V Česku se z koronaviru vyléčili první tři lidé. Jde o pacienty z ústecké nemocnice

Události: Přes tři sta nakažených pacientů, tři jsou vyléčení. Jiná trojice je ve vážném stavu (zdroj: ČT24)

V Česku se z nemoci způsobené novým koronavirem vyléčili první tři lidé. Byli to pacienti z nemocnice v Ústí nad Labem, pocházejí z Děčína. Patřili mezi první pacienty v tuzemsku. Potvrzených případů nákazy bylo v pondělí večer 344, od rána tak přibylo 46 nových. U 54 procent hygienici vědí, kde se lidé nakazili, téměř u poloviny však původ neznají. Tři pacienti jsou ale ve vážném stavu. Testováno bylo v Česku přes pět tisíc lidí. Státní ústav pro kontrolu léčiv oznámil, že vyvíjenému léku remdesivir dá kladné stanovisko.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

První tři případy nákazy způsobené novým typem koronaviru Česká republika ohlásila 1. března, byl mezi nimi i muž z Děčína. Onemocnění se poté prokázalo i v jeho okolí. Muž se nakazil na lyžařském zájezdu v Itálii. S pozitivním výsledkem byl hospitalizován v Praze. Po několika dnech přešel do domácí izolace, nadále mu testy na koronavirus vychází pozitivně.

První tři uzdravení byli na stejném lyžařském zájezdu jako on. Šlo o třiapadesátiletou ženu, jejího manžela a dceru: první onemocněla žena, do nemocnice ji přijali 8. března. Později byli do nemocnice přijati i její manžel a dcera. 

Tito lidé byli podle ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové bez příznaků onemocnění už dříve. Uzdravení nyní prokázaly dva negativní výsledky v rozmezí tří dnů. Domácí izolace tak pro trojici přestává v pondělí platit. 

První tři pacienti vyléčení z nemoci COVID-19 v Česku (zdroj: ČT24)

„Pacienti se vyléčili sami. Víme, že 80 procent pacientů se uzdraví samo. My nemáme žádný lék, můžeme jen pomoci od příznaků, vážněji nemocní dostanou kyslík nebo ventilátor, ale s koronavirem se musí vypořádat sami,“ uvedl primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

„Uzdravení za dva týdny od počátku nákazy je asi nejkratší možná doba, za kterou je to možné,“ dodal.

Z tří stovek nakažených jsou ale v Česku tři pacienti ve vážném stavu: nově k nim přibyla pacientka narozená v roce 1943. Všichni jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ve stabilizovaném stavu. 

Ústav pro kontrolu léčiv dá léku remdesivir zelenou

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v pondělí oznámil, že dá léku na COVID-19 s účinnou látkou remdesivir kladné stanovisko. Použití zatím v Česku a EU neschváleného léku musí povolit ministerstvo zdravotnictví na základě stanoviska SÚKL. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula již dříve uvedl, že Česko je v kontaktu s americkou firmou Gilead, která lék vyvíjí. Může požádat o jeho použití pro vybrané české pacienty.

„Již před časem jsme navázali kontakt se společností Gilead a požádali je o farmaceutickou dokumentaci, aby použití přípravku s léčivou látkou remdesivir mohlo být schváleno co nejdříve,“ uvedl SÚKL. Léčivá látka remdesivir bude podle ústavu určena pro pacienty v kritickém stavu a žádosti o léčbu budou vyřizovat pracoviště, která budou léčivo aplikovat.

Klinické testy léku remdesivir začaly v USA před několika dny. Lékaři chtějí do testů zapojit dohromady na 400 lidí v 50 zemích. Polovině z nich přitom dají remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by mohly být na konci března.

Hygienici uzavřeli některé obce

V Kraji Vysočina je nyní šest lidí, u kterých testy potvrdily nemoc COVID-19 vyvolanou novým typem koronaviru. Čtyři případy jsou nové, jde o tři ženy a muže, kteří se zúčastnili hasičské oslavy v obci Kynice na Havlíčkobrodsku.

Obec je nyní kvůli oslavě, která se podle starostky Jaroslavy Smetanové konala 7. března, uzavřena. Podle Aleny Dvořákové z krajské hygienické stanice na akci přijel někdo z Prahy, kdo byl nakažen koronavirem. Nejprve skončili účastníci slavnosti v karanténě, ale v pondělí rozhodli hygienici o izolaci celé obce. Podobné opatření platí v několika obcích na Olomoucku.

Kvůli nákaze zdravotníků zavírají nemocnice oddělení

Zatímco v Kynicích hygienici vědí, jak se nákaza rozšířila, mezi lidi, u kterých není zřejmé, jak k nemoci COVID-19 přišli, naopak patří zdravotnice z frýdecko-místecké nemocnice. Její ředitel Tomáš Stejskal zdůraznil, že v tomto případě jde o komunitní nákazu, protože žena nebyla v zahraničí.

