Kauza „ricin“. Konečná kritizovala únik informací z BIS, Výborný ocenil politickou reakci vlády

Události, komentáře: Kateřina Konečná a Marek Výborný (zdroj: ČT24)

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná a poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný se v Událostech, komentářích střetli v debatě na téma česko-ruských vztahů. Ty jsou v poslední době napjatější než obvykle. Naposledy ministerstvo zahraničí 5. června vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin.

Konečné kauza připomíná zápletku špatně natočeného filmu. „Tyto věci by se neměly takto řešit,“ říká europoslankyně. Za prvotní chybu považuje únik informací z BIS novinářům. Byla by ráda, kdyby se to neopakovalo.

Výborný naopak připomněl, že lidovečtí poslanci Jan Bartošek a Ondřej Benešík už před dvěma týdny vyzývali vládu, aby ruské diplomaty vyhostila. V posledních dnech se totiž podle něj v expertních kruzích i na Západě šířilo překvapení, že česká vláda nereaguje. Je tedy rád, že politická reakce přišla. „Kromě toho, že oceňuji práci našich tajných služeb, tak musím také ocenit reakci ministerstva zahraničí a vlády,“ prohlásil poslanec.

Konečná se obává ruské reakce, která podle diplomatických zvyklostí bude zřejmě spočívat ve vyhoštění odpovídajícího počtu českých diplomatů. „Naše zastoupení v Moskvě není tak výrazné a myslím, že tam každý člověk bude chybět,“ je přesvědčená s tím, že s Ruskem máme spoustu obchodních i lidských vazeb.

„Nemůžeme to přeceňovat. Export do Ruska z České republiky činí asi dvě procenta,“ podotkl Výborný. Doufá, že se vztahy urovnají a zdůraznil, že Česko se pokouší zahájit konzultace, ale Rusko to ignoruje.

Podle něj Rusko využívá Prahu jako odrazový můstek. „Je zájmem Ruské federace se nějakým způsobem vlámat do západního spojenectví v NATO a zdá se, že se o to pravděpodobně pokusili v rámci České republiky,“ myslí si Výborný.

Vyhoštění

Česko vyhostilo dva pracovníky ruského kulturního střediska v Praze –⁠ Andreje Končakova, který středisko vedl a současně plnil roli vedoucího představitele organizace Rossotrudničestvo v Česku, a Igora Rybakova.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pátek informovali, že hrozba ricinem byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace.

Podle premiéra Česko jako svrchovaný stát nemůže tolerovat podobné akce na svém území, a proto přistoupilo k vypovězení dvou ruských diplomatů. Předseda vlády také poděkoval BIS za výbornou práci, když dokázala případ rychle rozkrýt.

Podle Petříčka se diplomacie snažila záležitost vyřešit diskrétně a od počátku komunikovala s ruskou stranou. Její přístup však prý toto řešení neumožnil a muselo následovat vyhoštění.

Ruská diplomacie hned v pátek označila rozhodnutí Prahy za provokaci a nepřátelský krok a pohrozila odvetou. Prý k němu bude přihlížet při utváření politiky vůči Česku.

Živé dějiny

O údajném příjezdu ruského agenta s ricinem napsal koncem dubna týdeník Respekt. České úřady oficiálně informaci o jedu nepotvrdily. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a také starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) ale dostali ve stejné době policejní ochranu.

Ruská vláda a její čeští přívrženci kritizují Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Koněva a Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském politikovi, který ke konci kariéry působil v opozici.

Starosta Novotný zase prosadil v Řeporyjích vznik památníku obětem z řad Ruské osvobozenecké armády známé jako vlasovci. Ti se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy. Rusko je považuje za kolaborantskou ozbrojenou formaci vytvořenou nacistickým Německem a tvrdí, že Prahu osvobodila Rudá armáda. Čeští historici se vesměs shodují, že její příspěvek byl spíše symbolický, protože přišla do víceméně osvobozeného města.