Komárov prodává Stalina. Aukce třímetrového diktátora z pískovce začne na 20 tisících

Josif Vissarionovič Stalin je na prodej za vyvolávací cenu 20 tisíc korun. Sochu sovětského diktátora nabízejí v Komárově na Berounsku. Pískovcové dílo s uraženou levou botou a klopou kabátu je zatím uloženo v depozitním skladu. O Stalina už projevili zájem potenciální kupci, dostane ho ten, kdo zaplatí nejvíc.

Socha Stalina stála v Komárově na náměstí Míru od roku 1951. Po revoluci v roce 1989 byl pomník demontován a uložen do skladu s depozitním materiálem.

Podle místostarosty Komárova Radima Šímy (za Prostor 2014) současné rozhodnutí o prodeji nesouvisí se sochou maršála Ivana Koněva z Prahy 6, kterou městská část odstranila před dvěma týdny. „Spíš bych řekl, že jde o zvláštní shodu náhod,“ míní.

K prodeji se v Komárově rozhodli, protože konečně zjistili, kolik by pískovcový diktátor měl stát. „Dlouho jsme hledali někoho, kdo by odhadl cenu této kontroverzní sochy. Kolega radní nalezl znalce v oboru pana Miloslava Vlka, který vypracoval odhad, na jehož základě jsme zveřejnili nabídku k prodeji,“ vysvětluje místostarosta městysu.

Podle něj už na sochu přišla první nabídka a jeden zájemce využil možnosti si třímetrovou sochu prohlédnout. Nabídky je možné podávat písemně do 30. dubna. Minimální cena je stanovena na 20 tisíc korun.

Není to poprvé, co je v Česku na prodej socha někdejšího sovětského vůdce. V roce 2010 se v Litoměřicích prodala bronzová socha Josifa Vissarionoviče za 172 tisíc korun. Minulý měsíc si zas německá levicová strana MLDP z České republiky koupila za nezveřejněnou částku dvoumetrovou sochu Lenina.