„Byla jednou z těch, která po vyhlášení krizového stavu a mém doporučení necestovat do postižených oblastí sama dovolenou zrušila, a to bez jakékoliv náhrady cestovní kanceláře,“ podotkl Stejskal. Podle něj přesto žena musí čelit kritice svých kolegů. Ve Frýdku-Místku uzavřeli gynekologicko-porodnické oddělení, kde pracuje.

Podobná opatření zavádějí kvůli nákaze svých pracovníků i jiná zdravotnická zařízení. Břeclavská nemocnice zastavila příjem pacientů na anesteziologicko-resuscitační oddělení. Testy prokázaly nemoc COVID-19 u dvou jejích lékařů, řekl ředitel nemocnice Petr Baťka.

Fakultní nemocnice Plzeň v pondělí zavřela neurochirurgii. Tam se koronavirus neprojevil u zdravotníka, nýbrž u jednoho z pacientů. Podle ředitele FN Plzeň jde o cizince, který byl původně hospitalizován s poraněním hlavy a krvácením do mozku. Lékaři a sestry jej ošetřovali, a to bez ochranných pomůcek. Nyní jsou všichni v karanténě.

Pacienti zůstávají na jednotce intenzivní péče, ale další pacienty podle Šimánka vozí sanitky do Prahy – na Homolku a do Ústřední vojenské nemocnice.

Nemocnice napříč republikou odkládají v současné době operace, které nejsou nutné. Liberecký kraj zrušil od pondělních 16 hodin veškerou odkladnou péči nejen v nemocnicích, ale také v ordinacích praktických, dětských a zubních lékařů. Rozhodl o tom krajský krizový štáb.

„Kvůli předepsání léků komunikujte, prosím, se svými lékaři telefonicky nebo e-mailem,“ doporučil hejtman Martin Půta (SLK).

Koronavirus má potvrzený první policista

Mezi lidmi s potvrzeným koronavirem je nově také první policista. Je z Olomouckého kraje, konkrétně z Litovle, tedy města, které úřady nechaly v pondělí uzavřít.

„Jeden z policistů obvodního oddělení Litovel byl pozitivně testovaný na koronavirus. Výkon služby na tomto oddělení i v celé uzavřené oblasti probíhá v omezených podmínkách a zajišťují jej i jiné útvary,“ uvedla krajská policejní mluvčí Marie Šafářová.

Policie sdělila, že má zároveň 279 svých příslušníků v karanténě. V Olomouckém kraji je v karanténě 65 policistů a občanských zaměstnanců.

Sbor již v neděli informoval, že s ohledem na ochranu před nákazou omezí takzvanou bagatelní činnost, při které policisté přijdou do kontaktu s lidmi. Týká se to mimo jiné preventivních dopravních kontrol a upraveno bylo i vnitřní fungování v úřadovnách a služebnách.

Zakrývejte si ústa, vyzval Hamáček. Roušky ale stále chybějí

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyzval lidi, aby si na veřejnosti zakryli ústa a nos. „Když vycházíte ven z domova, ať na cestě do zaměstnání, nebo nákup, nebo na procházku, zakryjte si ústa. Buď rouškou, nebo šálou, nebo šátkem,“ řekl Hamáček. „Cokoliv je lepší než nic.“

Sám ale připustil, že přetrvává problém s nedostatkem roušek. „Děláme všechno pro to, abychom je co nejdříve dovezli a rozvezli mezi občany,“ uvedl ministr. Doporučil zatím používat šátky nebo šály s kapesníkem. „A prosím, nedotýkejte se předmětů bez rukavic,“ dodal.

Obdobně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Používáním šátku chráníte sebe i své okolí,“ zdůraznil.

K využívání roušek vyzval také krizový štáb hlavního města, který doporučil obchodníkům, aby lidi bez ochranných roušek nevpouštěli do obchodů. Pražský primátor Zdeněk Hřib zakázal od půlnoci na úterý vstup do vozů MHD bez zakrytého nosu a úst.

Několik tisíc roušek již stát rozeslal do krajů a desítky tisíc poskytují dárci. Například Královéhradecký kraj rozdělí v rámci ochrany před nemocí COVID-19 mezi zařízení sociálních služeb v regionu 21 tisíc roušek, z nichž 17 tisíc věnovala společnost Život bez bariér, zbylé čtyři tisíce poslal stát. Pět tisíc roušek má pro sociální služby připravených Olomoucký kraj, který je však chce soustředit především v uzavřené oblasti kolem Litovle. 

