Na setkání k osvobození Osvětimi přijede Schulz, Putin nejistý

Praha – Setkání státníků k 70. výročí osvobození koncentračních táborů v Osvětimi, které proběhne v Praze a Terezíně, se zúčastní šéf Evropského parlamentu Martin Schulz a svoji účast přislíbil i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Účast potvrdilo také 24 předsedů a místopředsedů parlamentů. Merkelová a Hollande se nejspíš rozhodnou pár dní předem. Určitě ale nepřijede americký prezident Barack Obama. Rozporuplné informace přicházejí o účasti ruského prezidenta Vladimira Putina. Zatímco Evropský židovský kongres označil jeho účast za velmi reálnou, podle agentury ČTK příliš pravděpodobná není.

Pražsko-terezínské setkání na konci ledna má být především setkáním hlav parlamentů, upozornilo české ministerstvo zahraničí. Pozvánku dostali předsedové sněmoven 47 zemí, které podepsaly Terezínskou deklaraci, jež se zabývá odkazem holocaustu. Z nich 24 potvrdilo svoji účast. Setkání se zúčastní také šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker účast zatím jen přislíbil.

Podobně jako Juncker reagovala i německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande, kteří se nejspíš definitivně rozhodnou až bezprostředně před akcí. „Všichni ti světoví státníci, ti hodně exponovaní, mají samozřejmě poměrně hodně nabitý program a politická situace ve světě se nějakým způsobem vyvíjí, to znamená, že oni opravdu potvrzují až v momentu, kdy vědí, že skutečně mohou přijet,“ podotkla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagrová.

Přijet mohou i některé hlavy států, účast ale zatím potvrdil pouze bulharský prezident Rosen Plevneliev. Pražský hrad poslal pozvánky také vrcholným představitelům vítězných mocností druhé světové války. Z nich se dosud ozval pouze americký prezident Barack Obama, který se svému protějšku Miloši Zemanovi omluvil. USA na akci pravděpodobně zástupce mít budou, podle diplomatických zdrojů se ale zatím z nejvyššího patra americké politiky nikdo nechystá.

Nejasnosti panují kolem případného příjezdu ruského prezidenta Vladimira Putina. Putin ale zatím na Zemanovo pozvání nereagoval, místopředsedkyně Evropského židovského kongresu Raya Kalenová však ve čtvrtek oznámila, že je velmi reálná šance, že přijede. Podle zdrojů ČTK obeznámených s přípravami akcí naopak Putinova návštěva příliš pravděpodobná není. Účast Západem kritizovaného ruského prezidenta vyvolává obavy, neboť by mohla vzpomínkovou akci zastínit, vyvolat protesty nebo odradit některé státníky. Podle Rayy Kalenové by ale Putinova účast mohla vést k jeho jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem v Praze.

Porošenko je také mezi pozvanými a šéf ukrajinské diplomacie Pavel Klimkin už uvedl, že na setkání přijede. „Pro nás je vzpomínka na holocaust svatá a prezident Prahu při této významné a tragické příležitosti navštíví,“ sdělil Klimkin.

Hlavním důvodem, proč prezidenti a premiéři váhají či odmítají přijet na setkání do Česka, je množství dalších akcí, které u příležitosti výročí osvobození Osvětimi proběhnou. Například izraelský prezident Reuven Rivlin pozvání odmítl, protože zamíří na připomínku obětí holocaustu v sídle OSN v New Yorku. Německý prezident Joachim Gauck, jeho rakouský protějšek Heinz Fischer a nejspíš i polský prezident Bronislaw Komorowski se zúčastní piety přímo v Osvětimi.

Předsedové parlamentů a další státníci se sjedou 26. ledna do Prahy. Na Hradě se uskuteční dvoudenní mezinárodní fórum s názvem Let My People Live, odkud se účastníci 27. ledna přesunou na pietní shromáždění do Terezína. Setkání organizuje Evropský židovský kongres spolu s Evropským parlamentem a dalšími organizacemi, Česko je pouze hostitelem.