Zásahová jednotka z Brna obsluhuje tři kraje. Premiér to chce změnit

Brno – Místo policistů z regionu, policejní elita z Brna. K útočníkovi do Uherského Brodu vyjížděli minulý týden příslušníci zásahové jednotky až ze sto kilometrů vzdálené jihomoravské metropole. Podobných útvarů je v republice jen osm, krajů je ale celkem 14. Brněnská zásahová jednotka tak obsluhuje nejen jižní Moravu, ale i Vysočinu a Zlínský kraj. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v Uherském Brodě naznačil, že se vláda bude zabývat sítí elitních jednotek. Ministerstvo vnitra i policejní prezidium proto přemýšlejí, jak zásahové jednotky posílit nebo jinak rozmístit.

Ve vyhrocených případech rozhodují vteřiny, přesto vyráží zásahová jednotka z Brna i do desítky až stovky kilometrů vzdálených míst. Speciálně vycvičení muži a zvláštní technika třeba na Vysočině nebo na Zlínsku úplně chybí. „Tady vidíte vybavení zásahové jednotky: termokamera, hydraulika, kterou používáme na otevření dveří, toto jsou zástupci elektronických komponentů – věci pro spojení, vidění v noci,“ vyjmenoval instruktor brněnské zásahové jednotky.

Brněnská policejní elita má i jednu opravdovou specialitu - zbraň, která umí střílet za roh. V její zbrojnici je ale daleko větší počet zbraní. A nemálo jich mají policisté u sebe při každém zásahu. „Začíná to dlouhou střelnou zbraní, pak krátkou střelnou zbraní a balistickou vestou, která takto váží asi 30 kilo,“ popsal výstroj člen zásahové jednotky. Na vestu se totiž kromě zbraní musí vejít třeba i takové věci, jako je vysílačka, příruční lékárnička nebo náhradní rukavice.

Právě váha vybavení byla hlavním důvodem, proč musela minulý týden zásahová jednotka vyjet z Brna do Uherského Brodu auty. Vrtulník by neunesl dost lidí a vybavení. I když se jednotka z Brna do sto kilometrů vzdáleného Brodu dostala auty zhruba za hodinu, klade si ministerstvo vnitra otázku, jestli by dojezdové časy nešlo zkrátit. „Neznamená to, že by měly být zřízeny útvary rychlého nasazení ve všech 14 krajích, ale měly by být rozmístěny tak, by možnost zásahu byla co nejkratší,“ myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Brněnská zásahová jednotka - ve které celkem slouží asi padesát lidí - teď běžně dojíždí třeba do Vsetína, Havlíčkova Brodu a na další místa, kam musí jet i déle než hodinu. „Představoval bych si, že by všechna krajská ředitelství měla takovéto zásahové jednotky, ale znamenalo by to zásadní navýšení stavů i navýšení nákladů na technické prostředky,“ popsal policejní prezident Tomáš Tuhý.

Zásahové jednotky Policie ČR
Zdroj: ČT24

Zásahové jednotky v ČR

V Česku existuje hned několik elitních policejních jednotek. Celostátní působnost má Útvar rychlého nasazení (známější pod zkratkou URNA) a Skupina operativního nasazení, která je zásahovou jednotkou celní správy. Na dalších osmi místech jsou pak zásahové jednotky krajských policejních ředitelství, vlastní zásahovku mají Praha a kraje Středočeský, Ústecký, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Královéhradecký a Moravskoslezský. V Olomouci pak pracuje tzv. Zatýkací tým.