Po nedělní nehodě už je dálnice D1 průjezdná, kvůli kluzkému povrchu zatím osmdesátkou

Nehoda zablokovala dálnici D1 skoro na 24 hodin (zdroj: ČT24)

Téměř patnáct hodin nebylo možné dojet po dálnici D1 z Prahy do Brna. V neděli večer u Psářů na Benešovsku havarovala cisterna a začala hořet, zničeno bylo i několik osobních aut. Až kolem desáté dopoledne otevřeli silničáři jeden jízdní pruh. Kolem páté odpolední už mohli řidiči využít všech pruhů, maximální rychlost ale kvůli kluzkému povrchu zůstává omezena na 80 kilometrů v hodině.

„Zprovozňujeme dálnici do dvou pruhů, zůstává tam výstraha na kluzkou vozovku a omezení rychlosti na 80 kilometrů v hodině,“ potvrdil v pondělí v podvečer mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Celá pondělní ranní špička se ale musela obejít bez úseku dlouhého téměř 30 kilometrů. Nehoda, kvůli které policie dálnici uzavřela, se stala na 49. kilometru, ale auta musela sjíždět již na 21. kilometru u Mirošovic, objízdná trasa vedla přes Benešov a Vlašim.

V opačném směru byla dálnice po nehodě uzavřena také, ale v průběhu noci se ji podařilo zprůjezdnit.

Ve směru na Brno bylo potřeba napravit následky nehody. Šlo především o olej, který se při nehodě rozlil – část vozovky zůstala velmi kluzká. Bylo také potřeba vyčistit kanalizaci. „Část oleje natekla jak do vnitřní, tak do otevřené kanalizace,“ upozornil ředitel provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic František Sedláček. Dodal, že je to zvlášť velký problém, protože je poblíž vodní nádrž Švihov a olej unikl v jejím ochranném pásmu.

Podle Povodí Vltavy se ale olej nedostal do podzemních vod. Povodí vyslalo na místo nehody své experty ještě během nedělního večera. „Únik nebude mít žádné důsledky pro životní prostředí,“ uvedl mluvčí Hugo Roldán. „Ověřili jsme, že palmový olej ani jiné provozní kapaliny, které se při havárii dostaly do dálniční kanalizace, nepronikly do podzemních vod ani dál do vodního toku,“ doplnil mluvčí. 

Zároveň je třeba opravit největší škody, které způsobil oheň – v jeho žáru popraskaly betonové desky. ŘSD připravuje diagnostiku, která určí, jak se bude povrch dálnice dále opravovat.

V poledne již nebyla kolona ani v jednom směru. Dopoledne však kvůli uzavírce na dálnici kolabovala doprava na mnoha místech na Benešovsku. „V problémech je celá oblast jihovýchodně od Prahy, hlavně Benešovsko a Vlašimsko je plné nouzově odstavených kamionů z noci,“ uvedl před otevřením D1 mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Převrátila se cisterna s palmovým olejem

Nehoda se stala v neděli před 19:30 u Psářů na Benešovsku. Vozovku zablokovala hořící cisterna převážející netoxický palmový olej. Převrátila se na bok přes oba jízdní pruhy a plameny se následně rozšířily i na osobní auta. Havarovala čtyři a některá rovněž začala hořet.

Policie ČR: Záznam nehody cisterny a osobních aut na dálnici D1 (zdroj: Policie ČR)

Havárie má jednu oběť – řidič osobního auta při požáru uhořel. Podle mluvčí záchranky Petry Effenbergerové bylo osm lidí zraněno lehce, dva středně těžce a jedno dítě bylo bez viditelných poranění převezeno do nemocnice na pozorování. 

Při zajišťování objízdné trasy byl následně zraněn policista, jehož odmrštil náraz projíždějícího vozu. „Musel být letecky transportován do jedné z pražských nemocnic, kde se podrobil operaci. Nyní je mimo ohrožení života,“ uvedla policejní mluvčí Eva Stulíková. V místě, kam auto mířilo, byl i druhý policista, ten však stihl uskočit a utrpěl pouze šok.

Podle mluvčího krajských hasičů Petra Svobody nejsou následky nehody horší díky duchapřítomné pomoci dalších řidičů. Ti lidem z havarovaných vozů pomáhali uniknout ještě před příjezdem záchranných složek.

Asfalt na dálnici je po požáru poškozený

Oheň se podařilo uhasit kolem půl deváté večer, hasiči následně zamezili také vytékání oleje z havarovaného kamionu. „Vzhledem k částečnému úniku do kanalizace byl na místo povolán i zástupce odboru životního prostředí z Vlašimi,“ doplnil další postup mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Hromadná nehoda osobních aut a cisterny na D1
Zdroj: HZS Středočeského kraje/ČTK

Po přečerpání oleje se podařilo ráno postavit ohořelý kamion na kola, později jej hasiči odtáhli. Dálnici otevřít bez omezení ale nebylo možné, protože požár poškodil její povrch, navíc zůstal podle mluvčího hasičů kluzký a nebezpečný. Škoda byla po nehodě vyčíslena na deset milionů korun.