Karel Gott bude pohřben na Malvazinkách

Místem posledního odpočinku zesnulého zpěváka Karla Gotta bude hřbitov na pražských Malvazinkách. Oznámila to vdova Ivana. Místo bylo zvoleno podle umělcova přání.

„Přál si odpočívat tam, kde prožil velkou část svého života, kde to měl rád a kde se cítil doma,“ uvedla Gottová. Konkrétní místo uložení oznámí později.

Manželka zpěváka také poděkovala lidem za vyjádření soustrasti. Byl jich velký počet a stále přicházejí. „Vaše slova podpory jsou pro naši rodinu v těchto nesmírně těžkých časech velkým povzbuzením,“ dodala. Věří také, že všichni, kteří měli zpěváka rádi, si k němu vždy najdou cestu.

Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve své vile na pražské Bertramce. Léčil se s akutní leukémií. Legendě české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let.

Veřejnost se s ním mohla naposledy rozloučit v pátek 11. října na Žofíně, kam dorazilo zhruba 49 tisíc lidí. V sobotu se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam se přišli s legendou populární hudby rozloučit příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Sobota byla zároveň dnem státního smutku.

Zpěvákovy ostatky nechali pozůstalí převézt do motolského krematoria ke zpopelnění. Pietním místem se ihned po oznámení zpěvákova úmrtí stala spontánně pražská Bertramka, kde dlouhá léta žil. Lidé tam řadu dní nosili svíčky, květiny, fotografie a další předměty. Dary ulici u vily zcela zaplavily. Město ji nechalo uklidit minulý týden, lidé tam ale dál nosili svíčky. Gottova rodina si vzkazy a dárky ponechá.

Místo odpočinku řady osobností

Hřbitov Malvazinky, který patří mezi největší v Praze, leží na západním okraji Smíchova, zhruba kilometr od Gottovy vily na Bertramce. Jméno – podobně jako celá tato část Prahy – dostal podle malostranského měšťana Tomáše Malvazy, který zde míval pozemky svých hospodářských usedlostí. Jeho rozloha činí 7,5 hektaru, což je jen zlomek proti Olšanům (50 hektarů) nebo Ďáblickému hřbitovu (29 hektarů), přesto ale Malvazinky patří mezi největší pohřebiště v Praze.

Na Malvazinkách je pohřbena řada osobností od umělců po politiky (třeba Antonín Novotný). Je zde například místo posledního odpočinku spisovatelů Jakuba Arbese, Ladislava Klímy, Jiřího Gruši, Egona Bondyho nebo Ondřeje Sekory, pohřbeni zde jsou také divadelník Petr Lébl, filmař František Vláčil, filozof Milan Machovec, herci Ferenc Futurista, Eman Fiala či Antonie Nedošinská. Z hudebníků mají na Malvazinkách hrob dirigent Štěpán Koníček nebo rocker Milan „Mejla“ Hlavsa.