Středočeský kraj začal v pondělí odpoledne rozvážet roušky do 119 zařízení sociálních služeb. Další dodávku ochranných pomůcek od státu očekává kraj ve čtvrtek, kromě roušek dostalo hejtmanství od státu 1150 respirátorů, upřesnila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Brífink krizového štábu Moravskoslezského kraje (zdroj: ČT24)

V karanténě jsou tisíce lidí

Svým způsobem jsou v důsledku rozhodnutí vlády nyní v karanténě všichni lidé v Česku – ven by bez vážného důvodu neměl chodit nikdo. Plnohodnotnou karanténu nařídili lékaři několika tisícům lidí.

„ČSSZ včera (v neděli) zaevidovala 107 karantén. Aktuálně máme celkem 5644 karantén,“ vyčíslila údaje platné k pondělnímu dopoledni ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na základě počtu elektronických neschopenek doručených České správě sociálního zabezpečení.

Není to ale vše, lékaři kromě e-neschopenek mohou vyplňovat pětidílné propisovací potvrzení o karanténě. Zaměstnanci v karanténě mají nárok na náhradu mzdy. V prvních dvou týdnech jim zaměstnavatel má platit 60 procent základu příjmu. Živnostníci však na žádné peníze nárok nemají.

Předseda Ústředního krizového štábu Prymula uvedl, že stát chce centralizovat databázi lidí, kteří jsou v povinné karanténě. Policii by to umožnilo efektivněji kontrolovat její dodržování.

Z pěti tisíc testovaných lidí přes 300 pozitivních. V Praze vyjela druhá odběrová sanitka

Celkem bylo do pondělního rána v Česku na koronavirus pozitivně testováno 344 lidí. U necelé poloviny z nich se nepodařilo zjistit původce nákazy, ačkoli hygienici se o to podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stále snaží.

Vojtěchův náměstek Roman Prymula řekl Českému rozhlasu, že vzhledem k počtu nakažených není možné dělat detailní trasování, proto se hygienici soustředí pouze na některé případy. „Důležité je odhalit pouze rizikové profese, aby to neroznášeli třeba lidé v potravinářství. Už není možné do detailu získávat informace, jestli jedinec cestoval vozem metra a bylo tam asi sto kontaktů,“ upřesnil náměstek.

Testováno bylo zatím přes pět tisíc lidí, podle ministerstva zdravotnictví se v neděli podařilo zvýšit počet testů provedených za den nad tisíc. Mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher popřel informaci, že by její laboratoř přerušila zkoumání vzorků, protože jí došly zásoby testů. Testování podle něj v Olomouci pokračuje a „zásoby jsou průběžně doplňovány“. Nemocnice ale nemá kapacitu k odběru vzorků a testování samoplátců. 

Kvůli nedostatku testů začne až ve čtvrtek vyhodnocovat vzorky na přítomnost koronaviru akreditovaná laboratoř v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.

„Bohužel máme málo odběrových setů. Štětečky musí být namočeny do speciálního roztoku, aby tam docházelo k normální reakci a pak se dalo ze vzorků odečíst, zda pacient je pozitivní, či negativní na koronavir,“ uvedl zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Již v minulém týdnu si lidé umístění do karantény stěžovali na pomalý postup odběrů v Praze. Do domácností, kde se podezření na koronavirus vyskytne, vyjíždí odběrová sanitka, která však zůstávala jediná. Až nyní vyrazila za pacienty i druhá, přibýt mají další. Řídí ji strážník městské policie, odběry dělají studenti 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, řekla mluvčí záchranné služby.

Situaci by měly zlepšit rychlotesty objednané v Číně. V pondělí ráno pro ně odstartovalo letadlo z Kbel, vrátit by se mělo ve středu ráno se sto tisíci testy.

„Jsou určené pro rychlou diagnostiku osob, které mají příznaky respiračního onemocnění a je u nich podezření pro nákazu koronavirem. Výsledky testů jsou k dispozici do 29 minut,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Dva nemocní lidé jsou ve vážném stavu, jeden leží ve Všeobecné fakultní nemocnici, druhý v Nemocnici Na Bulovce. „Prognóza je velmi nejistá, nicméně je v tuto chvíli stabilizovaný,“ poznamenal ředitel VFN David Feltl.

Vláda v noci zavedla omezení volného pohybu osob, lidé mohou chodit do práce, jinak by měli domov opouštět jen když jdou na nákup nebo k lékaři. Od pondělí jsou navíc ve snaze zabránit většímu šíření koronaviru uzavřená města Litovel, Uničov a některé obce v jeho okolí. Lidé nemohou obce opouštět, vstupovat do nich a obyvatelé mají zakazán pohyb mimo místo svého trvalého pobytu.