Stát dodá respirátory a roušky starším občanům. Přes víkend je připraví, začátkem týdne rozešle

Události: Stát dodá respirátory a roušky starším občanům (zdroj: ČT24)

Obálky s ochrannými pomůckami proti šíření koronaviru začne Česká pošta doručovat seniorům začátkem příštího týdne. Podle rozhodnutí vlády dostane každý obyvatel narozený před rokem 1961 pět roušek a jeden respirátor. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) chce přitom navrhnout, aby ochranné prostředky dostali i zdravotně postižení lidé. Česká pošta zdravotnický materiál už od čtvrtečního rána rozváží do třídíren.

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Stát zdravotnické pomůcky pošle všem lidem starším šedesáti let i těm, kterým šedesát bude ještě v roce 2020. Podle Českého statistického úřadu žilo v ČR ke konci loňského roku 2,78 milionu lidí starších 60 let, počet odběratelů bude tedy patrně vyšší. 

Adresy získá ministerstvo vnitra z registru obyvatel a poště je předá. Za náklady na distribuci téměř tří milionů obálek zaplatí stát celkem zhruba na 15 milionů korun. Jeden respirátor pak podle vlády nakoupilo Česko zhruba za 2,35 dolaru (necelých 53 korun) a roušku za 0,37 centu (8,3 koruny). Balíček pro jednoho seniora by tak měl vyjít asi na 94 korun.

Hamáček bude tlačit na rychlost distribuce

Pomůcky by měly být podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zabalené už během víkendu. „Bude se na tom podílet několik stovek pracovníků České pošty za dodržení velmi přísných hygienických podmínek,“ prohlásil ministr.

„Naší ambicí je, aby ty ochranné prostředky co nejrychleji dorazily k určeným příjemcům,“ dodal. Podle ČTK by se mohly první roušky a respirátory expedovat už v pondělí. 

Podle ministra dostanou senioři do schránky obálky, v nichž budou jen ochranné prostředky. Ministerstvo k rouškám a respirátorům nebude přidávat průvodní dopis, protože by se tím distribuce pouze zdržovala a prodražovala.

UDÁLOSTI: Návrat roušek ve vnitřních prostorách v celém Česku (zdroj: ČT24)

 Hamáčkova stranická kolegyně, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), chce, aby balíček dostali také zdravotně postižení. Lidé, kteří jsou závislí na pomoci, pobírají v Česku příspěvek na péči. Letos v červenci ho dostávalo přes 336 tisíc osob se zdravotním omezením.  

Roušky zdarma rozeslaly svým občanům už některé státy v Asii

Doručování roušek zdarma se uskutečnilo letos již v Japonsku, Thajsku a Hongkongu. Distribuce dvou látkových roušek do každé domácnosti spustila letos už v polovině dubna japonská vláda. Distribuce roušek do všech domácností byla dokončena v červnu, ale byla kritizována za pomalé tempo a za to, že některé dodané roušky byly poškozené.

Roušky poštou rozesílali letos od března do června i v Thajsku na všechny registrované adresy. A v Hongkongu spustila tamní vláda od 30. června program doručování roušek do všech registrovaných domácností. 

  • tzv. kapénkovou infekcí
  • šíření kýcháním, kašláním i řečí; přenosem z člověka na člověka po úzkém kontaktu
  • inkubační doba: dva dny až dva týdny
  • příznaky: horečka, kašel, obtížné dýchání, bolest svalů, únava
  • nejohroženější skupiny: senioři, chronicky nemocní a osoby s oslabenou imunitou
  • Zdroj: ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav