První sníh přinesl dopravní komplikace

Praha – Čerstvě napadaný sníh dnes ráno komplikuje dopravní situaci hlavně v Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji. Většina silnic je sjízdná se zvýšenou opatrností. Kvůli čerstvě napadanému sněhu a silnějšímu větru se mohou odpoledne v některých částech Čech tvořit sněhové jazyky. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro severní a severozápadní Čechy a také Šumavu do dnešních 23:00.

Sněhové jazyky se mohou vyskytovat zejména ve vyšších polohách od 600 metrů nad mořem. „V Podkrušnohoří se mohou vytvářet sněhové jazyky ojediněle i v polohách pod 600 metrů,“ uvedl ČHMÚ. V noci na úterý bude vítr slábnout a tvorba sněhových jazyků by proto měla zvolna ustávat. Meteorologové doporučují sledovat dopravní zpravodajství a informace horské služby.

Teploty se pohybují od minus devíti do minus čtyř stupňů Celsia. Podle meteorologů bude i po zbytek dne zataženo, na většině území se sněžením. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi minus pěti až minus dvěma stupni, na horách mohou klesnout až k minus osmi stupňům Celsia. Podrobnější předpověď počasí zde

Dopravu v Ústeckém kraji komplikuje silné sněžení, potíže mají především kamiony. Kolona kamionů, které mají problém vyjet stoupání, komplikuje dopravu na silnici I/7 ve směru na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Komunikace je s opatrností průjezdná, maximální rychlost se pohybuje kolem 20 kilometrů za hodinu. Kamion uváznul i ve stoupání na silnici I/13 u obce Huntířov na Děčínsku. Silnice prvních tříd jsou kryté posypem a sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd je ujetá vrstva sněhu. I ty by ale měly být s opatrností sjízdné.

V Libereckém kraji od rána sněží, vrstva rozbředlého sněhu leží i na hlavních tazích. Pozor by si měli dát motoristé na rychlostní silnici 35 z Liberce na Turnov i na hlavním tahu 10 do Krkonoš. Od rána policie řešila v kraji sedm dopravních nehod, z toho jednu tragickou u Obory na Českolipsku. Tam zahynuli při střetu kamionu s dodávkou dva lidé, další dva byli zraněni. „Lidé by měli jezdit se zvýšenou opatrností, pozor by si měli dávat při průjezdu zatáček, v křižovatkách, ale také u přechodů pro chodce,“ řekl  hlavní dispečer Krajské správy silnic v Libereckém kraji Pavel Pospíšil. Žádné vážné problémy podle něj hlášeny nejsou, kamiony ale mohou mít potíže ve stoupáních. „Na silnicích je malý provoz a sůl málo působí, proto zůstává i na hlavních tazích vrstva rozježděného sněhu, která klouže,“ varoval dispečer. V kraji napadlo až deset centimetrů sněhu, teploty se pohybují kolem pěti stupňů pod nulou a vozovky mohou namrzat. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré s vrstvou rozježděného sněhu. Na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu. „Veškerou techniku máme na silnicích od tří hodin ráno, kolem poledne by mělo sněžení ustávat,“ dodal Pospíšil.

V Karlovarském kraji ráno začalo sněžit. Srážky jsou mnohde intenzivní a na promrzlých silnicích zůstává sníh ležet. V Krušných horách pak sněžení snižuje viditelnost na desítky metrů, problém mají i kamiony. Snížená viditelnost a špatná sjízdnost je například okolo Potůčků, na silnici z Jáchymova na Boží Dar nebo i na silnici do Chomutova, kde v Damickém kopci mají problémy kamiony. Kvůli nízkým teplotám ale sníh zůstává ležet i na hlavních tazích, včetně silnice R6.

Cestování po Vysočině dnes ztěžuje sněžení, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na hlavních tazích jsou po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu, vedlejší silnice pokrývá ujetý nebo zledovatělý sníh posypaný drtí. V některých úsecích občas vázla doprava. Po poledni nemohla vyjet auta za Kamenicí na Jihlavsku. Dopravních nehod se dopoledne stalo asi šest a neměly vážnější následky. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli krajští silničáři a policie.

Počasí komplikuje dopravní situaci v Jihočeském kraji. Na některých silnicích nižších tříd si musí dát řidiči pozor na ledovku. Platí to především pro komunikace na Jindřichohradecku. Všechny vozovky jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací krajské správy a údržby silnic.

Řidiči v Plzeňském kraji by měli být nejvíce opatrní v místech sněhových přeháněk, které ráno začaly na severozápadě regionu na Tachovsku a míří do vnitrozemí. Dále by si měli dát pozor na dopravně méně zatížených silnicích třetí třídy a na Šumavě, které se udržují kamennou drtí, ne solí.

Dopravu v Praze komplikuje sníh, vyjely všechny sypací vozy

Dopravu v hlavním městě komplikuje dnes dopoledne sníh. Do ulic proto postupně vyjely všechny sypací vozy Technické správy komunikací. V Praze se ráno stalo také několik dopravních nehod, nikdo při nich nebyl vážně zraněn. Řidiči si musí dát pozor například na Pražském okruhu, v některých místech tam leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření, vozovka může klouzat. „V terénu máme veškerou techniku. Po sedmé ranní vyjely sypače na hlavní tahy, zhruba o hodinu později začaly ošetřovat i menší komunikace,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Kvůli nehodám je zablokovaný sjezd z Novopacké ulice na Kbelskou ve směru od Mladé Boleslavi. Dvě auta se srazila také u Lipového náměstí.