Kontroly na hranicích začínají v pondělí ráno. Policisté budou měřit teplotu

UDÁLOSTI: Na hranicích budou lidé dostávat letáky (zdroj: ČT24)

Kdo bude v těchto dnech přejíždět západní a jižní české hranice na dálničních a některých dalších hraničních přechodech, hrozí mu zdržení. Vláda v sobotu připravila soubor opatření, kterými chce omezit šíření nového typu koronaviru v republice. Patří mezi ně i namátkové hraniční kontroly s měřením teploty cestujících. Zároveň budou lidé na silnicích i ve vlacích dostávat informační letáky ve čtyřech jazycích.

Situace na českých hranicích by mohla od pondělí připomínat podmínky na rakousko-německých přechodech v minulých letech, kdy probíhaly namátkové kontroly, jimiž se německé úřady snažily zastavit příjezdy migrantů.

Na české hranice – na deset přechodů na dálnicích a silnicích I. třídy do Rakouska a Bavorska – se postaví policisté, celníci i hasiči. Budou si vybírat, komu změří teplotu a do projíždějících vozů budou rozdávat informační letáky. V neděli již přípravy začaly, aby měli policisté kde stát.

„Jsou přechody, kde se dá použít stávající infrastruktura, kolegové tam přijedou a můžou začít pracovat. Kde je potřeba zázemí vybudovat, tam se během dneška (neděle – pozn. red.) buduje,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön. Kontroly začnou v pondělí od 7 hodin ráno.

Letáky, kterých je podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zatím 275 tisíc, dostanou i cestující v mezistátních vlacích. Jim jsou navíc určeny větší plakáty s informacemi o koronavirové nákaze – budou umístěny na větších nádražích.

Správa železnic zároveň zintenzivnila čištění nádražních hal, na 25 stanicích jsou také k dispozici stojany s dezinfekcí a v pondělí je nechá správa rozmístit na dalších 80 nádraží.

„Soustředíme se především na stanice, kde je možné předpokládat cestující z mezinárodního provozu,“ uvedl pražský oblastní ředitel Správy železnic Vladimír Filip.

Dopravci zase začali intenzivněji dezinfikovat svá vozidla, zejména ta, která jezdí do zahraničí. České dráhy již dříve oznámily, že u 200 vybraných vozů budou používat čisticí prostředky s jiným složením a dezinfikovat části, na které lidé především sahají, jako jsou kliky či ovládání dveří nebo odpadkové koše.

Dezinfekce škol a doporučené volno

V Česku kromě nařízené dvoutýdenní karantény pro lidi, kteří byli v Itálii, a namátkových kontrol na hranicích platí i další omezení. Ne všechna má „na svědomí“ vláda nebo ministerstvo zdravotnictví. Například radnice Prahy 6 nechala o víkendu dezinfikovat školy a doporučila rodičům, aby nechaly děti příští týden doma.

Ve Zlíně potom doporučila radnice ředitelům, aby v pondělí vyhlásili volno. V uplynulém týdnu připadly na zlínský okres jarní prázdniny, volný den navíc má zajistit, aby se ke všem dostaly informace o povinné karanténě pro lidi, kteří volno strávili v Itálii.

Nákaza koronavirem přiměla k opatrnosti i Českou biskupskou konferenci. Vyzvala věřící i kněží, aby do kostela na bohoslužby chodili, jen pokud jsou úplně zdraví.