Poslední zraněný po střelbě v Ostravě už je doma

Události: Poslední zraněný při střelbě v ostravské nemocnici už byl propuštěn domů (zdroj: ČT24)

I druhého muže zraněného po úterní střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava propustili lékaři do domácí péče. Dvaačtyřicetiletý střelec zabil sedm lidí. Poslední oběť – žena, která byla od útoku v kritickém stavu – podlehla svým zraněním ve čtvrtek. Jeden ze zraněných mužů byl do domácího léčení propuštěn ve čtvrtek.

„Poslední postřelený pacient byl právě teď propuštěn z nemocnice do domácí péče,“ uvedla odpoledne mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Na účet nemocnice zřízený na podporu rodin obětí ostravské střelby a zraněných už lidé poslali přes 1,4 milionu korun. Nemocnice zřídila transparentní bankovní účet s číslem 73030761/0710. Dárci tam mohou přispívat do 31. března 2020. Do té doby nemocnice upřesní, jak bude peníze rozdělovat.

Transparentní účet na pomoc pozůstalým po obětech střelby zřídila také Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO). Studenti a zaměstnanci tam mohou posílat své příspěvky. Transparentní účet má číslo 291463872/0300. Příspěvky lze také v tomto případě zasílat do 31. března. Poté bude vybraná částka ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava předána rodinám obětí, uvedla univerzita.

Tragickou událost připomene i sobotní fotbalové utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha, před kterým aktéři uctí minutou ticha památku obětí. Fotbalisté také odehrají utkání s černými páskami na rukávech. Část výtěžku z prodaných jednorázových vstupenek na utkání se Spartou ve výši 150 tisíc korun se navíc rozhodl Baník Ostrava věnovat na pomoc pozůstalým a obětem. Tato částka bude ještě navýšena o sumu, kterou mezi sebou vyberou hráči, realizační tým a zaměstnanci Baníku. Přidávají se také fanoušci.

Život v budově polikliniky se od středy postupně vrací do původních kolejí. Ve čtvrtek vedení nemocnice po dohodě s policií znovu otevřelo traumatologickou ambulanci, kde dvaačtyřicetiletý muž zabíjel. Pacienty ošetřoval jiný tým než úterní.

Dvaačtyřicetiletý střelec zahájil palbu bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky v úterý po sedmé hodině ranní. Čekající pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku.