšší než za stejnou dobu ve čtvrtek, kdy pak bylo za celý den zaznamenáno rekordních 1382 nakažených. Praha zavádí nová preventivní opatření, zelenou barvu má na vládním semaforu čtyřicítka regionů.

Kvůli rychlému nárůstu nemocných jednala v pátek bezpečností rada hlavního města. V metropoli se nově od pondělí zavádí povinnost dezinfekce rukou při vstupu do některých společných prostor, například do obchodů.

Kromě povinnosti umístit u vchodu dezinfekci na ruce tak musí provozovatelé nově zabezpečit i to, aby ji lidé použili. Pokud to člověk odmítne, neměl by být podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) do prostoru vpuštěn. Rada se zároveň shodla na tom, že při trasování hygienikům v hlavním městě budou pomáhat dobrovolníci.

Šest okresů dostalo oranžovou

V druhém, oranžovém stupni rizika nákazy novým typem koronaviru jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu ministerstva zdravotnictví vedle Prahy nově i okresy Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště.

V těchto okresech bude od pondělí podobně jako nyní v hlavním městě omezena otevírací doba stravovacích zařízení. Restaurace a bary budou muset mít každý den zavřeno mezi půlnocí a šestou ranní. Nařízení bude zároveň platit i v celém Středočeském kraji, čtyři z nově oranžových okresů totiž leží právě tam.

Do zeleného stupně pohotovosti, který značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu, se nově posunuly regiony napříč republikou s výjimkou slezských. Místo dosavadních deseti je takových oblastí čtyřicet.

„Situace přibližně čtrnáct dní po skončení dovolených a prázdnin odráží to, že jsme se vrátili k normálnímu způsobu života. Cestuje se, dává se větší množství lidí dohromady, jezdíme do práce a další faktory,“ okomentovala ve vysílání ČT24 aktualizovaný semafor hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Policie má podle Babiše hlídat, jestli lidé nosí roušky

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se má policie věnovat především hlídání toho, zda lidé dodržují povinnost nosit roušky. Reagoval tím na čtvrteční vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), že by při trasování mohla hygienikům pomáhat policie. K dispozici by podle šéfa resortu mohly být desítky vyšetřovatelů, kteří mají zkušenosti s vedením rozhovorů, nešlo by tak o policisty, kteří hlídkují. Předseda vlády v pátek prohlásil, že hygienici sledovat kontakty i přes nárůst počtu nemocných stíhají.

Hamáček uvedl, že hygienická služba požádala o výpomoc dvou set policistů na čtvrtečním jednání. „Pokud se situace přes noc změnila a již nejsou potřeba, je to dobrá zpráva a policisté se budou věnovat běžnému výkonu služby,“ uvedl. Dodal, že ho prohlášení premiéra překvapilo.

Přes 1300 nových případů

Nárůst potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku přitom tento týden dosahoval rekordních hodnot. Ve čtvrtek přibylo 1382 nakažených, úterní rekord byl překonán o více než 200 případů. Aktuálně se s nemocí potýká 11 178 lidí. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů 249 lidí s prokázanou nákazou, stav 64 z nich hodnotí lékaři jako vážný. 

Poprvé od začátku epidemie zaznamenaly laboratoře přírůstek nad tisíc případů za jeden den v úterý, kdy přibylo 1161 pozitivních testů. Ve středu byl nárůst prakticky stejný, pozitivních bylo 1160.

V posledních týdnech také přibývá hospitalizovaných s onemocněním covid-19. Za uplynulý měsíc jejich počet stoupl na více než dvojnásobek, počet lidí ve vážném stavu pak téměř na čtyřnásobek.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) není zatím za zhoršením situace návrat dětí do škol. Děti do 15 let tvoří podle něj sedm procent nakažených. Z celkového počtu nakažených je podle údajů krajských hygienických stanic nejvíce lidí ve věku 25 až 34 let, tvoří skoro pětinu. Podobný podíl představují nakažení ve věku 45 až 54 let a věková kategorie 35 až 44 let. 

Premiér v pátek k aktuálním statistikám uvedl, že čísla zřejmě ještě stoupat budou, stejně jako se to děje v Evropě. Smrtnost nemoci ale podle statistik srovnávajících situaci na jaře, v létě a nyní klesá, doplnil. „Trend je jasný, je třeba, aby se lidi nebáli, abychom je neděsili, vir tu je, díky bohu není tak smrtelný,“ uvedl. Podle Babiše je třeba, aby všichni dodržovali přijatá nařízení, rozestupy a hygienická pravidla.

Od čtvrtka je kvůli zhoršené epidemické situaci povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé zemi. Už od začátku září platila povinnost chránit si ústa a nos při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

Koronavirus se rozšířil i v ústavu na Svitavsku, kde se léčí plicní nemoci

V ústavu v Jevíčku na Svitavsku, kde se léčí plicní nemoci, má covid-19 šest lidí, další čekají na testy. Testovat bude asi nutné celý pavilon, uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) na Facebooku.

„Od jedné pacientky byl přenos potvrzen k dalším pěti osobám a další čekají na výsledky PCR testů. Ústav je krajským zdravotnickým zařízením. Požádá o uvolnění osobních ochranných prostředků a s vysokou pravděpodobností jeden z pavilonů projde testováním všech osob,“ uvedl hejtman.

Ústav existuje od roku 1916. V počátcích poskytoval péči lidem s tuberkulózou. Tehdy byl určen pro ženy a dívky, po první světové válce zařízení začalo přijímat i mužské pacienty. Po zabrání Sudet se do ústavu přestěhovaly také děti z ústavu ze Šumperka. V současnosti se v sanatoriu ročně léčí kolem dvou tisíc pacientů s pneumologickými onemocněními nebo pohybovými obtížemi.