Babiš: Chovanec si z Vrbětic udělal dojnou krávu

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítl požadavek šéfa ministerstva vnitra Milana Chovance (ČSSD) na uvolnění zhruba 44 milionů pro policisty, kteří zasahují ve Vrběticích. Podle něj si Chovanec z Vrbětic udělal dojnou krávu. Prostředky měly posílit rozpočet policie, největší část měla jít na zaplacení platů policistů, kteří se podílejí na likvidaci a převozu munice. Vláda se při jednání na navýšení prostředků neshodla. Kabinet se k tomuto bodu vrátí za dva týdny, až Chovanec dodá podrobnější analýzu.

„Skutečně to byl jeden z mála bodů, kde jsme se nedokázali shodnout,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Babiš si podle něj vyžádal podrobnější informace o tom, jak se zatím využívaly peníze, které vláda na sanaci muničního areálu uvolnila.

„Já samozřejmě hlídám peníze daňových poplatníků a bohužel Vrbětice vypadají, že budou asi nejdražším skladem v Evropě nebo možná na světě,“ řekl Babiš k tomu, proč zatím nechce uvolnit další finance. Částky, které uvádí Chovanec, se mu prý nezdají. Připomněl, že už se kvůli výbuchům vydaly desítky milionů.

Chovanec je připravený na škrty

„Pana vicepremiéra čeká volební kongres, tak já myslím, že je trošku nervózní a že se nakonec dohodneme,“ poznamenal Chovanec. Jestli nakonec vláda peníze neuvolní, škrtne podle Chovance ministerstvo vnitra některé investice, aby mohlo dál financovat čištění areálu ve Vrběticích.

Chovanec celkem požadoval zhruba 44 milionů korun. Přibližně 34 milionů mělo jít na platy policistů. „Policie tam má vícepráce, jsou tam přesčasy, je to poměrně náročný terén,“ argumentoval Chovanec. Zbytek mimořádných výdajů se týká nákupu potravin, pohonných hmot či ochranných pomůcek. Policisté by také chtěli za předpokládanou cenu 2,5 milionu nakoupit tři terénní auta, která potřebují k práci v okolí vrbětických skladů. „Vozidla budou podle potřeby maximálně využita i při plnění navazujících úkolů, přispějí také ke stabilizaci bezpečnostní situace v dotčené oblasti,“ stojí v předkládací zprávě.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, zabývá se jimi speciální tým policejního prezidia. Na místě pracují také pyrotechnici a policisté z různých krajů. Vyskladňování areálu začalo 2. února. Trvat by mělo několik měsíců.