Rychlejší než informační tabule jsou soukromé aplikace, tvrdí Blaha. Kremlík výtky odmítá

UK: Ministr Kremlík a člen sněmovního podvýboru pro dopravu Blaha o situaci na českých dálnicích (zdroj: ČT24)

Záchranné složky spolupracovaly u nedělní nehody na D1 na jedničku, shodli se ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) a člen sněmovního podvýboru pro dopravu Stanislav Blaha (ODS). Kremlík v pořadu Události, komentáře odmítl tvrzení, že systém informačních tabulí nedokáže řidiče před srážkami na dálnici včas varovat.

„Nejsem přesvědčen o tom, že by tabule nefungovaly. Připravili jsme dokonce několik jazykových mutací pro některé zprávy. Na cedulích se informace objeví prakticky okamžitě poté, co o ní dá vědět policie,“ prohlásil Kremlík. 

Podle poslance Blahy ale lépe než cedule fungují soukromé aplikace: „Informačních tabulí bych uvítal daleko více, aby byly větší a výraznější, jak to známe z Rakouska. Ten systém musí fungovat a ne vždy jsou informace v systému od Ředitelství silnic a dálnic aktuální. Sám používám jednu aplikaci a myslím, že tam ty informace jsou bezprostřední.“

Kremlík i Blaha svorně pochválili spolupráci zdravotníků, policie a hasičů i samotných řidičů, kteří se zapojili do záchranných prací u nehody, která od neděle do pondělního odpoledne blokovala dálnici D1 na Benešovsku. „Ukázali, že jsou lidé, a pomáhali si,“ vyzdvihl Kremlík.

Kamera zachytila průběh nehody na D1 (zdroj: ŘSD)

Blaha dodal, že je pyšný na záchranáře z Uherského Hradiště, jehož je starostou. Tito záchranáři se podle něj zúčastnili prací na D1.

Každý podá arbitráž na mýto, obává se Blaha

Kremlík a Blaha se ale neshodli na hodnocení dění okolo tendru na mýtný systém. „Už delší dobu říkám, že to skončí velkým průšvihem. Výběr mýta sice není ohrožen, ale celé to skončí mezinárodní arbitráží. Když dá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za pravdu ministerstvu, tak arbitráž bude chtít firma Kapsch, a když celou soutěž zruší, stěžovat si bude konsorcium CzechToll/SkyToll. Nejhorší bude, když se vypíše nový tendr, ten vyhraje třetí firma a arbitráže budou dvě,“ očekává opoziční poslanec Blaha.

Výběr mýta není ohrožen ani podle Kremlíka. Podle materiálu, který ministr předložil vládě, by měl být nový mýtný systém konsorcia CzechToll/SkyToll spuštěn od letošního prosince a nyní je z 97 procent hotový a funguje ve zkušebním provozu.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.