Zmijích uštknutí v Česku přibývá. Sérum je jen v Praze a Olomouci

Loni registrovali odborníci v Česku 27 případů zmijích uštknutí. Počty uštknutí jediným českým jedovatým hadem vykazují v posledních letech vzrůstající trend. Zvýšenou aktivitu zmijí může způsobit extrémně horké léto. Na vině je ale většinou spíše lidská neopatrnost a nešťastná náhoda.

„Těch 27 případů, to jsou případy, které s námi, jako s léčebným místem po uštknutí jedovatými hady, byly konzultovány. Reálné číslo je nejspíš ještě o něco vyšší,“ uvedl pro Českou televizi zástupce tiskové mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Schneider.

Statistika časopisu Prague Medical Report z let 1999 až 2013 registruje průměrně třináct uštknutí ročně. Rekordním rokem byl rok 2011, kdy bylo zaznamenáno 35 případů. Za poslední roky však čísla opět stoupají. V roce 2017 jich bylo 21, v roce 2018 už 23.

Často se jedná o „suché kousnutí“, při kterém had nevypustí jed

Dle odborníků může být vyšší počet registrovaných uštknutí následkem extrémně horkého léta. „Nejde o přímý následek, zmije velká vedra nemusejí, jde spíše o hojnost hlodavců, kterou teplo způsobilo,“ říká herpetolog Roman Rozínek. „Zmije se člověka bojí a kousnutím se brání. Jde tak často pouze o takzvané suché kousnutí, při kterém ani nevypustí jed. Ten si spíše šetří na potravu a ne na obranu,“ upřesňuje Rozínek.

Sérum je kromě pražské VFN dostupné pouze ve Fakultní nemocnici Olomouc. K jeho použití ale lékaři sahají jen výjimečně. „Antisérum může vyvolat těžkou alergickou reakci, proto se k němu uchylujeme jen při těžké systémové intoxikaci. Při mírnějších reakcích léčíme uštknutí symptomaticky,“ vysvětluje vedoucí lékař Toxinologického centra VFN Jiří Valenta. „Rozhodně není dobré jed z rány vysávat a i zaškrcení může často způsobit ještě více problémů. Nejlepší je tedy rychle vyhledat lékařskou pomoc,“ doporučuje Valenta.

Zmije obecná je jediným jedovatým hadem v Česku. Typicky se živí hlodavci či ještěrkami a dorůstá až do délky 75 centimetrů. Některé barevné mutace postrádají typickou klikatou čáru. Proto bývá občas zmije zaměňována s nejedovatou užovkou hladkou. Za posledních 34 let nezemřel v tuzemsku na následky kousnutí žádný člověk.

V původní verzi článku bylo nesprávně uvedeno, že rok 2019 byl v počtu registrovaných případů uštknutí rekordní. Za nepřesnou informaci se omlouváme.